Tsipras Yunanistan İçin Kurtarıcı da Olabilir!

01.06.2012 14:34
  •  A 

    Yoksa, Nihayet Yunanistan'da  Krizin Gerçek Nedenini Gören Biri Mi Çıkıyor?
  
  Herkes Syriza Partisi lideri Tsipras'ın seçilmesinden korkuyor. Lakin Tsipras, Türkiye'ye silahsızlanma anlaşması çağrısı yapacağım diye çok önemli bir açıklamada bulundu!

    İşte nihahet biri Yunanistan'ın borçlarının çok önemli nedenlerinden birini tespit etmiş durumda. Türkiye için çevresindeki neredeyse tüm ülkeler birer potansiyel tehlikedir. Türkiye sadece bir komşusu için değil, diğer bir çok komşusu ile olabilecek riskler nedeniyle mecburen güvenlik için silahlanmayı göz ardı edemeyecek bir ülkedir. Bunun doğruluğunu da, zaten yaşanan gelişmelerle yıllardır görüyoruz.

    Oysa Yunanistan için Türkiye'yi saymazsanız böyle bir risk yoktur. Zaten Avrupa'nın şımarık çocuğu olarak yıllardır ekstra gözetime sahiptir. Komşularıyla da, kendisi sorun yaratmadığı takdirde savaş riski zaten hiç yoktur diyebiliriz. Ama rahat durmazlar, kendilerine Makedon demelerini kabul etmedikleri için 1991'de Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan ederek ayrılan Makedonya Cumhuriyeti'ni bu adla tanımazlar. Zaman zaman Arnavut'larla benzer sıkıntılar yaşarlar ama sonuçta hiçbirisi ile ciddi bir savaş riski yaşamazlar.

    Yunanistan için onlara göre bence en önemli risk teşkil eden ülke Türkiye'dir. Yıllardır ABD ve AB'den aldıkları yardımların çok önemli bir dilimini kendilerince bu risk için hep silahlanmaya harcamışlardır. Bu korkuları nedeniyle de, başta Almanya, Fransa olmak üzere, Rusya da dahil bir çok ülkenin ciddi bir silah ithalatçısı durumundalardır. En son Rusya'dan aldıkları S-300  füzelerini Türkiye'ye karşı Kıbrıs'a yerleştirmeye kalkmışlar ve 1997 ile 1999 yıllarında bu sebepten çok ciddi bir kriz yaşamıştık.

    Hatta Pasok Hükümet'i istifa etmeden son yapılan maddi yardım görüşmelerinde, Sarkoyz ve Merkel'in en büyük dayatmalarından birisi yine kendilerinden silah alımlarının sürmesi idi. Bu şartla yardıma evet diyeceklerinin görüşmelerini yaptıkları basına da yansımıştı. Kısacası Yunanistan'ın içine düştüğü borç batağının asıl nedeni yıllardır süren Türkiye'ye karşı silahlanma politikasıdır. 2000 sonrasında Türkiye'nin ekonomik olarak arayı iyice açması nedeniyle, her nekadar bu yarışı eskisi kadar sürdüremiyor olsa da, yine de bu politikası sürmekte ve Yunan'lılara en büyük maliyeti silahlanma yaratmaktadır.

    Halbuki bir Avrupa ve Nato ülkesi de olması dolayısı ile, Yunanistan rahat durduğu takdirde Türkiye'nin riskleri içinde en geri plandaki bir ülkedir. Bu nedenle Yunanistan'dan silahsızlanma ile ilgili böyle bir adım atılması halinde, bence Türkiye'den kesinlikle olumlu karşılık görecektir. Bu bize sadece Ege Ordusu gibi alanlarda bir finansal rahatlama yaratabilir. Sonuçta diğer bölgesel risklerimiz için belli bir ordu ve silah gücünü yinede sürdürmek durumunda kalırız. Ama Kendiliğimizden hiç bir zaman Yunanistan ile bir savaşa kalkışmayı düşünmeyeceğimizi düşündüğüm için, Yunanistan'ın Türkiye'yi düşman nitelemesinden çıkarması kendisi için çok önemli bir tasarruf kaynağı yaratacaktır.

