Irak'a 12 Yıl Sonra Ziyaret!

22.04.2024 09:32
  •  A 

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl sonra bugün Irak'a çok önemli bir ziyaret gerçekleştiriyor. İki ülke ilişkileri için çok önemli beklentiler var. Irak ziyarete büyük önem veriyor. Irak petrolünün Türkiye üzerinden geçişi konusunda çok daha güçlü anlaşmalar yapılması, aynı zamanda PKK'nın Irak'tan çıkartılması konusunda kararlı iş birliği açıklamalar bekleniyor.

ABD Ziyareti İptal Mi?
             Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu hafta ABD ziyaretine çıkması ve bu ziyarette Başkan Biden ile de görüşmesi bekleniyordu. Ama bu ziyaret konusunda belirsizlik söz konusu. İptal olma ihtimali kafaları karıştırabilir. Bu nedenle ABD ziyaretinin iptalini duyacak olursak, bu yönde bir gelişme BIST için yeni bir realizasyona neden olabilir. 

TCMB Faiz Haftası!
              Genel beklenti faizlerin %50'de sabit bırakılması yönünde. Benim beklentim ise, artık olursa son 250 baz puanlık bir artış daha önümüzdeki iki ay içinde görebiliriz. Bu bir kerede de, 150-100 şeklinde de yapılabilir. Ama artık faizleri daha fazla zorlamak risk teşkil etmeye başlar. Faiz dışında kamuda tasarruf ve maliye politikaları ile enflasyonu baskılamaya devam etmek daha doğru olur. Ben bu ay pas geçilmesini, eğer Enflasyon artışı devam ederse ve %70 üstünde de sürecek gibi durursa, Mayıs ayında yeni bir faiz artışı olabilir diye düşünüyorum. Kısacası 25 Nisan Perşembe TCMB tarafından faizlerin sabit bırakılmasını bekliyorum.

Perşembe günü ABD büyüme verileri de piyasalar için önemli bir veri olacak. Bu hafta aynı zamanda ABD'de teknoloji hisselerinin bilanço açıklamaları gelecek. Bilanço karlarında yüksek rakamlar devam ederse, FED'in faiz indirimi beklentisinin düşmesine, ABD tahvil faizlerinin yükselişine rağmen ABD borsalarında tepki toparlanmaları sürebilir. Ama bilanço karları düşerse, ABD borsalarında görülen tepkinin sınırlı kalmasına neden olur. ABD borsaları için yaşanan realizasyonların tepki olsa da, bir süre daha sürmesini bekliyorum.

BIST için hisse odaklı bir hafta olmasını bekliyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 19.04.2024
    09:05

    Sabah 03.30 civarı dünya ajanslarında İsrail'in İran'a karşı saldırı başlattığı haberleri düşmüş. ABD medyası İsrail'in haber vererek İran İsfahan'da bazı askeri hedefleri vurduğunu söylemiş. Ama Pentagon'dan henüz bu konuda bir doğrulama yok. İran İsfah... Devamı »

  • 18.04.2024
    09:23

    Bayram sonrası kar realizasyonları dün de kredili yatırımcıların çarşamba satışlarıyla sürdü. Eğer İran-İsrail arasında yeniden bölgeyi gerecek boyutta bir gelişme yaşanmazsa, yaşanan teknik düzeltmenin 9600 - 9400 ve 9200 diye üç sıralı desteğinin altına ... Devamı »

  • 17.04.2024
    09:31

    Geçen yılın ortasından beri dış piyasalarda özellikle ABD Merkez Bankası FED faiz beklentileri ile ilgili ciddi bir algı operasyonu yapıldı. FED faizleri indirdi-indiriyor, en az beş faiz indirimi yapar, 2023 bitmeden, olmadı 2024 Mart ayı, o da olmadı 2024 Haziran derken, gelen veriler ... Devamı »

  • 16.04.2024
    09:07

    Dün yeniden toplanan İsrail'in savaş kabinesinden misilleme kararı çıktı. Savaşa neden olmayacak boyutta ama muhakkak can yakan boyutta bir karşılık verileceğini açıkladılar. Umarım bu inatlaşma, sonunda kontrolden çıkan bir savaşa dönüşmez. Açıkç... Devamı »

  • 15.04.2024
    09:27

    İran-İsrail Savaş Riski Düştü! Bayram tatiline çıkarken, her an İran'ın Suriye'deki konsolosluğunun vurulmasına misilleme yapmasından çekindiğimi yazmıştım. İran hafta sonu 300'ün üzerinde kamikaze dron ve balistik füze ile İsrail... Devamı »