Yaşanan Kar Realizasyonudur!

13.11.2020 09:26
  •  A 

BIST, paranın ve hazine-maliyenin başındaki değişiklikler sonrasında, cumhurbaşkanının ekonomik reform, yabancıya her türlü kolaylık, hukuk reformları, enflasyon-faiz dengesinin kurulmasının mecburi olduğu, ekonomi yönetimine yeni getirilenlerin her türlü kararlarının arkasında olacağı, bunun için gerekirse acı reçeteye razı olacağımız açıklamaları sonrasında bankalar, holdingler, tuprs ve hava yolu şirketlerinin öncülüğünde sert bir yükselişe geçmişti. Dolayısı ile de, bu sayede beklentim olan yeni TL bazlı endeks rekorları kırdık.

Benzer bir yükseliş ABD ve AB borsalarında da yaşandı. Ama şu an her birinde rezliasyonlar yaşanıyor. Bu yaşanan düşüşler teknik düzeltme ve kar satışlarıdır diye düşünüyorum. Çok da sağlıklı olduğu görüşündeyim.

Olası beklentim olan yüksek oranlı bir faiz artışı halinde Dolar kurunda gelmesini beklediğim 7.50 seviyelerine faiz kararı bile çıkmadan neredeyse gelmiş bulunuyoruz. Şimdi önemli olan TCMB'nın olası faiz kararı olacaktır. Son yazılarımda ne olursa nasıl yansır konusundaki görüşlerimi biliyorsunuz. Yeni okuyan arkadaşlar son bir haftalık yazılarımda tüm beklentilerimi bulabilirler.

Ben iyimserim. Alınması gereken kararları mecburen almak zorunda olduğumuzu düşündüğüm için, artık faiz, maliye ve ekonomi politikalarında gerekli reform ve kararların arka arkaya alınmasını bekliyorum. Maalesef bu süreçte yeni vergiler ile, kamu harcamalarında tasarruf tedbirleri duyabiliriz. Vergi herkesi rahatsız eder ama aslında gerçek bir gelirdir. Birine karşı da borç yaratmaz. Yani bu ortamdan kurtulmak için karşımıza yeni vergiler ya da vergi oranlarında artışlar gelirse, maalesef bir süreliğine buna katlanmak zorundayız.

Ama bu vergi afları konusunda bir sözüm olacak! Yıllarca profesyonel olarak maaşla çalıştığım dönemde zaten maaşım üzerinden vergilerim otomatik kesiliyordu. Sonrasında on yıldır şahış işletmesi olarak tek kuruş vergi borcum olmadan, hiç aksatmadan ödeyerek bugüne geldim. Tamam ekonomik zorluklar halinde vergi borçları için kolaylık yapılabilir ama hep ödemeyenler için çıkartılan bu destekler adil olmuyor. Böyle olunca zaten birkaç senede bir vergi affı, yapılandırması çıkıyor diye, vergi ödememe gibi bir alışkanlığa dönüşüyor. Bu nedenle benim gibi vergi ve yükümlülüklerini düzenli ödeyenler mağdur oluyorlar. Vergisini aksatmadan düzenli ödeyenler için de 5 puan vergi indirimi gibi mesela bir destek de olması lazım diye düşünüyorum.

Teknik seviyeleri ilgili tablolarda bulabilirsiniz. Hisse bazlı pozitif ayrışmalar her ortamda olabilir. Güne BIST olarak alıcılı başlanmasını sonrasında hisse bazlı ayrışmaların ön plana çıkmasını bekliyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.11.2020
    09:16

    Yaşanan değişiklikler sonrasında Cumhurbaşkanı, hukukta, ekonomide, her alanda yapılması gerekenler neyse yapılacak, TCMB fiyat istikrarı için gereği neyse yerine getirecek, yabancının yeniden ülkeye yatırım yapması, fon girişinin önünün açılması için her t&u... Devamı »

  • 11.11.2020
    09:26

    Tabiki bunu TL bazında söylüyorum. Yoksa Dolar bazında rekor kırmak için 508 $ seviyesini kırması lazım. Şuanki seviyesi 152 $ civarında. Yani Dolar bazında pul olmuş bir BIST düzeyindeyiz yabancı gözü ile. Ama TL olarak teselli bulmak için bakınca, 1.245 olan ... Devamı »

  • 10.11.2020
    09:21

    ABD seçim sonuçları, aniden gelen aşı haberi dünya genelinde ve BIST'de pozitif bir etki yarattı. Bizim özelimizde TCMB başkan değişimi, ekonomi bakanının istifa haberi ekstra bir pozitif dalga yaratmışken, üstüne de aşı haberi gelince bu dalga sert bir yü... Devamı »

  • 09.11.2020
    09:13

    Hangi gündemi konuşalım ben de saşırdım! ABD Seçimleri! ABD'de Biden büyük fark atacak diye başlanan seçimlerde, bir ara Trump yine kazandı diyecek duruma gelmiştik. Sonra ise birden işler değişti ve Biden kazandı. Ama henüz it... Devamı »

  • 06.11.2020
    09:28

    Biden kazanmaya çok yakın olsa da, hala netleşmeyen seçimler, biz kazandık diyen taraflar, oylar çalındı, değiştirildi, hile var diyen liderler, sokağa taşan gerilim, sandık sonuçlarının mahkemeye taşınması, acaba kaybederse Trump Beyaz Sarayı terk etmezse ne olur sorular... Devamı »