FED Ve Kriptolar Dış Piyasaları Salladı!

20.05.2021 09:31
  •  A 

19 Mayıs tatilindeyken yurt dışı piyasalar ciddi hareketler yaptılar. FED tutanaklarında üyelerin büyüme ve enflasyon artışı nedeniyle, sonraki toplantılarda varlık alımlarının azaltılması tartışılabilir yönünde ciddi görüşler belirtmişler diye anlaşılınca borsalarda satışlar ve ABD tahvil faizlerinde de yükselişler görülmüş. ABD on yıllıkları şu an % 1.67 civarında. Bu oran çok riskli değil. Ama %1.80 aşılırsa o zaman yükselişin devamı geliş endişesi artar. Borsalarda kısmi satışlar daha derinleşebilir. Gelişmekte olan ülkelerden de para çıkışı olur. 

Ama bunların bir süredir uyardığım gibi, yılın son çeyreğinde daha ciddi gündeme gelmesini bekliyorum. Bu arada ekonomilerde büyüme enflasyondan daha yüksek oldukça, borsalarda endeks o kadar da sert düşmeyebilir. Hatta hisse bazlı yükselişler yine de görülecektir.

Dün yaşanan bu sert dalgalanmanın diğer bir nedeni de, Çin'in finans kurumlarında kripto ödeme sistemini yasaklaması denebilir. Tüm kriptolarda % 40'lara varan sert kayıplar görüldü. Sonra bir kısmı geri alındı. Ama artık güven sarsıldı. Kripto piyasasında 1 Trilyon $ üzerinde değer kaybı yaşanıyor. Kriptolar için görüşlerimi biliyorsunuz. Mevcut halini titan zinciri gibi görüyorum. Bu hali ile çok büyük mağduriyetler yaratması kaçınılmaz görüşündeyim.

BIST böyle bir havada açılacakken, Avrupa Parlamentosunda, Türkiye'nin AB görüşmelerinin askıya alınması teklifinin kabul edilmesi gelişmesi de ayrı bir sıkıntı oldu. İnsan halkarı, demokrasi, yargı bağımsızlı vs. konularda çok sert eleştirilerle çok yüksek bir oyla kabul edilen Türkiye raporu ilişkileri gerecektir. 

İşte bu ortamda satıcılı bir başlangıç olabilir. Zaten muhtelif riskler için endeks olarak değil de, hisse bazlı odaklanın diyordum. Bu görüşümü halen koruyorum. Tüm bunlara rağmen hisse bazlı pozitif ayrışmalar yine de yaşanabilir.

Bu olumsuz gelişmeler arasında cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, petrol ve doğalgaz için müjdeler gelebilir dedi. Gelecek haberlerle batının Türkiye'ye bakışı değişecek ifadesinde bulundu. Bakalım enerjideki dışa bağımlılıktan kurtacak bir müjde duyulacak mı göreceğiz. Ama bu sözlerin açıklamaları geleceği kesin. İlgili borsa şirketlerinde de pozitif tepkiler görülebilir. Ama tam hangi şirketleri ilgilendirecek gelişmeler olduğunu ancak resmi açıklamalarla öğreneceğiz. Gerisi spekülasyon olur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

NOT: Cuma günü(yarın) Didim'e annemi ziyarete gideceğim. Maalesef hafta sonu seyahat yine yasak. 19 Mayıs'ta ikinci aşım olduğu için gidememiştim. Bayram ziyaretimi şimdi yapabileceğim. O nedenle yarın sabah paylaşımlarım bitince seans öncesi yola çıkarım diye düşünüyorum. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 18.05.2021
    09:29

    ABD FED Başkanlarından yapılan, yüksek enflasyon nedeniyle varlık alımlarının azaltılmasını konuşma zamanı olmadığı, enflasyondaki yükselişin geçici olacağı yönündeki açıklamalar sonrasında ABD borsalarında pozitif bir hava var. Benzer durumun BIST için de ol... Devamı »

  • 17.05.2021
    09:14

    Bir süredir ABD'nin büyümesinde ciddi hızlanma olacağını ve bu nedenle de enflasyonunda görülecek artışların FED para politikalarını baskılayacağı uyarılarını yazıyordum. ABD'de gelen Nisan ayı TÜFE'si % 3.6 olan beklentinin de üstünde % 4.2 geldi.... Devamı »

  • 12.05.2021
    08:55

    Bugün ABD enflasyon verisi açıklanacak. Enflasyonun ABD için önümüzdeki günlerde risk olacağını uzun süredir yazılarımda belirttiğimi biliyorsunuz. İnsanlar pandemi nedeniyle evlerine kapanmıştı. Son dönem ABD'de dahil yoğun bir aşılama sürec... Devamı »

  • 11.05.2021
    09:28

    Saat 10.00'da mart ayı ödemeler dengesi ve mart ayı sanayi büyüme verisi açıklanacak. Ödemeler dengesinde aylık bazda 3.6 ile 3.8 Milyar Dolar cari açık beklentisi hakim. Aynı şekilde sanayi büyümesi için de aylık bazda bir daralma beklentisi va... Devamı »

  • 10.05.2021
    08:59

    Cuma günü yabancı alımları bir heyecan yarattı. Bir süredir bankacılık sektöründe teknikler zaten alıma dönebilecek bir görüntü veriyordu. Xbank endeksinde 1.132 direnci gecilince hızla 1.158 direnci, hatta biraz daha üstü 1.161 seviyeleri g&oum... Devamı »