TCMB Oyuna Girecek Mi?

21.12.2015 08:46
  •  A 

Bugün Tüketici Güven Endeksi rakamları gelecek. Artık bu senenin bittiğini düşündüğüm için, iyi ya da kötü bir veri çok kalıcı iz bırakmayacaktır. Ama haftanın bizim için asıl önemli günü yarın olacaktır. TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) yarın faiz toplantısı yapacak. 14:00'de PPK'nın faiz kararını duymuş olacağız.
 

Peki PPK brent petrolün ve Dolar kurunun düştüğü bu ortamda faiz artışı yapar mı? Ekranlarda analistlerin farklı oranlarda da olsa, PPK'dan genel de faiz artışı yapmalarını beklediğini görüyorum. Açıkçası ben aynı beklentide değilim. Bu konudaki siyasi baskıyı biliyorsunuz. FED faiz artışından sonra kur düşerken PPK faiz artışı yapmayabilir.
 

Ama diyelim ki PPK faiz artışı yaptı. 50 baz puanlık ya da üstünde bir artış yaparsa Döviz kurlarındaki düşüşler daha da belirginleşir. Bu karar FED sonrası yabancı fon çıkışlarına set çekmek için verilebilir. Ama açıkçası, AB bölgesinde daha bir yıl faiz olmayacakken, sadece FED'in 25  baz puanlık faiz artışı yaptı diye, yabancı fonların Türkiye para piyasalarından çıkmasını beklemiyorum. Yaşanan para çıkışı görüntüsü FED faiz artışı nedeniyle değil de, gelişen jeopolitik risklerimiz nedeniyle olmuştur diye düşünüyorum. Bu nedenle de bu gelişmeyi doğru tahlil etmeden TCMB'nın hemen faiz artışına gitmesini doğru bulmuyorum. En azından TCMB faiz artışı yapacaksa, bunu kur baskısının arttığı bir ortamda yapması daha gerçekçi olur. Gördüğünüz gibi şu anda kurlardaki gevşeme sürüyor. Eğer $ 2,9179 seviyesinin üstüne çıkamazsa, ilk olarak 2,87, sonra da 2,85 seviyesine doğru gevşemesini sürdürebilir.
 

Neyse diyelim ki TCMB benim beklentim gibi değil de, analistlerin genel beklentisindeki gibi faiz artışı kararı aldı, BIST ne olur? Faiz artışı kararı ilk anda banka hisseleri için olumsuz demek olur. O nedenle belki düz mantık ile sektör hisselerinde satış baskısı görülebilir. Bu da BIST'i gevşetir. Ama olaya farklı açıdan baktığımız zaman, PPK faiz artışı yaparsa da, bir süre sonra ortam rayına oturuyor diye görünce yeniden faiz indirimine dönecektir. O zaman da PPK'nın faiz artışının etkisi ile yükselen faizle yeni devlet tahvili alacak bankalar sonrasındaki faiz düşüşlerinde para kazanırlar. Bu nedenle de PPK'nın faiz artışı kararı vermesi halinde bile BIST olumlu tepki verebilir. Yani PPK'nın olası faiz artışı kararına düz mantık bakmayı da doğru bulmuyorum.
 

PPK faiz artışı yapacaksa da, bunu bir faiz artışı süreci başlatmış izlenimi vermeden bir kerelik bir faiz artışı yapması daha iyi olur. Bunun için de gerekirse 50 baz puanın üstünde yapması daha olumlu etki yaratır. Ama dediğim gibi, bu ortamda ve siyasi baskılar belli iken ben yine faiz artışı olmayabileceğini daha güçlü buluyorum. 
 

Jeopolitik Riskler Aşılırsa BIST Pozitif Ayrışır!
           Benim görüşüm bu yönde. Bu nedenle yılın son günleri ve yeni yıl içinde BIST'in diğer borsalara göre olumlu ayrışmalar yapmasını bekliyorum. Geçen hafta yazdığım gibi, yeni yıl ile birlikte yıl sonu bilanço beklentileri, temettü ve yüksek bedelsiz sermaye potansiyeline sahip hisselerin hareketlenme beklentileri gündeme gelecektir. Bu nedenle de hisse bazlı hareketler görülecektir. Ki, geçen haftadan bunun izlerini görmeye başladık. 
 

Yabancı fon yöneticilerinin iyice tatil havasında olduğu bu günlerde yabancıların etkisi iyice düşecektir. Düşük hacimli günler yaşayabiliriz. Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla


    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 18.12.2015
    08:54

    Hiç hesapta yok iken Rusya ile çok ciddi bir kriz içine girdik. Ama yine hiç hesapta yokken İsrail ile ilişkileri yeniden canlandırma kararı alıyoruz. Bu iki ülke bire bir her konuda bize bir denklik sağlar mı? Yani Rusya ile ticarette uğrayacağımız açığı İsrail kapatabilir mi? Rus turistlerin açığı... Devamı »

  • 17.12.2015
    08:28

    FED Belirsizliği Bitti Ama Jeopolitik Riskler Sürüyor! FED nihayet dün akşam faiz artışını başlattı. 25 baz puan artış yaptı. FED başkanı Yellen, sonrasındaki artışların kademeli olacağını ve ekonomiye bakılarak yapılacağının sinyalini verdi. Muhtemelen önümüzdeki yıl üç faiz artışı daha... Devamı »

  • 17.12.2015
    00:47

    Nihayet uzun süredir tam bir muamma olan FED faiz artışı bu sefer yapıldı. FED 25 baz puan faiz artışına gitti. Yellen ekonominin gelişimine bakılarak önümüzdeki yılda da ılımlı faiz artışlarının süreceğine işaret etti. Karar piyasaların beklentisine uygun oldu. İyi ki de oldu diyorum. Böylece FE... Devamı »

  • 16.12.2015
    08:45

    Son dönemde FED'in faiz artışını başlatması en çok beklenen toplantısının kararlarını bugün duyacağız. 21:00'de FED kararları açıklanacak, 21:30'da FED başkanı Yellen konuşacak. Gönlümde yatan, FED'in faiz artışını başlatması. Başlatsın ki, 2014 yılının sonundan beri çok büyük bir spekülasyon nedeni... Devamı »

  • 15.12.2015
    08:59

    Her nedense, önemli bir ya da bir kaç yabancı fondan ısrarlı satışlar gelmeye devam ediyor. Sadece belli hisselerde değil, BIST'in genelinde ellerinde bulunan hisseleri satıyorlar. Bu satışlar asıl son 30 günde artmış durumda. Son 7 günde % -0.46 oranında yabancı takası düşmüş iken, bu oran son 30 g... Devamı »