    Umarım bunu yaparlar. Ama eğer bu niyette olacaklarsa, öncelikle Rum Kesimi'ni de dizginlemeyi bilmeleri, Türkiye'ye hem Kıbrıs konusunda, hem de AB konusunda gerçekten bir komşu gibi yaklaşmaya başlamalıdırlar. Son yaşadıkları krizde dahi Yunan'lılar görmelidirler ki, kendileri için en önemli ticari hedef alanı Türkiye ve Türk'lerdir. Adalara ziyaretlerde vize kolaylığına gitmek istemelerinin de nedeni, bu gerçeği görmeye başlamış olmalarıdır. Aynı şekilde Ege'de doğalgaz ve petrol aramalarında Türkiye'yi rakip gördükçe kendileri için önemli olabilecek kaynaklara bile yıllardır ulaşamadıklarını görüp, Türkiye'yi tam bir ticari partner görmeleri halinde bu kaynakların da ekonomik olarak kazanılmasında çok önemli faydalar sağlamış olurlar.

    Yılardır Türkiye için silaha harcadığı rakamları toplanırsa ne demek sitediğim görülecektir. Yunanistan'ın Türkiye'yi düşman görmesi Türkiye'nin büyümesine mani olamaz sadece zamansal engel teşkil eder. Ama Yunanistan'ın Türkiye'yi artık kendisi için bir dost ülke görüp, bunun gereği gibi davranmaya başlaması onu içine düştüğü bu iflastan kalıcı bir şekilde kurtarabilir. Aynı zamanda da en büyük paranoyasından da kurtulmuş olur!

    İşte bu açıdan bakınca Tsipras belki Avrupa için korkulan lider olabilir ama Yunan halki için, bu düşüncesinde gerçekçi ise belki de çok önemli bir lider olabilir! Bence hükümetimizden bu açıklamaya hemen ve destekleyici karşılık verilmelidir. İçinde bulunulan sıkıntılarda yapılan destekler insanların karşılarındakilere karşı düşüncelerinde kalıcı değişimler yaratır. Ben bu açıklamayı iki ülke için de çok önemli ve üzerine gidilmesi gereken bir çağrı olarak görüyorum. Umarım lafta kalmaz.
   
        Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com            


  • 11.05.2012
    10:44

    Hemen belirteyim ki, meclisten geçmiş olan mütekabiliyet beklenmeden yabancıya mülk satışı, 2B yasasına göre orman vasfını yitirmiş arazilerin hak sahiplerine satışı ve imara açılması ve bir de meclisten geçmek üzere olan kentsel dönüşüm yasası sonrasında, tüm Türkiye genelinde ciddi bir kredi kulla... Devamı »

  • 09.05.2012
    11:29

    Yurt içinde bir çok tartışmaların yaşandığı, yurt dışında da tam bir kaos olduğu ortamda meclisten üç önemli yasa geçti. Bu yasaların içerikleri; 1-Mütekabiliyet aranmadan yabancıya mülk satışı. 2-Deprem nedeniyle riskli alanların kentsel dönüşüme tabi olması. 3-2B yasası Doğru yapı... Devamı »

  • 07.03.2012
    13:51

    Son dönem görsel ve basılı medya yorumları, o anki piyasanın yönüne göre biraz fazla keskin ifadeler içerebiliyor. Yükselirken bir anda 70.000'leri konuşurken, düşüşlerde de herşey yandı bitti şeklinde yorumlar duyuyorum. İster istemez insanın bu yorumları dinledikçe içi kararabilir. Neticed... Devamı »

  • 31.01.2012
    11:43

    Uzun zamandır ekonomimizde bir cari açık sorunu yaşanıyor. Bu sorunla ilgili olarak da görüyorsunuz ki IMF dahil bir çok çevreden bir takım teşhisler yapılıyor. Cari açığın suçlusu yüksek büyüme deniyor. Faiz düşerse krediler ve büyüme artar, bu da cari açığı arttırır deniyor. Cari aç... Devamı »

  • 10.01.2012
    17:13

    MB, başkan değişimi sonrasında cari açığın ana nedeni diye kurları yukarı çekerken, daha sonra kurların yükselmesine rağmen, düşmeyen cari açık ve büyüme nedeniyle yükseliş baskısı yaşayan özellikle Dolar kurunu kontrol etmek için faiz kolidoru uygulamasına geçti. Faiz kalıcı bir şekilde yükselmesin... Devamı »