Bankalar Üzerine Çok Kısa!

11.05.2012 10:44
  •  A 

    Hemen belirteyim ki, meclisten geçmiş olan mütekabiliyet beklenmeden yabancıya mülk satışı, 2B yasasına göre orman vasfını yitirmiş arazilerin hak sahiplerine satışı ve imara açılması ve bir de meclisten geçmek üzere olan kentsel dönüşüm yasası sonrasında, tüm Türkiye genelinde ciddi bir kredi kullanım ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Hükümetin öncelikli planlarından olan bu üç yasanın işlerlik kazanması kredi mekanizmaları olmadan istenildiği kadar başarılı olamaz.

   Bu yüzden, ilgili yasalar sonrasında beklenen gelişmeler bankacılık kredileri ile desteklenmek durumunda kalacaktır. Bu da bankaların kredi kullandırmalarında şuana kadar hesapta olmayan ciddi bir pastanın ortaya çıkması demek olacaktır. İşte bu nedenle, önümüzdeki dönem için bankacılık sektörünün yeniden ön plana çıktığını görebiliriz. Kredilendirmede bankaların elinin rahatlatılması için, hükümet ve MB desteklerini de görmemiz mümkün olabilir. Bu da bankacılık karlarının artması beklentisini yaratacaktır diye düşünüyorum.

     Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com   


  • 09.05.2012
    11:29

    Yurt içinde bir çok tartışmaların yaşandığı, yurt dışında da tam bir kaos olduğu ortamda meclisten üç önemli yasa geçti. Bu yasaların içerikleri; 1-Mütekabiliyet aranmadan yabancıya mülk satışı. 2-Deprem nedeniyle riskli alanların kentsel dönüşüme tabi olması. 3-2B yasası Doğru yapı... Devamı »

  • 07.03.2012
    13:51

    Son dönem görsel ve basılı medya yorumları, o anki piyasanın yönüne göre biraz fazla keskin ifadeler içerebiliyor. Yükselirken bir anda 70.000'leri konuşurken, düşüşlerde de herşey yandı bitti şeklinde yorumlar duyuyorum. İster istemez insanın bu yorumları dinledikçe içi kararabilir. Neticed... Devamı »

  • 31.01.2012
    11:43

    Uzun zamandır ekonomimizde bir cari açık sorunu yaşanıyor. Bu sorunla ilgili olarak da görüyorsunuz ki IMF dahil bir çok çevreden bir takım teşhisler yapılıyor. Cari açığın suçlusu yüksek büyüme deniyor. Faiz düşerse krediler ve büyüme artar, bu da cari açığı arttırır deniyor. Cari aç... Devamı »

  • 10.01.2012
    17:13

    MB, başkan değişimi sonrasında cari açığın ana nedeni diye kurları yukarı çekerken, daha sonra kurların yükselmesine rağmen, düşmeyen cari açık ve büyüme nedeniyle yükseliş baskısı yaşayan özellikle Dolar kurunu kontrol etmek için faiz kolidoru uygulamasına geçti. Faiz kalıcı bir şekilde yükselmesin... Devamı »

  • 10.01.2012
    11:35

    Hatırlarsanız 2009'da iyice zirve yapan mortgage krizinden bu yana devamlı yüksek faiz düşük kur görüntüsünün ekonomi için ciddi sorun yaratacağını ve cari açık problemi doğuracağını çok defa yazmıştım. Nitekim gördüğünüz gibi öyle de oldu. Önceki dönemlerin Merkez Bankası başkanları enflasyon... Devamı »