Bayram sonrası kar realizasyonları dün de kredili yatırımcıların çarşamba satışlarıyla sürdü. Eğer İran-İsrail arasında yeniden bölgeyi gerecek boyutta bir gelişme yaşanmazsa, yaşanan teknik düzeltmenin 9600 - 9400 ve 9200 diye üç sıralı desteğinin altına inmesini şimdilik beklemiyorum. İlk desteğin altını iki gündür görüyoruz. Olursa 300 puanlık bir riskimiz daha var. Ama bugün alıcılı bir açılış ve daha pozitif bir beklentiye sahibim. Bu nedenle, diğer iki desteklere inmeden de dönüş yaşanması benim için şaşırtıcı olmaz.
Dış Programlar Pozitif Gelişiyor!
Seçimler bitti. Genel seçimler 2028'de. Uzun bir süre seçim gündemimiz olmayacak. Ekonominin öncelikleri neyse, bunların yapılacağı yönünde kararlı açıklamalar sürüyor. Sıkı para politikasının, maliye ve kamu tasarrufu ile de desteklenmesi gerektiğini ve bunların yapılacağını yazıyordum. Mehmet Şimşek devletin bir çok alanda tasarrufa yöneleceğinini ifade etmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, enflasyon sorununu çözmek için uygulamaya alınan programlara desteğini ifade etti. Dünya Bankası ve IMF buluşmalarına giden Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan'dan da pozitif açıklamalar gelmesini bekliyorum. Akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yurt dışı ziyaretleri ve ABD Başkanı Biden ile zirvesi var. Pozitif bir siyasi sürece girildiği, özellikle ABD ile ilişkilerde yeniden düzelmenin yaşandığı için bu randevuların programa girdiğini düşünüyorum.
Bu gelişmeleri daha önce de yazdığım, Haziran'da Gri Listeden çıkmamız ve not artışları izleyecektir diye düşündüğüm için, yabancı fon girişlerinin artmaya devam edeceği beklentimi koruyorum. Yabancı fonların ilk yöneleceği sektör ve hisseler daha derin, likit olan bankalar, holdingler, ana sanayi şirketleri, gsmler olacaktır diye düşündüğümü biliyorsunuz. Ama yabancılar ana hisselerde yoğunlaştıkça, kırılan dirençler sonrası yaşanan yükselişlerde yerli yatırımcılar ana hisselerden silkelenmiş olacaklardır. Bu yüzden yabancı girişleri düşündüğüm şekilde yaşanacak olursa, özellikle yerli spekülatörler yeniden yan hisselere yönelmek zorunda kalacaklardır.
Ben her türlü risk ve belirsizliklerden korunmak için, tekniklerle birlikte bilanço ederlerini de dikkate almak gerektiği düşüncemi koruyorum. Enflasyon muhasebesi uygulamasının yarattığı karışlıklıklar, belirsizlikler nedeniyle bilançoları kıyaslamada zorluk olduğu için bilanço değerlemelerimi yapamıyorum. Ama önceki dönemlerle kıyaslamaları dışarda bırakarak baktığımızda, özel sektör bankalarını, sahol, kchol, aghol, aefes, alark gibi büyük holdinglerin bilanço ederlerini, tuprs, aygaz, tcell, ttkom, thyao, pgsus, ttrak, golts, cımsa, akcns, gedza, agesa, anhyt, cemas, deva, kozalar, krdmrler, sarky, yunsa, doas, zoren, oyakc, toaso, tavhl, yatas, vesbe gibi ilk aklıma gelen iyi bilançolu şirketlerin önümüzdeki dönem öne çıkmalarını bekliyorum. Kalabalık liste içinden tercih önceliklerini de tekniklere bakarak belirleyebiliriz görüşündeyim.
Ama olumlu beklentilerim bölgeyi ve dünyayı savaşa sokacak bir gerilim süreci başlarsa tabi ki bozulur ve ötelenir. Umarım böyle bir süreç yaşanmadan İran-İsrail arasındaki gerilim dozu düşerek normale döner.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_