YENİ YILA HUZURLU GİRMEK İSTEMEZ MİSİNİZ?

29.12.2009 09:32
  •  A 

  Tüm piyasalar için çok kötü başladığımız ve Mart ayında da ekonomik krızin tüm dünya için zirve yaptığı bir ortamdan,İMKB olarak yıl sonunu çok güzel bir seviyeden kapatmak üzereyiz.Sanırım borsa için Mart\'tan bu yana stratejisini doğru uygulamış ve Mart dibini dönüş olarak yakalayabilmiş olanlar bu yılı pek de mutsuz kapatmıyor olmaları gerekir.En azından o tarihten beri yazdığım yazılardan da anlaşılacagı üzere,ben bu kişilerden biriyim diyebilirim!Umarım yazılarımı okuyup,Siz de bu kişiler grubuna girmişsinizdir! 

  Farkındaysanız,AL-SAT önerilerim 10 Aralık\'ta kesildi.Günlük Beklenti yazılarımda ise,ısrarla 51.800 direncine dikkat çekip,realize öneriyorum.Peki neden yapıyorum bunu dersiniz?

  Dünyada yaşanılan derin ekonomik krizi aşmak için piyasalara çok aşırı likidite sunuldu.Bu likidite bolluğu ile de,ekonomik göstergeler tam olarak dönmese dahi,borsalar çok iyi toparlanmalar yaşadılar.Tüm dünyada fon yöneticleri,yıl sonunda isterler ki;yönettikleri fonlar yılı en yüksek seviyelerden kapatsınlar.Kaptsınlar ki,onlar da hem yatırımcılardan daha çok başarı primi alabilsinler,hem de kendileri de,prim gelirlerini bu başarı primlerine göre aldıkları için,bundan maksimum faydayı elde etsinler.İşte bu nedenle de yıl sonunu olabildiğince yüksek kapatmaya çalışırlar.

  Ama tekniklere bakarak ben de diyorum ki;herşey de yıl sonunda oldugu gibi yeni yıla devrolmaya bilir!Yüzdeki gülüşler,yeni yıl ile birlikte en azından bir süre korkuya dönüşebilir.Bu yüzden bence suni olan yıl sonu bu yüksek seviyelerin rehavetine kapılmayınız.Karınızı realize edip,yeni yıla nakit ile giriniz.
  
  Dünya ekonomilerinde görülebilecek düzelme sinyalleri sonrası gelen talep artışları enflasyon yaratmasın diye merkez bankaları faiz arttırımlarına gitmeye başlayacaklardır.Bu borsalarda satış getirebilir.Ancak yine de ilk etaptaki olası faiz arttırımları yine de borsalara alternatif olamaz.

   Yeni yıla başlarken,yıl sonunu yüksek kapamak için ekstra mal almış olan fon yöneticilerinin bir miktar satışlarıyla karşılaşabiliriz.Zaten ben de,dipsiz satışlardan değil,kısmi realizelerden korunmak için bunları yazıyorum.Yoksa beklentilerimde bir değişiklik yok.Yine iyi dönemler yaşayacagız.Ancak,aradaki teknik düzeltmeleri yaşamak da kaçınılmaz olacağı için,bundan korunmaya çalışıyorum!Kaldı ki,eğer şu günlerde yaşanılan siyasi gerilimlere bakarsak,çok ciddi de bir düzeltme riski taşıdığımızı da görmek lazım.Bu konuyu hiç işlemeyip,tamamen teknik grafiklere göre yazdım düşüncelerimi.Gerisini Siz ilave edin!

   Yılı bitirirken,ülkemize sukunet,kardeşlik ve refahın hakim olduğu güzel bir 2010 dilerim!

   Aydın Eroğlu

 

 

 

 

 

 

 


  • 10.12.2009
    12:07

    Maalesef ilginç ve çok dikkatli olunması gereken bir dönemdeyiz.Türkiye olarak ekonomik parametrelerimiz ve bankalarımızın durumu Avrupa ülkeleri ve bankaları ile kıyaslanmayacak kadar iyi.Son gelen sanayi üretimi de ciddi bir toparlanma görüntüsü... Devamı »

  • 01.12.2009
    11:49

    Dubai krizi ile birlikte yapılan açıklamalar nedeniyle bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim! Dubai krizi Türkiye'ye bir uyarı olabilir mi? Hayır kesinlikle olmaz!Dubai krizinin Türkiye ile bir alakası yok.Dubai'de yaşanılan,bir gösteriş krizidir!Dubai'de yönetim... Devamı »

  • 29.11.2009
    01:02

    2009 yılına kadar dünyanın gelişmiş ülkelerinin bankalarının ne kadar rahat ve kontrolsüz kredi dağıttıkları gün yüzüne çıkmaya başladı!Tam ortalık durulacak diye düşünürken,zamanında verilmiş ve şuana kadar sorun olarak farkedilmeyen krediler,&oum... Devamı »

  • 25.11.2009
    09:17

    Kriz sonrası Çin ekonomisinde yaşanan büyüme rakamları sadece Çin'in taleplerinden mi kaynaklanıyor?Çin ekonomisinin çarkları sadece kendi tüketicilerinin taleplerinin karşılanması için mi dönüyor?Bunun cevabı çok nettir;tabii ki,&Cc... Devamı »

  • 08.10.2009
    16:09

    IMF anlaşması olursa,gelecek paranın boyutuna göre kurların aşırı düşme riskini önlemek için Merkez Bankası sahnedeki rolünü sertleştirebilir!Faizlerdeki düşüş daha da agresifleşebilir.Hazine faizleri %5’e inebilir.Dünyadaki gelişmiş ülke f... Devamı »