Kararlar Satış Baskılarını Artırdı!

30.06.2022 09:33
  •  A 

Alınan yeni kararlarla şirketlerin karlarında azalma riskleri, etkilenmeyeceğiz TL kredi kullanmıyoruz, nakitimiz bol nasılsa diyen şirketler için de döviz sattıracak yeni tedbirler gelebilir endişeleri, kamu bankaları için beklenti fiyatlarında çok sert düşüşler açıklayan yabancı kurum raporları, Garanti Bankasının enflasyon muhasebesine geçiyorum demesinin bankalar ve benzer kararı alacak şirketler üzerinde olası etkileri gördüğünüz baskıları getirmiş oldu. Lakin ben enflasyon muhasebesine geçiyorum demek, vergimi de enflasyondan arındıktan sonra ödeyeceğim demek değil. Bunun için devletten olur almaları lazım ki, bu talep öncesinde kabul görmeyen bir istekti. Peki daha az vergi verme imkanı yaratmayacaksa bu uygulamaya neden geçecek o zaman derseniz, şimdilik tam nedenini bilemiyorum. Bankanın ya da şirketlerin gerçek değeri hesaplanırken kullanılabilir. Ama Garanti'ye bunun ne katkısı olacak, sanırım yakında bu konuda tebliğlere hakim olan uzmanların açıklamalarından öğreniriz.

Ama şu an tüm bunlar piyasalarda zaten var olan tedirginliği iyice arttırmış oldu. Ben açık öngörülerimizde, uzun vadeli beklentilerimizde yer alan şirketler için fazla bir endişeye sahip değilim. Ama bu kararlar gördüğümüz ara düşüşlere ve beklentilerin gecikmesine neden olabilir. Bu yüzden hep kenarda belli bir nakit bırakarak alım yapmak daha tedbirli bir davranış olur.

Ben temel ve tekniklerine uygun gördüğüm hisselerde yeni öngörüler vermeye başlayabilirim. Bir süredir neden izlemede kaldığımı şimdi anlıyorsunuz. Kendi kendimize düzeni bozmakta üstümüze yok. Bu neden yapılır diye düşününce ise, endişeler daha da arttığı için güven kaybı da artıyor. 

Yapacak bir şey yok. Bu durum seçimlere kadar bu şekilde sürecek gibi duruyor. Umarım mümkün olduğunca kendimizi korumayı, hatta arada parite karı yaptıracak pozitif ayrışmaları yakalarız. Ama BDDK kararları sonrasında, bazı şirketler geri alım kararlarını daha da arttırabilirler demiştim. Sıse bu yönde adım atanlardan olmuş. Yeni bir geri alım açıklamış. Bu durum seçime kadar diğer bir çok şirkette de olabilir. Şirketler, yatırım faaliyetlerine ara verip, kaynaklarını kendi hisselerindeki payları toplamak ve seçim sonrası bunları çok daha yüksekten satmak için kullanabilirler. Bu nedenle de düşüş yaşanırken bile bazı hisselerde bir anda sert yükselişler, tavanlar görebiliriz. Ama tabii yabancının hala çok olduğu hisselerde ise, bu ek geri alımlar yabancı için de satma fırsatı yaratabilir.

Sakin sakin bu süreci az zarar, çok karla geçirmeye çalışacağız. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 29.06.2022
    16:14

    Endeks için 2466 önemli bir destek seviyesi. Buradan alım tepkileri gelebilir. Ama eğer bu destek de aşağıya kırılırsa, ikinci alt destek grubuna düşeriz. O zaman düşüş daha da derinleşebilir. Bu nedenle şimdilik izlemede duruyorum. Duruma göre yeni alım öngö... Devamı »

  • 29.06.2022
    01:20

    Arka arkaya açıklanan kararlar piyasaların düzenini bozdu. FED ve olası resesyon, dış dünya için bu denli risk yaratırken, BIST olarak yüksek enflasyondan karları yüksek, yüksek nakit ve dövizi bulunan, ihracatları güçlü şirketlerle ve TCM... Devamı »

  • 28.06.2022
    00:06

    Arkadaşlar, Salı öğleden sonraya kadar aranızda olmayacağım. 5-6 yıldır takipte olan iyi huylu bir prostat sorunum var. Cuma günü yaptırdığım rutin tahlillerimde, durumu doktorumla konuşmam gereken yüksek bir değer çıktı. Bu nedenle sabah 11:10'a randev... Devamı »

  • 27.06.2022
    09:20

    Öncelikle BDDK'nın kararları hakkındaki görüşlerimi cuma gece; ''BDDK Kararları Hakkında İlk İzlenimlerim!'' başlığı ile paylaşmıştım ama dün yazıyı revizelerle son haline getirmiştim. Son haliyle de okuyunuz lütfen. Evet bugün gözler alınan... Devamı »

  • 24.06.2022
    23:19

    Değerli üyeler, Akşam yemeğini yedik. sonra eşim, büyük kızım balkonda otururken bir anda yağmur gibi telefonlar gelmeye başladı. Eşim de Global Menkul'ün İzmir Direktörü. İkimizde sektör profesyoneli olduğu için telefonlar ikimizi için de bi... Devamı »