Yabancı Borsaların Geneli Noel Nedeniyle Kapalı!

24.12.2015 08:51
  •  A 

Her yıl Hz.İsa'nın 25 Aralık'taki doğumunu kutlayan Hristiyanlar 24 Aralık'ta Noel arifesi ile tatile başlar, 26 Aralık akşamına kadar Noel tatili yaparlar. Bir kısmı yeni yıl tatilini de Noel tatiline ekler ve tatil yabancı fon  yöneticileri için yeni yılın ilk günlerine kadar uzayabilir. İşte bu nedenle yurt dışı piyasaların çoğu Noel nedeniyle 28 Aralık'a kadar(26-27 Aralık hafta sonu)kapalı. O nedenle yapılan işlemlerde yabancıların ağırlıkları azalmış durumda. 


           Başçı Sunumda Ne Dedi?
           TCMB Başkanı Erdem Başçı, dün son alınan kararlarla ilgili sunum yaptı. Açıkçası Başçı'nın yıllardır sunumlarında ne dediğini pek anlamış biri değilim. Dün de bir benzeri oldu. Kısacası TCMB duruma göre her şeyi yapabilirim dedi. O nedenle çok üzerinde durmak istemiyorum.


           BIST 73.700 seviyesinin üzerinde kalmayı başarırsa 75.237 direncini ve üstünü test edebilir. Ama eğer dediğim seviyenin altına inersek, o zaman da alt desteklere doğru gevşemeler yaşanır. BIST bu hareketlerin her iki yönü için de müsait grafikler taşıyor. Olası teknik alt destek ve üst direnç seviyelerini Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz. Ben yükseliş yönünde düşünenlerdenim.


           Şurayı Kırarsa Yukarıya, Burayı Kırarsa Aşağıya Tahmin Mi Olur?
           Bazen sitemizin üyesi olmayıp yazılarımı düzensiz ve gecikmeli paylaştığım bazı yerlerde okuyanlardan, ''Her iki yön ihtimalini de yazmak tahmin mi olur? Kesin bir yön söylemiyorsunuz!'' şeklinde eleştiriler görüyorum. Hatta bazen hiç okumadıkları, öncesinde yazdıklarımı bilmedikleri için sadece son gördükleri bir yazı için bile sanki genel görüşlerimmiş gibi yorumlar yapılabiliyor. En son tweetter'ım da bir benzerini yaşadım.


            Herkesin bilmesi lazım ki, borsada kesin diye bir şey olmaz. Güçlü ihtimaller olur. Aniden yaşanan tüm gelişmeler borsada ve hisselerde yön etkisi yaratır. Özellikle şirketler ile ilgili değil de, ülkeler ile ilgili gelişmeler çok şaşırtıcı gelişmeler olarak bir anda ortaya çıkabilir. Misal Rus uçağını düşürmemiz gibi. Kahinlik yapmıyorsak ki, en azından benim iddiam bu değil, o zaman gördüğümüz teknik analiz görüntülerini bu şekilde paylaşmak doğru olanıdır. Gördüğümüz tekniğe göre zaten bir yön beklentimiz varsa, bunun etkisi ile BIST ve hisseler için çeşitli öngörüler paylaştığımızı görürsünüz. Nitekim seçimlerden sonra tam da öyle yapıp, bir çok yeni öngörü yapmışken, düşen Rus uçağı ile hepimiz geçici de olsa uçak gibi çakıldık. Maalesef borsa böyle bir yerdir. Borsada özellikle yeni yatırımcı olan arkadaşlarımız, bu riskleri bilerek beklenti sahibi olsunlar derim. Ama doğru tahminler aradaki gelişmelerle bozulmaz. Sadece gerçekleşmesi gecikir.      
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 23.12.2015
    09:16

    Maalesef ekranlarda görmeye alıştığımız bir çok kişi değerlendirmelerini ya düz iktisat mantığına göre yapıyorlar, ya da bir kısmı kurumların temsilcileri olduğu için kurumlarının politikalarına göre konuşuyorlar. Gördüğüm en büyük (Tabii bana göre) yanlış ise, sistemde ortaya çıkan enflasyon ve hız... Devamı »

  • 22.12.2015
    08:54

    Ekranlardan faiz artışı yapılması beklentilerini daha yoğun görüyoruz. Bugün 14:00'de bu kararı öğrenmiş olacağız.   Türkiye yıllardır düşük kur ve yüksek faiz politikaları nedeniyle tam bir ithalata dayalı fason ekonomisi haline geldi. Sanayimizi bile ara mal ithalatı ile gerçekleştiriyoruz. Bu... Devamı »

  • 21.12.2015
    08:46

    Bugün Tüketici Güven Endeksi rakamları gelecek. Artık bu senenin bittiğini düşündüğüm için, iyi ya da kötü bir veri çok kalıcı iz bırakmayacaktır. Ama haftanın bizim için asıl önemli günü yarın olacaktır. TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) yarın faiz toplantısı yapacak. 14:00'de PPK'nın faiz kararını du... Devamı »

  • 18.12.2015
    08:54

    Hiç hesapta yok iken Rusya ile çok ciddi bir kriz içine girdik. Ama yine hiç hesapta yokken İsrail ile ilişkileri yeniden canlandırma kararı alıyoruz. Bu iki ülke bire bir her konuda bize bir denklik sağlar mı? Yani Rusya ile ticarette uğrayacağımız açığı İsrail kapatabilir mi? Rus turistlerin açığı... Devamı »

  • 17.12.2015
    08:28

    FED Belirsizliği Bitti Ama Jeopolitik Riskler Sürüyor! FED nihayet dün akşam faiz artışını başlattı. 25 baz puan artış yaptı. FED başkanı Yellen, sonrasındaki artışların kademeli olacağını ve ekonomiye bakılarak yapılacağının sinyalini verdi. Muhtemelen önümüzdeki yıl üç faiz artışı daha... Devamı »