Faiz + Reformlar Piyasaları Coşturur!

16.11.2020 09:21
  •  A 

Tam sert bir kur faiz krizine mi giriyoruz diye korkarken, önce TCMB Başkanı değişimi, hemen arkasından ekonomi yönetiminde bakan ve kadrolarda değişimler, dışarıdan arka arkaya aşı haberleri ve içeride çok daha etkili olan cumhurbaşkanımızın ekonomi, hukuk, demokrasi, acı reçete, yabancı yatırımlarının önünü açacağız vs. gibi her alanda yeni bir reform hamlesine başlıyoruz sözleri havayı bir anda olumlu yönde etkiledi. Bankalar öncülüğünde, holdingler, tuprs ve havayolu şirketleri de hızlı yükseliş yaşayınca, BIST TL bazlı rekorlar kıran bir hafta yaşadı. Kurlar da sert şekilde geri geldi.

Şu an için tüm bu pozitif etkinin bizim taraftaki kısmı sözde. Uygulamaları görmek için kararları duymamız gerekiyor. 19 Kasım'da TCMB faiz toplantısı var. Oradan yüksek oranlı faiz artışı kararı ilk kriter olacaktır. Bu hafta böyle bir ortamda BIST'in haftaya alıcılı başlamasını bekliyorum. Ama dediğim gibi, yüksek oranlı faiz artışı kararı beklentisi oluşmuş durumda. Bu nedenle 400+ baz puanın altındaki faiz artış kararları kar satışlarının da gelmesine neden olabilir. Dikkatli olmanızda yarar var.

Eğer gerçekten güven yaratacak reformları açıklamaya başlarsak, işte o zaman gerçek manada rekorlar görmeye başlarız. TL oarak rekor dediğimiz seviyeler aslında döviz bazında bakınca hiç de öyle değil. Yabancı gözü ile rekorların olacağı zirve seviyeleri 500$ endeks seviyelerinde. Şu an ise 168$ düzeyindeyiz. Yani yabancı piyasaya dönmeye kalkarsa, işte o zaman hisselerin ve endeksin coştuğunu görebiliriz.

Neyse, şimdilik hemen heyecanlanmayalım. Önce faiz kararını ve devamında diğer reform denen kararları görelim derim. Çünkü pandemi her yerde patlamış durumda. Yasaklar ve kapanmaları yapmadan bu vaka patlamalarını kontrol altına alamayabiliriz. Bu durum dünya için de geçerli. 

Diğer taraftan ABD seçimlerinden sonra Biden yönetimi ile nasıl bir başlangıç yapacağız bu da çok önemli olacaktır. Şu an ortamda pozitif bir hava esiyor. Umarım böyle gider. Şimdilik hisse bazlı tekniklere odaklanmak tedbirli bir hareket olabilir. Olası teknik görüntüleri paylaştım. Kontrol edebilirsiniz.

Hepinize sağlıklı ve bol kazançlı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.11.2020
    09:26

    BIST, paranın ve hazine-maliyenin başındaki değişiklikler sonrasında, cumhurbaşkanının ekonomik reform, yabancıya her türlü kolaylık, hukuk reformları, enflasyon-faiz dengesinin kurulmasının mecburi olduğu, ekonomi yönetimine yeni getirilenlerin her türlü kararlarının arkası... Devamı »

  • 12.11.2020
    09:16

    Yaşanan değişiklikler sonrasında Cumhurbaşkanı, hukukta, ekonomide, her alanda yapılması gerekenler neyse yapılacak, TCMB fiyat istikrarı için gereği neyse yerine getirecek, yabancının yeniden ülkeye yatırım yapması, fon girişinin önünün açılması için her t&u... Devamı »

  • 11.11.2020
    09:26

    Tabiki bunu TL bazında söylüyorum. Yoksa Dolar bazında rekor kırmak için 508 $ seviyesini kırması lazım. Şuanki seviyesi 152 $ civarında. Yani Dolar bazında pul olmuş bir BIST düzeyindeyiz yabancı gözü ile. Ama TL olarak teselli bulmak için bakınca, 1.245 olan ... Devamı »

  • 10.11.2020
    09:21

    ABD seçim sonuçları, aniden gelen aşı haberi dünya genelinde ve BIST'de pozitif bir etki yarattı. Bizim özelimizde TCMB başkan değişimi, ekonomi bakanının istifa haberi ekstra bir pozitif dalga yaratmışken, üstüne de aşı haberi gelince bu dalga sert bir yü... Devamı »

  • 09.11.2020
    09:13

    Hangi gündemi konuşalım ben de saşırdım! ABD Seçimleri! ABD'de Biden büyük fark atacak diye başlanan seçimlerde, bir ara Trump yine kazandı diyecek duruma gelmiştik. Sonra ise birden işler değişti ve Biden kazandı. Ama henüz it... Devamı »