FED 0,25 Baz Puan Faiz Artışı Yaptı!

17.12.2015 00:47
  •  A 

Nihayet uzun süredir tam bir muamma olan FED faiz artışı bu sefer yapıldı. FED 25 baz puan faiz artışına gitti. Yellen ekonominin gelişimine bakılarak önümüzdeki yılda da ılımlı faiz artışlarının süreceğine işaret etti. 

Karar piyasaların beklentisine uygun oldu. İyi ki de oldu diyorum. Böylece FED faiz artışından o kadar da korkulmaması gerektiği görülmüş olacak. İlk tepkiler kurlarda gevşeme ve Dow J.'da yükseliş şeklinde görülüyor.  

Muhtemelen yarın BIST olarak kısmi bir gap yaparak yükselişle açılırız diye düşünüyorum. Ancak Çarşamba akşam saaterinde Irak'taki Başika kampına ISİD'in saldırdığı ve 4 askerimizin yaralandığı haberi gelmişti. Sonrasında verilen karşılıkta 70 ISİD'linin öldürüldüğü bilgisi geçiyor. Eğer bu konuda sabah uyandığımızda ekstra bir gelişme yoksa, sadece FED kararı ile BIST de yükseliş yapacaktır. Ama Irak'taki bilgilerin yeni bir çatışma riski doğurması halinde işler değişebilir.

Açılışta yine bir gap oluşacak olursa, bu gap'lerin sonrasında kapandığını unutmayınız.

Şimdilik sabah görüşmek üzere, iyi geceler diliyorum. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.12.2015
    08:45

    Son dönemde FED'in faiz artışını başlatması en çok beklenen toplantısının kararlarını bugün duyacağız. 21:00'de FED kararları açıklanacak, 21:30'da FED başkanı Yellen konuşacak. Gönlümde yatan, FED'in faiz artışını başlatması. Başlatsın ki, 2014 yılının sonundan beri çok büyük bir spekülasyon nedeni... Devamı »

  • 15.12.2015
    08:59

    Her nedense, önemli bir ya da bir kaç yabancı fondan ısrarlı satışlar gelmeye devam ediyor. Sadece belli hisselerde değil, BIST'in genelinde ellerinde bulunan hisseleri satıyorlar. Bu satışlar asıl son 30 günde artmış durumda. Son 7 günde % -0.46 oranında yabancı takası düşmüş iken, bu oran son 30 g... Devamı »

  • 14.12.2015
    08:47

    Uzun süredir herkes FED'in Aralık toplantısında faiz karı çıkacak mı diye bekliyordu. 16 Aralık tarihinde bu belirsizliğin cevabını öğrenmiş olacağız. Ne olursa nasıl yansır tekrarlarını yapmayacağım. O kadar çok tekrarladık ki, sanırım hepiniz fazlası ile biliyorsunuzdur. Kaldı ki, bizlerin beklent... Devamı »

  • 11.12.2015
    08:57

    Reform Paketi Satışları Getirdi! Geçen hafta gözler Avrupa Merkez Bankası başkanı M.Draghi'de idi. Draghi konuştu piyasalar çakıldı. Aslında açıkladığı bilgilerde tahvil alımının en az altı ay daha uzatılacağı, mevduat faizinin % -0,20'den % -0,30'a indirildiği bilgisi vardı. Ama piyasal... Devamı »

  • 10.12.2015
    09:03

    Bugün 10:00'da büyüme ve cari denge verilerimiz gelecek. Düşen petrol fiyatları Türkiye için olumlu. Gider faturasını düşürücü etki taşıyor. Ancak Rusya krizi de ciddi olumsuzluk taşıyor. Çünkü Rusya'dan en çok alım yaptığımız madde doğalgaz. Biz ithalatımızı sanayimizi göbekten Rus enerjisine bağla... Devamı »