Realizasyona Çarşamba Desteği!

18.04.2024 09:23
  •  A 

Bayram sonrası kar realizasyonları dün de kredili yatırımcıların çarşamba satışlarıyla sürdü. Eğer İran-İsrail arasında yeniden bölgeyi gerecek boyutta bir gelişme yaşanmazsa, yaşanan teknik düzeltmenin 9600 - 9400 ve 9200 diye üç sıralı desteğinin altına inmesini şimdilik beklemiyorum. İlk desteğin altını iki gündür görüyoruz. Olursa 300 puanlık bir riskimiz daha var. Ama bugün alıcılı bir açılış ve daha pozitif bir beklentiye sahibim. Bu nedenle, diğer iki desteklere inmeden de dönüş yaşanması benim için şaşırtıcı olmaz.

Dış Programlar Pozitif Gelişiyor!
              Seçimler bitti. Genel seçimler 2028'de. Uzun bir süre seçim gündemimiz olmayacak. Ekonominin öncelikleri neyse, bunların yapılacağı yönünde kararlı açıklamalar sürüyor. Sıkı para politikasının, maliye ve kamu tasarrufu ile de desteklenmesi gerektiğini ve bunların yapılacağını yazıyordum. Mehmet Şimşek devletin bir çok alanda tasarrufa yöneleceğinini ifade etmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, enflasyon sorununu çözmek için uygulamaya alınan programlara desteğini ifade etti. Dünya Bankası ve IMF buluşmalarına giden Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan'dan da pozitif açıklamalar gelmesini bekliyorum. Akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yurt dışı ziyaretleri ve ABD Başkanı Biden ile zirvesi var. Pozitif bir siyasi sürece girildiği, özellikle ABD ile ilişkilerde yeniden düzelmenin yaşandığı için bu randevuların programa girdiğini düşünüyorum. 

Bu gelişmeleri daha önce de yazdığım, Haziran'da Gri Listeden çıkmamız ve not artışları izleyecektir diye düşündüğüm için, yabancı fon girişlerinin artmaya devam edeceği beklentimi koruyorum. Yabancı fonların ilk yöneleceği sektör ve hisseler daha derin, likit olan bankalar, holdingler, ana sanayi şirketleri, gsmler olacaktır diye düşündüğümü biliyorsunuz. Ama yabancılar ana hisselerde yoğunlaştıkça, kırılan dirençler sonrası yaşanan yükselişlerde yerli yatırımcılar ana hisselerden silkelenmiş olacaklardır. Bu yüzden yabancı girişleri düşündüğüm şekilde yaşanacak olursa, özellikle yerli spekülatörler yeniden yan hisselere yönelmek zorunda kalacaklardır. 

Ben her türlü risk ve belirsizliklerden korunmak için, tekniklerle birlikte bilanço ederlerini de dikkate almak gerektiği düşüncemi koruyorum. Enflasyon muhasebesi uygulamasının yarattığı karışlıklıklar, belirsizlikler nedeniyle bilançoları kıyaslamada zorluk olduğu için bilanço değerlemelerimi yapamıyorum. Ama önceki dönemlerle kıyaslamaları dışarda bırakarak baktığımızda, özel sektör bankalarını, sahol, kchol, aghol, aefes, alark gibi büyük holdinglerin bilanço ederlerini, tuprs, aygaz, tcell, ttkom, thyao, pgsus, ttrak, golts, cımsa, akcns, gedza, agesa, anhyt, cemas, deva, kozalar, krdmrler, sarky, yunsa, doas, zoren, oyakc, toaso, tavhl, yatas, vesbe gibi ilk aklıma gelen iyi bilançolu şirketlerin önümüzdeki dönem öne çıkmalarını bekliyorum. Kalabalık liste içinden tercih önceliklerini de tekniklere bakarak belirleyebiliriz görüşündeyim.

Ama olumlu beklentilerim bölgeyi ve dünyayı savaşa sokacak bir gerilim süreci başlarsa tabi ki bozulur ve ötelenir. Umarım böyle bir süreç yaşanmadan İran-İsrail arasındaki gerilim dozu düşerek normale döner.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.04.2024
    09:31

    Geçen yılın ortasından beri dış piyasalarda özellikle ABD Merkez Bankası FED faiz beklentileri ile ilgili ciddi bir algı operasyonu yapıldı. FED faizleri indirdi-indiriyor, en az beş faiz indirimi yapar, 2023 bitmeden, olmadı 2024 Mart ayı, o da olmadı 2024 Haziran derken, gelen veriler ... Devamı »

  • 16.04.2024
    09:07

    Dün yeniden toplanan İsrail'in savaş kabinesinden misilleme kararı çıktı. Savaşa neden olmayacak boyutta ama muhakkak can yakan boyutta bir karşılık verileceğini açıkladılar. Umarım bu inatlaşma, sonunda kontrolden çıkan bir savaşa dönüşmez. Açıkç... Devamı »

  • 15.04.2024
    09:27

    İran-İsrail Savaş Riski Düştü! Bayram tatiline çıkarken, her an İran'ın Suriye'deki konsolosluğunun vurulmasına misilleme yapmasından çekindiğimi yazmıştım. İran hafta sonu 300'ün üzerinde kamikaze dron ve balistik füze ile İsrail... Devamı »

  • 09.04.2024
    09:24

    BIST 9450 direncini geçtiği gibi, yeni TL bazlı rekorlarını sıralamaya başladı. Dün de TL bazlı hem yeni zirve, hem de yeni kapanış rekoru kırdık. Tekniğe bakınca bugün de yenilerini görebiliriz gibi düşünüyorum. Bir tek bir uyarım olacak! Nasıl ki, bayram takası... Devamı »

  • 08.04.2024
    09:19

    Cuma gününe ait beklenti yazımda ;''Ben en geç bayram sonrası, eğer arada savaş gibi olağanüstü bir durum yaşanmazsa kısa zamanda 9450 direncine, akabinde de yeni TL zirvelere yöneleceğimizi düşünüyorum.'' görüşümü ya... Devamı »