Fitch Değerlendirme Kararı Bekleniyor!

08.09.2023 09:19
  •  A 

BIST düşmeden yeni TL rekolarlala yoluna devam ediyor. Ortodoks politikalara dönülmesi nedeniyle başlatılan faiz artışları ve maliye tedbirleri sonrası kredi kurumlarından pozitif açıklamalar duyuyoruz. Bugün Fitch Türkiye değerlendirmesi bekleniyor. Not artışı olmasa bile görünümün pozitif yönde değiştirildiği yönünde bir açıklama beklentisi var. Diğer bir rating kurumu olan Moody's de ''Ortodoks politikalara dönülmesi not için olumlu'' açıklaması yaptı.

Benzer şekilde gelen olumlu açıklamalardan birisi de Dünya Bankası'ndan geldi. Türkiye'nin 17 Milyar Dolar olan fon limitlerinin 35 Milyar Dolar'a yükseltilmesi yönünde bir çalışma yaptıklarını açıkladılar. Benzer şekilde IMF'te de ciddi bir özel çekme hakkımız var. Aslında anlamsız siyasi söylemler yapılmasa, finansal sıkıntı çektiğimiz zamanlarda IMF de, finansal destek olarak başvurabileceğimiz bir adres. IMF fonuna para veren bir ülke olarak gerektiğinde biz de bize tanımlanmış özel çekme haklarımızı kullanabiliriz. Ama IMF için yıllardır söylediğimiz sözlerle kendimizi de bağladığımız için, bunun yerine çok daha yüksek maliyetle başka dış finansman kaynaklarına başvurmayı tercih ediyoruz. Tabii IMF para vermek için bir takım uygulamaları şart koştuğundan, siyasiler önceki söylemleri nedeniyle bunu yapmak istemiyorlar.

Sonuçta para-faiz politikalarında olması gerekene dönülmesi sonrası CDS'lerimiz de şu an 378'ler düzeyine inmiş bulunuyor. Fiyat istikrarı konusunda kararlılığımız sürdükçe CDS'ler daha da düşecektir. İşte tüm bu gelişmeler nedeniyle, borsa organize bir el tarafından düşürülmeden yükseltilmeye devam ediyor. Beklediğim düzeltme de bir türlü olmuyor. Muhtemelen not artışları vs. gibi gelişmelerle gelmesini ve-veya artmasını beklediğimiz yabancı alımları için BIST'i yüksek tutuyorlar. Eskiden böyle zamanlarda kurlar ve faizler yüksek olurken, borsa endeksi ve hisseler en düşüklerde olurdu. Yabancı yüksekten satacağı Dolarları ile yüksek faizli tahvilleri ve düşük seviyelerden hisseleri alır bundan çok büyük bir nema elde ederdi. En azından şimdilik borsada buna fırsat verilmemesi açısından yüksek seyreden borsa gayet iyi. Ama teknik düzeltme endişesi nedeniyle bu sefer biz yeni alım öngörülerinde temkinli davranıyoruz. Bu kısım sıkıntı oluyor. 

Neyse, dün yaptığım anketle de madem teknikler uygunsa alım yapılır diye düşünüyorsanız ki, ben de böyle düşünüyorum. Gördüğüm tekniklere göre yeni alım öngörülerimi vermeye başladım. Devamı da gelebilir. Ama her an bir düzeltme riski ile bunu yaptığımızı bilerek, alımlarınızı yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. Güzel bir hafta sonunuz olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.09.2023
    09:40

    Dün 21 yıllık iktidarın en son OVP(orta vadeli program) açıklandı. Peki bizim sorunumuz yıllardır yanlış, eksik OVP'ler miydi? Hemen hemen hepsinde aynı hedefler yer aldı. Hatta son OVP'de ileriki yıllarda ulaşılması beklenen, işsizlik, enflasyon, kur, cari açık gibi hedef... Devamı »

  • 06.09.2023
    09:23

    BIST yine bildiğimiz gibi! Yani düşmüyor. Biz düzeltme endişesi yaşarken, BIST bir günlük ya da seans içinde kar realizasyonlarını yaşayıp, hatta arada eksi olup, birgün eksi kapatıp, sonra yeniden yükselişe geçiyor. Dün de, gördüğü... Devamı »

  • 05.09.2023
    09:21

    Dün açıklanan ağustos ayı tüfe %9.09 ve yıllık %58.94 olarak beklentilerin üzerinde açıklandı. Para politikasında enflasyon altı düşük faiz uygulanması nedeniyle en başından beri enflasyon sorunu yaratacağına dikkat çekiyordum. M. Şimşek ve H.Gaye E... Devamı »

  • 04.09.2023
    09:16

    Gururumuz olan kadın voleybol takımımız Filenin Sultanları, dün kalplerdeki tüm yağları erittirip kazandıkları Avrupa Kupası ile bir kupa daha getirdiler. Dünya Kupası sonrası, dün de Avrupa Şampiyonu olup Avrupa Kupasını kazandılar. Muhteşem bir maç oldu. Bizim sesler git... Devamı »

  • 01.09.2023
    09:18

    Uyandırma alarmımı kaç kez ertelettiğimi hatırlamıyorum. Şu saate bakayım dediğimde 09:00 olmuştu. Anlayacağınız bu sabah uyuyakalmışım. O nedenle kısa bir yazı ile yetineceğim. Bir süredir 8000 direncinde zorlanan bir BIST yaşıyoruz. Dirençlere gelince satışlar geliyor. Norma... Devamı »