DUBAİ KRİZİ TÜRKİYE'YE BİR UYARI OLUR MU?

01.12.2009 11:49
  •  A 

 

  Dubai krizi ile birlikte yapılan açıklamalar nedeniyle bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim!

  Dubai krizi Türkiye\'ye bir uyarı olabilir mi?
 
   Hayır kesinlikle olmaz!Dubai krizinin Türkiye ile bir alakası yok.Dubai\'de yaşanılan,bir gösteriş krizidir!Dubai\'de yönetimin çok büyük inşaat projeleri başlatması ve bunları da süslenmiş reklamlarla dünya vatandaşlarına pazarlamaya çalışması krizin sebebidir.2008 de başlayan mortgage krizi tüm dünya da olduğu gibi konuta yönelme eğilimini Dubai\'de de durdurunca önemli bir fonlama krizi yaşanmaktadır.Fon sağlayıcı bankaların vadesi gelen alacakları,yapılan inşaatların satışları yeterli olmadığı için geri ödenememektedir.İnşaat projelerinin değerlerinde ciddi düşüşler vardır.
  
   Peki Türkiye\'de de yapılan inşaat projeleri aynı sıkıntıyı bizde de yaşatır mı?Türkiye\'deki projelerde de çok ciddi değer düşüşleri görülür mü?

   Kişisel görüşüm;kesinlikle aynı şeyler Türkiye\'de olmaz.Dubai bir Türkiye asla olamaz.Dubai bu konutları kendi halkının oturması için değil,dünya vatandaşlarını oturtmak için yapıyor ki,bu sadece bir moda hareketidir.Bir dönem yaşanır ve geçer.Oradan konut alınması,oturmaktan ziyade;reklamlarda projelerin her yıl için %30\'lara varan değerlenme yapabileceği açıklamalarıdır.Yoksa özellikle batılı yatırımcılar Dubai\'de ev alayım da gidip orada oturayım diyeceklerini sanmıyorum!
   Ama Türkiye için aynı şey söz konusu değildir.Yapılan projeler Türk insanının ihtiyaçlarına bile yetmez iken son dönem yabancılardan da özellikle İstanbul\'da yaşam için konut alma talepleri ciddi şekilde artmaktadır.İstanbul her zaman için bir dünya şehridir.Aynı zamanda da dünya finans merkezi olma yönünde ciddi atılımları vardır.
   Türkiye\'nin kendi nüfusu yapılan konut arzını fazlasıyla kaşılar.Türkiye\'de şuan yaşanılan dünyaya paralel bir kriz nedeniyle talep daralmasıdır.İnşaat fiyatları bizde şuan ne kadar düştü ise bu seviye bence fiyatların dip seviyeleridir.Sonrasında krizin aşılmasına paralel olarak Türkiye\'de inşaat ve konut sektörü en cazip yatırım alanlarından biri olmaya devam edecektir.Bu nedenle Türkiye\'deki inşaat projelerini Dubai\'dekilerle kıyaslamamak ve aynı kriz korkusuna kapılmamak lazım!

   Ancak,Türkiye\'de ciddi bir ödemeler sıkıntısı vardır.Cari açık çok artmıştır.Devlet finansal kaynakları kendisi için emmektedir.Bu sorunun çözümü,hükümet tarafından bir an önce bulunarak,büyümenin sağlanması için gereken kaynakların ekonomiye yaratılması gerekmektedir.

   Aydın Eroğlu
 


  • 29.11.2009
    01:02

    2009 yılına kadar dünyanın gelişmiş ülkelerinin bankalarının ne kadar rahat ve kontrolsüz kredi dağıttıkları gün yüzüne çıkmaya başladı!Tam ortalık durulacak diye düşünürken,zamanında verilmiş ve şuana kadar sorun olarak farkedilmeyen krediler,&oum... Devamı »

  • 25.11.2009
    09:17

    Kriz sonrası Çin ekonomisinde yaşanan büyüme rakamları sadece Çin'in taleplerinden mi kaynaklanıyor?Çin ekonomisinin çarkları sadece kendi tüketicilerinin taleplerinin karşılanması için mi dönüyor?Bunun cevabı çok nettir;tabii ki,&Cc... Devamı »

  • 08.10.2009
    16:09

    IMF anlaşması olursa,gelecek paranın boyutuna göre kurların aşırı düşme riskini önlemek için Merkez Bankası sahnedeki rolünü sertleştirebilir!Faizlerdeki düşüş daha da agresifleşebilir.Hazine faizleri %5’e inebilir.Dünyadaki gelişmiş ülke f... Devamı »

  • 16.09.2009
    16:06

    Öncelikle herkese satış realizeleri yapmasını öneriyorum!Bu yükselişi nakite dönmek için kullanın ve bir süre de alım yapmayın.Endeks ve hisselerin grafiklerine bakınca olası yükseliş sonrasında(48.000'e dogru) eğer satışlar gelirse,grafiklerde önemli sa... Devamı »

  • 11.08.2009
    16:09

    Dünya işsizlik artışı ile,mortgage krizi sonrası tanışmışken,Türkiye en az 2006’dan buyana %10’lar civarında yüksek işsizlik rakamlarına sahiptir.Yıllardır süregelen yüksek faiz ve düşük kur politikası bunun temel sebebidir. Uygulanan d&u... Devamı »