Çin borsasında yaşanan sert düşüşlerin etkisi ile tüm gelişmiş borsalar da dahil sert bir düşüş yaşandığını görüyoruz. dün yaşanan bu düşüşte Almanya Dax endeksinin kaybı % 4,5 civarındadır. Bu açıdan bakınca BIST daha az bir kayıp yaşamıştır. Ama özellikle gelişmiş borsalarda yaşanan bu sert düşüşlerin sürmesi halinde BIST'in de kayıpları artabilir. Kısacası bize has bir sorundan kaynaklanmasa da, ekstra bir gelişmeden etkileniyoruz. Aniden ortaya çıkan Suudi Arabistan-İran gerilimi de içinde bulunduğumuz bölge için ilave bir risk olmuştur. Gelişimi bizim için de önemli olabilir.
Umarım en kısa zamanda bu görüntüler kaybolur. Ama 2015 yılının son işlem günü ile yeni yılın ilk günü yaşanan düşüşler nedeniyle tekniklerde riskler belirmiş durumda! BIST'in 69.190 seviyesini aşağıya kırması halinde 68.721 - 68.149 - 67.450 - 66.000 - 65.000 - 63.836 - 62.139 - 61.141 - 60.753 gibi kademelerdeki destek seviyelerine doğru inme riski taşıyabiliriz. Ancak bu riskin tetiklenmesi için 69.190 desteğininin aşağıya kırılması gereklidir. Bu nedenle ilgili destek seviyesini dikkatle takip etmek önemli olacaktır.
Diğer taraftan da dediğim gibi bu düşüş BIST ya da Türkiye kaynaklı değildir. O nedenle özellikle Çin'den gelen ek tedbirlerle borsalardaki bu sert düşüşlerin tersine tepkilerini görmemiz de mümkün olabilir. Dünkü düşüşte BIST'de 71.726 seviyesinde bir gap oluştu. Bu gap kapanacaktır. Ama yazımın başında dikkat çektiğim riskten kurtulmamız için teknik olarak 73.372 ve 75.000 dirençlerini yukarı kırmamız gereklidir. Mevcut endeks seviyelerinde kalmaya devam edersek, 69.190 desteğinin ani bir gelişme ile yeniden aşağı kırılma riski sürecektir.
Anayasa Görüşmeleri!
Partiler arasında başlatılan anayasa görüşmeleri pozitif etki yaratabilecek bir gelişmedir. Partilerin yeni bir anayasa üzerinde uzlaşmaya varması siyasi ve ekonomik ortamı yumuşatacak etki yaratır. Ancak başkanlık sistemi dayatması olursa anayasa değişiminin de zor olacağını düşünüyorum. Umarım aklı selim hakim olur ve en kısa zamanda gelişmiş ülkelerin sosyal ve insan haklarını karşılayan sivil bir anayasa uzlaşması sağlanır.
Yılın ilk günlerinde ortaya çıkan risklerle birlikte BIST düşerken, özellikle Dolar kurunda da dün destek-direnç tablosunda dikkat çektiğim bir tepki yaşandı. Dolar kurundaki bu yükseliş mevcut dirençlerini yukarı kıracak olursa, yeni bir döviz yükseliş baskısı yaşanır. Dün görülen kur zirveleri yeniden test edilecek olsa bile, üzerinde en fazla 2,9970 düzeyinin Dolar için yakın vadeli en üst seviye olarak korunacağını ve yukarı kırılmayacağını düşünüyorum. Hatta dışarıdaki ortam tersine döndüğü anda kurlar dünkü gördüğü seviyeleri bile görmeden yeniden gevşeyebilirler.
Böyle ortamda madem aşağıda böyle bir risk varsa, o zaman satalım da aşağıdan alırız demek de tam olarak doğru olmaz. Çünkü dikkat çektiğim endeks seviyesi kırılmadığı takdirde, aşağıdaki riskler geçerli değildir! İki günde yaşanan düşüşler aynı şekilde geri de alınabilir. Bu nedenle verip de aşağıdan almayı denemek isteyenler ancak, destek kırılırsa bu görüşlerini uygulamaları teknik daha doğru olur. Ben ise, dokunmadan izlemenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Eğer çok hızlı işlem yapan bir yatırımcı değilseniz, anlık gelişmelere göre karalar almanız kalıcı zararlar yaratabilir. Oysa, elinizdeki hisselerin olması gerekenden daha yüksek bir değeri varsa, arada geçici sürelerde yaşanacak daha düşük fiyatlar olsa da, sonrasında olması gereken fiyatlara doğru yükselişlerin de her an ve çok hızlı yaşanabildiğini görüyoruz.
Umarım yeni yıla başlarken yaşadığımız bu düşüşler en kısa sürede tersine döner ve herkes yeni yıl ile ilgili umutlarını güçlenerek korur diyorum.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_