Kısa Kısa 2012 '' Faiz ''

10.01.2012 17:13
  •  A 

   MB, başkan değişimi sonrasında cari açığın ana nedeni diye kurları yukarı çekerken, daha sonra kurların yükselmesine rağmen, düşmeyen cari açık ve büyüme nedeniyle yükseliş baskısı yaşayan özellikle Dolar kurunu kontrol etmek için faiz kolidoru uygulamasına geçti. Faiz kalıcı bir şekilde yükselmesin diye, gecelikler yüz de 12, 12,50 düzeyine yükseltilirken, haftalık borç verme politika faizleri yüz de 5,75 seviyesinde tutuldu.

   Kişisel görüşüm, faizler de enflasyon gibi düşüş sürecine girecek. 2012 için maksimum yüz de 12 olur diye düşündüğüm faiz düzeyi belki bir puan ekstradan şaşarsa şaşar. Sonrasında yüz de 6-8 aralığına iner diye düşünüyorum. Ama yeniden yüz de 5,75'e oturabilir mi bilemiyorum. Bu durumda şuanki yüz de 11,37 görünen TRT041213 vadeli tahvilde yıl içinde dediğim gibi bir faiz düşmesi yaşanırsa ciddi potansiyel kâr var demektir.

   Ne hikmetse, batmış denen Yunanistan'da bile bizim faiz seviyemiz yok. Eğer ben faizler konusunda yanılmıyorsam, bu görüntü sonrasında düzelecektir diye düşünüyorum. Şuan cari açık nedeniyle MB kur ve faiz yükseltme baskısına tabi tutuluyor görüşündeyim. İlk çeyrek sonrası cari açıkta ciddi düşüşler görülmesini ve her geçen gün bu baskının azalmasını bekliyorum. Dünyanın en yüksek faiz veren sanırım ikinci devleti konumundayız. Bu durumun sürmemesi lazım.

   AB Euro krizi aşıldıkça, Avrupa bankalarının Avrupa Mekez Bankası'na yatırdıkları 481 Milyar Euro kendisine rant adresi aramaya başlayacaktır. Şuan büyük bir spekülasyon yaşansa da, bu adreslerden birisinin Türk tahvilleri olmasını bekliyorum.

  Ayrıca karşılıklılık yasasının kaldırılması halinde, ciddi bir yabancı yatırımcının gayrimenkul alımı için gelmeye başlayacağını düşünüyorum.

  Sonuçta Türkiye'nin yüksek büyümeyi kontrol altına alınmış çok da düşük olmayacak bir kur ama düşük bir faiz düzeyi ile desteklemesi lazımdır. Bu konuda bir sorun yaşanmayacağını düşünüyorum.

  2012'nin en çok kazandıranlarından biri, şuanki faiz ve kur seviyeleri göz önüne alınırsa MB Başkanı Erdem Başçı'nın dediği gibi TL olacaktır görüşüne katılıyorum.

      Aydın Eroğlu
 www.borsaanalizci.com
      


  • 10.01.2012
    11:35

    Hatırlarsanız 2009'da iyice zirve yapan mortgage krizinden bu yana devamlı yüksek faiz düşük kur görüntüsünün ekonomi için ciddi sorun yaratacağını ve cari açık problemi doğuracağını çok defa yazmıştım. Nitekim gördüğünüz gibi öyle de oldu. Önceki dönemlerin Merkez Bankası başkanları enflasyon... Devamı »

  • 07.12.2011
    09:55

    Perşembe- Cuma AB liderler zirvesinin sonucu bu sorunun cevabını şekillendirebilir. Merkel başta olmak üzere Fransa ve bir çok Avrupa'lı lider, maliye politikalarının tek bir komisyon tarafından belirlenmesi, bunu düzenleyen yeni bir AB sözleşmesinin oluşturulmasını, ülkelerin bütçe ve harcamala... Devamı »

  • 13.09.2011
    10:20

    Yapısal sorunları parasal önlemlerle çözmek mümkün değildir. Sadece geçici ferahlama ile sorunları öteletirsiniz . Ama ötelenen sorunlar daha da büyümüş olur. Dün eksi giden dış piyasalar, İtalya'nın Çin'den İtalyan tahvili almasını rica etmesi haberi ile alım tepkileriyle karşılaştı. Ama bu ... Devamı »

  • 28.07.2011
    03:08

    Görüyorsunuz ki, her yerden Türkiye ve Türkiye'nin piyasalarına yönelik bence bilinçli bir davranış sergileniyor ! Durduk yerde IMF'ten Türkiye'nin büyümesini yüzde 2,5'e, cari açığını da yüzde 10 kusüra çeken tahminler açıklanıyor. Yani açık açık büyüyorsa, bu ithalata dayalı büyümenin de a... Devamı »

  • 18.05.2011
    17:10

    Cari açık rakamlarından sonra ,dediğim gibi yerli yabancı her yerden cari açığa yönelik yorumlar ve uyarılar gelmeye başladı. Ama dikkat ediyorum ki, bir önceki yazmış olduğum strateji yazımdaki gibi, hemen faizlerin artması gerektiği yönde yorumlar da iyice artmış bulunuyor. KUR ARTIŞI GETİRME... Devamı »