FED Haftasına Hoş Geldiniz!

14.12.2015 08:47
  •  A 

Uzun süredir herkes FED'in Aralık toplantısında faiz karı çıkacak mı diye bekliyordu. 16 Aralık tarihinde bu belirsizliğin cevabını öğrenmiş olacağız. Ne olursa nasıl yansır tekrarlarını yapmayacağım. O kadar çok tekrarladık ki, sanırım hepiniz fazlası ile biliyorsunuzdur. Kaldı ki, bizlerin beklentilerinden ziyade FED kararına göre piyasanın nasıl davranacağı önemli olacaktır. Kısmetse çarşamba günü bunu öğreneceğiz. 

Ancak hemen şunu belirtmek istiyorum ki, eğer Rusya-Suriye krizi olmasaydı, tek başına gelen güçlü bir iktidar sonrasında, bu şekilde düşen petrol fiyatlarının desteği ile Türkiye'nin not artışını bile konuşuyor olabilirdik. Çünkü FED'in olası risklerinin zaten 2014 sonundaki FED uyarılarını görmeye başladığımız günlerden bu yana fazlası ile piyasa tarafından satın alındığını düşünüyorum. Zaten bir sene önceki kur seviyelerimiz FED faiz artışı riskleri nedeniyle bugünkü düzeylerine çıkmıştı. FED'in açıklayacağı kararı ile piyasaların hiç beklemediği bir kötümserliğe neden olmasını beklemiyorum. Hatta FED riski bitti diyerek tersi bir rahatlamayı görürsek şaşırmam.

Benim için en önemli yakın risk jeopolitik gelişmelerdir. Rusya-Suriye gerilimindeki artışlar satış baskılarının sürmesine neden olur. Ama gerilim düşmeye başladığında piyasalara da olumlu yansımalarının hemen görülmesini bekliyorum. Rusya gerilimi Türkiye için çok önemli yeni bir gelişmedir ve süreci tahmin etmek oldukça zordur. Ama FED riski zaten bir süredir fazlası ile satın alınmış bir risk olduğu için, kalıcı bozulma yaratacak bir durum beklemiyorum. Umarım Rusya konusunda da en kısa zamanda düzelme başlar.

Rusya riski düşmeye başlarsa, bu petrol fiyatları ile not artışı beklentilerinin yeniden güçlenmesini bekliyorum. Tabii anayasa ve başkanlık referandumları ile ülkeyi yeni streslere sokarsak o zaman bunun süreci geciktirmesi de kaçınılmaz olabilir. 

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.12.2015
    08:57

    Reform Paketi Satışları Getirdi! Geçen hafta gözler Avrupa Merkez Bankası başkanı M.Draghi'de idi. Draghi konuştu piyasalar çakıldı. Aslında açıkladığı bilgilerde tahvil alımının en az altı ay daha uzatılacağı, mevduat faizinin % -0,20'den % -0,30'a indirildiği bilgisi vardı. Ama piyasal... Devamı »

  • 10.12.2015
    09:03

    Bugün 10:00'da büyüme ve cari denge verilerimiz gelecek. Düşen petrol fiyatları Türkiye için olumlu. Gider faturasını düşürücü etki taşıyor. Ancak Rusya krizi de ciddi olumsuzluk taşıyor. Çünkü Rusya'dan en çok alım yaptığımız madde doğalgaz. Biz ithalatımızı sanayimizi göbekten Rus enerjisine bağla... Devamı »

  • 09.12.2015
    09:13

    Beklenti yazılarımda (Rusya Krizi Yıl Sonu Rallisine Fren Yaptırdı! 1/12/2015) teknik olarak dikkat çektiğim, ama yakın zamanda olmasını beklemediğim düşüşleri maalesef yaşıyoruz. BIST paylaştığım yazımdaki 73.300 desteğinin altında. Eğer bu seviyenin üstüne çıkamazsak, 71.000 desteğine inme riskimi... Devamı »

  • 07.12.2015
    08:52

    Moody's notumuzu aynı bıraktı. Düşük kamu borcu ve uzun seçim dönemine rağmen istikrarın korunduğunu, mali yapımızın sağlam olduğunu söyleyerek, reform sürecini izleyeceklerini söylediler. Böylece Moody's riski de savuşturulmuş oldu. Şimdi önümüzdeki en önemli finansal kriter; 16 Aralık tarihindek... Devamı »

  • 04.12.2015
    08:55

    FED iki hafta sonra toplanıyor. Öncesinde Yellen'den faiz sinyali aldık. Ama sınırlı ve uzun süreye yayılacak mesajını da tekrarladı. Şimdi gözler bugünkü ABD tarım dışı istiham verisinde olacaktır. Veriye göre ya FED bu ayı da pas geçecek diyeceğiz, ya da bu sefer kaçış yok faiz artışı başlayacak g... Devamı »