İçeride Faiz, Dışarıda Aşı!

17.11.2020 09:04
  •  A 

Bugün çok kısa bir yazım olacak. İçeride 19 Kasım TCMB faiz kararı bekleniyor. Ama genel kanaat 400+ faiz artışı şeklinde. Eğer bu beklentiden çok uzak kalırsak kurların sert yukarı tepkisi ve BIST'in de sert kar satışlarını görme riskimiz yüksek olur. Ara oranlardaki faiz artışı ise, bu dediklerimin yine yaşanmasını ama kısmen olmasınına neden olur. Faiz artışının hiç olmama durumunda zaten çok kez yazdım. Aldıklarımızı hızla geri veririz. Kurlarda yeni zirve riskleri sözkonusu olur. Bunu beklemediğimi belirtmek istiyorum. Beklentiye göre düşük faiz artışı riski var ama hiç olmamasını beklemiyorum.

Dış piyasalarda ise aşı ile ilgili gelen haberler piyasaları etkiliyor. Dün Moderna'nın %94 etkili aşı haberi ile borsalar pozitif fiyatlamalar yaşadılar. Bu konuyu çok manipüle ettiklerini düşünüyorum. Umarım ben yanılıyorumdur. Ama aşının genel olarak kullanıma geçmesi için en az 6 aya yakın süre geçmesi bekleniyor. Lakin Covid-19 patlaması tüm dünyayı kasıp kavurmaya başladı. 

Pandemi patlaması böyle iken, turizm ve uçak dahil toplu taşımaların bu altı aylık demesem de, önümüzdeki yıl sonu bilançolarını olumlu etkileyecek bir patlama yapmasını beklemiyorum. Hatta daha bile düşüş yaşanmasını bekliyorum. Ama borsalardaki fiyatlamalarda ise tam tersi hareketler görüyorum. Kısacası aşı konusunda da çok dikkatli olmak gerektiği görüşündeyim. Hatta pandemiyi bitirecek gelişmeler sonrasında dünyadaki para bolluğunun azaltılması yönünde kararları göreceğiz. Bu da yeniden faiz artışlarını getirecek. Bu dönem başladığında faizsiz bol para geri çekilecek. Yani borsaların sevmediği işler olacak. Şu an bu risk yok, hatta belki yeni paketler bekleniyor ama, yine de fazla riskli gördüğüm fiyatlamalar için uyarmadan edemiyorum.

Bu süreci teknikleri referans alarak geçirmek doğru olabilir. Kırılan destekler ise daha alt destekler, kırılan direnç ise daha üstteki sıralı dirençler yeni teknik hedefler olur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.11.2020
    09:21

    Tam sert bir kur faiz krizine mi giriyoruz diye korkarken, önce TCMB Başkanı değişimi, hemen arkasından ekonomi yönetiminde bakan ve kadrolarda değişimler, dışarıdan arka arkaya aşı haberleri ve içeride çok daha etkili olan cumhurbaşkanımızın ekonomi, hukuk, demokrasi, acı re... Devamı »

  • 13.11.2020
    09:26

    BIST, paranın ve hazine-maliyenin başındaki değişiklikler sonrasında, cumhurbaşkanının ekonomik reform, yabancıya her türlü kolaylık, hukuk reformları, enflasyon-faiz dengesinin kurulmasının mecburi olduğu, ekonomi yönetimine yeni getirilenlerin her türlü kararlarının arkası... Devamı »

  • 12.11.2020
    09:16

    Yaşanan değişiklikler sonrasında Cumhurbaşkanı, hukukta, ekonomide, her alanda yapılması gerekenler neyse yapılacak, TCMB fiyat istikrarı için gereği neyse yerine getirecek, yabancının yeniden ülkeye yatırım yapması, fon girişinin önünün açılması için her t&u... Devamı »

  • 11.11.2020
    09:26

    Tabiki bunu TL bazında söylüyorum. Yoksa Dolar bazında rekor kırmak için 508 $ seviyesini kırması lazım. Şuanki seviyesi 152 $ civarında. Yani Dolar bazında pul olmuş bir BIST düzeyindeyiz yabancı gözü ile. Ama TL olarak teselli bulmak için bakınca, 1.245 olan ... Devamı »

  • 10.11.2020
    09:21

    ABD seçim sonuçları, aniden gelen aşı haberi dünya genelinde ve BIST'de pozitif bir etki yarattı. Bizim özelimizde TCMB başkan değişimi, ekonomi bakanının istifa haberi ekstra bir pozitif dalga yaratmışken, üstüne de aşı haberi gelince bu dalga sert bir yü... Devamı »