Piyasalar Coştu, Rekorlar Geldi!

12.11.2020 09:16
  •  A 

Yaşanan değişiklikler sonrasında Cumhurbaşkanı, hukukta, ekonomide, her alanda yapılması gerekenler neyse yapılacak, TCMB fiyat istikrarı için gereği neyse yerine getirecek, yabancının yeniden ülkeye yatırım yapması, fon girişinin önünün açılması için her türlü kolaylık sağlanacak, ama bunun için acı recete içilecekse içilecek deyince piyasalar tam anlamıyla coştular! İşte bir süredir yazılarımda özellikle belirttiğim güven bu demek. Yani yapılması gerekenler konusunda verilen bir söz bile bu coşkuya yetti. Umarım sözde kalmaz ve adım adım denenlerin uygulandığını görürüz. 

Şu an önemli olan kısa vadede para politikasında enflasyon faiz makasının kapatılması olacaktır. Sonrasında denen maliye, kamu harcama politikası, kaynakların gerçek manada üretime yönlendirilmesi, hukuk, yabancılar için alt yapının yeniden güvenli hale getirilmesi dahil diğer tüm konular faiz politikasına paralel ya da sonraki adımlar olacaktır. Bunları yapınca zaten faizle ilgili bir sorunumuz, enflasyon ile problemimiz kalmadığı görülecektir. Güven yeniden tesis edildiğinde enflasyonun ve faizin birlikte yeniden düştüğünü görürüz. 

Ben cumhurbaşkanının yukarıda benim devamlı altını çizdiğim konularda dün söylediklerinin yapılması halinde şimdi arttırılması istenilen faizlerin, birkaç ay içinde yeniden indirilmeye başlanabileceği görüşündeyim. Ama tekrar tekrar söylüyorum; şu an kurlardaki ve fon çıkışlarındaki gidişi durdurmak ve yeniden tersine çevirmek için ilk adım olan faiz artışı yapılmak zorundadır. Çünkü bunun dışındaki kamu tasarrufa gidecek açıklamalarına piyasa hemen güven duymaz. Maalesef faiz artışı mecburiyettir. Yapılmayacağını düşünenler, 19 Kasım'da faiz artışı duymadığımız takdirde yeniden sert satışların gelme riskine karşı tedbirli olsunlar diyorum. Tabii aynı şekilde kurlarda artışın da yeniden yaşanmasını beklediğimi söylemek isterim. Böyle bir gelişme yaratılan güveni yeniden ve daha kötü bozar. 

Ben iyimser yaratan bakıyorum. Mecburen de olsa bunlar yapılmak zorundadır. Yapılırsa kısa kısa sürede piyasalar normalleşmeye başlar. 

BIST Rekorları Arka Arkaya Geldi!
              Verilen mesajlar yapılan kadro değişikliklerini destekleyince, uzun zamandır baskılanan bankalar coştular. Zaten hafta başından beri bunun olabileceğini, bankalarla rekorların geleceğini yazıyordum. Peki şimdi bu denli sert yükselmiş banka hisseleri daha da giderler mi? Hayır diyemem. Ama realizeler yaşarak da bu olabilir. Bu nedenle dikkatli olmak gerekir. Teknik seviyeleri paylaştım. Onları kendinize referans alabilirsiniz. Ben bu denli sert yükseliş sonrasında kısmi bir düzeltme olmadan yeni banka öngörüsü açamayabilirim. Bilmeniz gereken destek-dirençlerde kırılan destek ise alttaki sıralı destekler, kırılan direnç ise üstteki sıralı dirençler yeni teknik beklentiler olur. Bu seviyelerin kırılmasına göre kar satışı ya da yeni alım için kararlarınızı verebilirsiniz.

Pandemi Riski Çok Arttı!
              Sakın pozitif hava sizi pandemi konusunda gevşetmesin. İnanılmaz boyutta vaka patlaması yaşanıyor. Ülkenin her yanı aynı durumda. Lütfen kendinizi kollayın ve kurallara istisnasız ve özenle uyunuz. Yeniden düşüş başlamazsa, vaka artışları mecburen sert tedbirlerin gelmesine neden olabilir. 

Dünyanın birçok ülkesinden aşı haberleri heyecan veriyor. Ama kısa vadede bunların devreye girmesi ihtimali yok maalesef. Dünya genelinde aşılamanın başlaması için 3-6 ay arası bir süre daha geçecektir. Bu süre içinde pandeminin sağlık, üretim ve seyahat alanlarında olumsuz etkilerini görmeye devam edeceğiz. Aşı nedeniyle alımların görüldüğü şirketlerde kar satışlarının da her an gelebileceğini, yıl sonu bilançolarının bu şirketlerde yine kötü olabileceğini unutmamak lazım.

Lakin güzel bir hava yakalandı. Açıklamalar yönünde kararları gördükçe, BIST rekorlarının devam ettiğini görebiliriz. Ama ben yine hisse ayrışmalarına odaklanmak daha doğru olacaktır diye düşünüyorum.

Hepinize önce sağlık, sonra bol kazanç dilerim. Umarım herşey ülkemiz için güzel olur. Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.11.2020
    09:26

    Tabiki bunu TL bazında söylüyorum. Yoksa Dolar bazında rekor kırmak için 508 $ seviyesini kırması lazım. Şuanki seviyesi 152 $ civarında. Yani Dolar bazında pul olmuş bir BIST düzeyindeyiz yabancı gözü ile. Ama TL olarak teselli bulmak için bakınca, 1.245 olan ... Devamı »

  • 10.11.2020
    09:21

    ABD seçim sonuçları, aniden gelen aşı haberi dünya genelinde ve BIST'de pozitif bir etki yarattı. Bizim özelimizde TCMB başkan değişimi, ekonomi bakanının istifa haberi ekstra bir pozitif dalga yaratmışken, üstüne de aşı haberi gelince bu dalga sert bir yü... Devamı »

  • 09.11.2020
    09:13

    Hangi gündemi konuşalım ben de saşırdım! ABD Seçimleri! ABD'de Biden büyük fark atacak diye başlanan seçimlerde, bir ara Trump yine kazandı diyecek duruma gelmiştik. Sonra ise birden işler değişti ve Biden kazandı. Ama henüz it... Devamı »

  • 06.11.2020
    09:28

    Biden kazanmaya çok yakın olsa da, hala netleşmeyen seçimler, biz kazandık diyen taraflar, oylar çalındı, değiştirildi, hile var diyen liderler, sokağa taşan gerilim, sandık sonuçlarının mahkemeye taşınması, acaba kaybederse Trump Beyaz Sarayı terk etmezse ne olur sorular... Devamı »

  • 05.11.2020
    09:04

    ABD seçimlerinde ciddi medcezirler yaşanıyor. Seçimlerden önce Biden'ın çok yüksek bir farkla başkan seçilmesi beklenirken, dün arayı kapatan Trump'ın henüz tamamlanmamış eyaletlerin sayımı ile başkanlığa yeniden gelmesi kesin gibi gör&uum... Devamı »