Filenin Sultanları Kupaları Topluyor!

04.09.2023 09:16
  •  A 

Gururumuz olan kadın voleybol takımımız Filenin Sultanları, dün kalplerdeki tüm yağları erittirip kazandıkları Avrupa Kupası ile bir kupa daha getirdiler. Dünya Kupası sonrası, dün de Avrupa Şampiyonu olup Avrupa Kupasını kazandılar. Muhteşem bir maç oldu. Bizim sesler gitti. Allah'tan bugün konserim falan yok. Yoksa bu sesle seyirciyi çok mağdur edebilirdim:)) Kızlarımızı tebrik ediyorum. Türkiye sizlerle gurur duyuyor. Şimdi sırada Olimpiyat Kupası var diyorum. O kupa da buraya gelecek:))

BIST'de Alıcılı Açılış Bekliyorum!
              Haftaya alıcılı bir açılış bekliyorum. Önemli direncimiz 8000 üzeri bir kapanış yapmıştık. 8060 cuma günü gördüğümüz en yüksek seviye iken, kapanışı da 8056 ile cuma gördüğü neredeyse en yüksek seviyeden kapanış yaşandı. Bugün yeni TL zirveler görülebilir. Ama kapanış da yeni TL rekor seviyeden olur mu ona bir şey diyemiyorum. 

Enflasyon Verisi Açıklanacak!
              Bugün Ağustos ayı enflasyon verileri açıklanacak. Eğer kurlardaki yükseliş sürecek olursa, enflasyonu dizginlememiz mümkün değil. %7.30 civarı bir aylık enflasyon beklentisi var. Kurları durdumanın ilk kurallarından birisi de, enflasyona göre faiz politikasıdır. Önce enlasyon düşer, sonra da faizler. 2021 sonrası yaptığımız gibi bunun tersini uygularsanız, kontrolden çıkan tüm dengeleri yeniden kontrol altına alabilmek için büyük zorluk çekersiniz. Yeni ekonomi kabinesi ve TCMB yeni başkanı düşük faiz artışları ile başlayınca, bu dediklerimi görmüş oldular. Üçüncü faiz toplantısında ise yeterli değil ama, olması gerektiği gibi yüksek faiz artışı yaptılar ve faizler %25 seviyesine çekildi. Ama yıl sonu %65-%70 aralığında beklenen bir enflasyon varken, %25 faiz dahi gördüğünüz gibi olması gereken oranın çok altında. Bu nedenle de döviz talebi sürüyor. KKM'den zorlama ile çıkanlar DTH'lara yöneliyorlar. Eğer DTH ve dövize endeksli hesaplarda çözülme isteniyorsa, önce enflasyonu düşürmeniz gerekir. Bunu yapmanın ithalata bağımlı ülkeler için ilk kurallarından birisi olan faiz denklemi doğru uygulanmaya başlarsa kolay olan bu durum. Tersi yapıldıkça gördüğünüz gibi ekonomi ve sosyal yaşamdaki tüm rakamları darmadağan eder. 

Kısacası açıklanacak enflasyonun yine yüksek gelmesini bekliyorum. Ama Eylül ayı PPK toplantısında da yüksek faiz kararı açıklanırsa, dövize olan ilgi düşmeye başlar. Bu durum enflasyonu durdurur. Sonra da düşürmeye başladığında KKM ve DTH'lardan istenen çözülmeler başlar. Kısacası bu ayın en önemli gelişmesi ayın sonuna doğru yapılacak PPK(Para Piyasası Kurulu) faiz toplantısı olacaktır.

Ben olması gerekenleri yapmaya başlayan ekonomi kadroları sayesinde not artışlarımızın da gelmeye başlamasını bekliyorum. Bu durum dış kaynak girişlerinin de artmasına destek olur.

Ancak, endeks olarak düzeltme her iyimser ortamda dahi olabileceği için, hisse bazlı odaklanıp, yukarı beklenen bir endekse rağmen dahi ayrışmalar olabileceğini bilmemiz lazım. TL ve Dolar bazlı olası teknik seviyeleri DD tablosu paylaşımlarımdan görebilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 01.09.2023
    09:18

    Uyandırma alarmımı kaç kez ertelettiğimi hatırlamıyorum. Şu saate bakayım dediğimde 09:00 olmuştu. Anlayacağınız bu sabah uyuyakalmışım. O nedenle kısa bir yazı ile yetineceğim. Bir süredir 8000 direncinde zorlanan bir BIST yaşıyoruz. Dirençlere gelince satışlar geliyor. Norma... Devamı »

  • 31.08.2023
    09:25

    BIST 8000 direncinde zorlanmaya devam ediyor. Ama bu esnada düşen dolar nedeniyle 305$ civarı Dolar bazlı direnç seviyesine de gelmiş durumda. Her iki teknik de ciddi dirençler. Ben bu dirençleri kırmayıp, önce yaşanan düşüşlerin ve kar satışlarının en azında... Devamı »

  • 29.08.2023
    09:19

    İki gündür taradığım tekniklerden çok az sayıda hisse paylaştığımı görüyorsunuzdur. BIST bir şekilde yine zirveleri zorladı ama bunu ısctr, tuprs ve ulaştırmalar gibi sınırlı hisselerle yaptı. Açıkçası 8000-8200 seviyeleri arasında teknik dirençlerin g... Devamı »

  • 28.08.2023
    09:29

    Perşembe günü TCMB faiz kararı sonrası yaşanan düşüş cuma günü açılışta banka dışı hisseler için devam ederek başladı ama sonra kısmi toparlanma ve bankalardaki alımların devamı ile geçen haftayı kapatmıştık. Yabancı takas detayına bakınca, uzun s&u... Devamı »

  • 25.08.2023
    09:27

    TCMB fiyat istikrarı öncelikli konumuz dedi. Dün piyasaların beklentilerinin üzerinde faiz artışı yapıp, politika faizlerini %17.50'den %25'e çekti. Maaşlara, vergilere, artan kurlar nedeniyle akaryakıt fiyat artışına, girdi maliyetlerinin tüm bunlar nedeniyle y&uu... Devamı »