BIST yine bildiğimiz gibi! Yani düşmüyor. Biz düzeltme endişesi yaşarken, BIST bir günlük ya da seans içinde kar realizasyonlarını yaşayıp, hatta arada eksi olup, birgün eksi kapatıp, sonra yeniden yükselişe geçiyor. Dün de, gördüğü en yüksek TL bazlı seviye olan 8238'in az altında 8236 seviyesinden yeni bir TL rekor kapanışı yaptı.
Tekniklere bakınca, dün endeksi desteklemiş olan ana metal sanayi ve asıl bankacılık endeksi olduğunu görüyoruz. Tam realize gelirken yine öne bir sektör çıkıyor ve borsayı yukarı çekmeye devam ediyor.
Ama bu durum benim temkinli duruş kararımı değiştirmiş değil. Ben yine de temkinli ve hisse bazlı takipte olmayı doğru buluyorum. Bununla birlikte, bilanço değerlendirmelerimde de gördüğünüz gibi, olası düzeltmelerde çimento ve inşaat sektörü, enerji, ana metal, bankalar, rafineri ve kimya, ilaç, market-gıda sektörleri aklıma gelen potansiyellerini koruyan sektörler olarak alımlara konu olabilirler. Özellikle yaşadığımız deprem ve bunun etkisi ile başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'de artan kentsel dönüşüm ve deprem bölgesindeki yeniden imar faaliyetleri çimento sektörü ve inşaat demirçeliği, çatı ve dış cephe şirketlerini öne çıkartıyor. Aynı şekilde Rusya-Ukrayna savaşı bittiği anda, Ukrayna'nın yeniden imarı için Türk şirketlerinin çok büyük potansiyel taşıdıklarını düşünüyorum.
Bu nedenle de, bilanço eder beklentilerim ve teknik öngörülerimde ilgili sektör şirketlerini görmeye devam ediyorsunuz. Bu arada temkinli duruyoruz, düzeltmeden çekiniyoruz ama tamamen de dışarıdan izlemiyoruz. Gördükçe yeni öngörüler veriyorum. Açık olanları yukarı revize ediyorum. Ama bu şekilde düzeltme yapmadan yükselişi de sağlıklı bulmuyorum. Çünkü hisse bazlı baktığınızda hisselerin ciddi düzeltmeler yaptığını da görüyoruz. Bunlara yakalanmadan yükselişin içinde kalarak endeksin yükseliş trendinden maksimum faydayı görmenizi sağlamaya çalışıyorum.
Önceki mahalli seçimlerde büyük şehirlerin muhalefete geçmesi sonrası, genel seçimlerde iktidar değişimi bekleyen ABD ve AB ülkeleri seçimlerde iktidarın devam ettiğini görünce, her alanda ilişkileri yeniden düzeltme girişimlerini başlatmış durumdalar. Bugün AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelyi Türkiye'ye geliyor. İki gün temeaslarda bulunacak. Uzun zamandır hiç bir alanda temas kurmayan AB, yeniden ilişkileri ısıtmaya başladı. Aynı şekilde dün seans içinde Dünya Bankasının da, Türkiye'nin 18 Milyar Dolar olan özel çekme fonunu 35 Milyar Dolar'a çıkartmayı düşündüğü haberleri piyasaya düşünce alımlar geldi.
İşte tam düzeltme beklenirken, hatta endeks eksiye düştüğü anlarda benzer gelişmelerle BIST yükselişini sürdürüyor. Bu durum düzeltmesiz daha ne kadar sürer bilemiyorum. Ama bilmenizi istediğim ve birçok kez yazdığım, endeks için pozitif beklentilerimi koruyorum. Sadece arada endeks bazında %10-%15 civarı bir teknik düzeltme endişesi yaşıyorum. Böyle bir durumda bunun hisselere yansıması endekse yansıyacak oranın çok daha üzerinde olacağı için beni temkinli olmaya zorluyor. Ama böyle bir düzeltme yaşanacak olursa bile, sonrasında yükseliş trendinin sürmesini bekliyorum. Kısacası trend dönüşünden değil, ara düzeltmeden çekindiğimi bilmenizi isterim. Şimdilik piyasaya hakim olan organize para buna izin vermeden endeksi yukarı çekmeye devam ediyor.
OVP Açıklanacak!
Bugün Orta Vadeli Programın tanıtımı yapılacak. İçerikler piyasa için de önemli. Eğer büyüme hedefi yine yüksek ilan edilirse, bu takdirde faiz artışları sınırlı olacak demek olur. Ama o zaman da kur artışı ve dolayısı ile enflasyon sorunu da sürer. Bu durum borsaya yarar. Ama fiyat istikrarı ve enflasyon önceliği öne çıkarsa, büyüme hedeflerinde kısmen düşüş görürüz. Bu durumda faiz artışları sürecek demek olur. Hatta ben enflasyon sarmalından çıkabilmek için, düşük faiz artışlarının hiç bir yararı olmayıp, kurları ve enflasyonu daha da arttıracağını en başından beri yazıyorum. Nitekimde aynen böyle gelişiyor. O nedenle faizlerde yıl sonuna kadar %45-%50 düzeylerine çıkılmasını doğru buluyorum. Yani bir dahaki toplantıdan da yüksek bir faiz artışı kararı bekliyorum. Bu durumda mevduat faizleri de yükseleceği için, borsa yatırımcısına alternatif ve garanti bir getiri alanı çıkar. Bu durum borsanın kar satışlarına neden olabilir. Ama o zaman da, Türkiye artık doğruları yapıyor diyen yabancı fonlar gelmeye başlar. Kredi derecelendirme kurumlarından görünüm ve not artışları duyarız. Yabancı takası şu anki %31.67 seviyesinden %40, %45'lere doğru çıkmaya devam eder. Bu durum, faizler için satacak olan yerlinin sattığından fazlasını alacak bir yabancı girişine neden olacağı için borsa yoluna devam edebilir.
İşte tüm bu düşünceler ve beklentiler birbirleri ile iç içe gelişmeler ve endeks hareketleri yarattığı için öngörüde bulunmak gerçekten çok zor oluyor. Ama genel beklentimin anlattığım nedenlerle pozitif olduğunu bilmenizi isterim. Gördükçe teknikler ve bilançolar konusundaki paylaşımlarımı yapmaya devam edeceğim. Böyle zamanlarda DD Tablosu(Destek-Direnç) paylaşımlarımı referans alabilirsiniz.
NOT: Özellikle yeni üyeler, Giriş menüsünün sağında yer alan ''Siteyi Tanı'' kısmında DD Tablosunun izahını dikkatlice okusunlar. Tabloya bakışı öğrendikten sonra değerlendirmeyi düşünsünler diyorum.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_