IMF'in Büyüme Tahmini!

14.10.2020 09:42
  •  A 

IMF Türkiye ile ilgili tahminlerinde değişiklik yapmadan 2020 için % 5 daralma, 2021 için ise % 5 büyüme olarak tekrarladı. Bana göre aynı tahmini tekrarlamak, Türkiye ile hiç ilgilenmiyoruz demek oluyor. Yoksa ellerinde bu kadar çok analist varken, rakamlarda revize etmemek gayri ciddi bir tavır geldi bana. Eğer bu tahmini doğru çıkacaksa, döviz kurlarında yıl sonunda çok daha ciddi seviyeler görmek ve bunun yanında faizlerde de sert yükselişlerin sürmesini bekliyor olabilirler. Hoş bu riskleri ben de ciddi buluyorum ama buna rağmen yine de büyümede yılı ya başabaş, ya da %-0.5 gibi bir daralma ile sınırlı kapatacağımızı düşünüyorum.

Doğu Akdeniz Satışların Nedeni!
              Bana göre bir süredir yükseliş yapan BIST, Oruç Reis'in faaliyetlerine başlaması nedeniyle karşılıklı gergin açıklamalardan olumsuz etkilendi ve dirençlerde satışlar geldi. Bu satış baskısı sürebilir. En başından beri söylüyorum, ben Doğu Akdeniz'de uzlaşma beklemiyorum. Bu nedenle AB ile de ilişkilerimizin gerilmesini bekliyorum. ABD şu an biraz sessiz, çünkü seçimlere odaklanmış durumdalar. Ama seçimlerden sonra S-400 yaptırımları karşımıza gelecektir beklentim var.

Bunlar yaşanırken, hisse bazlı ayrışmaları kovalamak, endeks olarak ise temkinli olmaya devam etmek doğru olur görüşündeyim. Ama BIST'in 1.205 direncini bir şekilde kırdığını görecek olursak, o zaman yeni rekorların teknik olarak çok gecikmeden görülebileceği uyarısını da yapmak istiyorum. Kısacası gelişmeleri tekniklerle takip etmekte yarar var. İlle de düşündüklerimiz olacak diye bir şart yok. Tersi durumda neler olabilir bunları da tekniklere bakarak görebiliriz.

Gelecek dokuz aylık bilançolar için, ilk aklıma gelenler olarak bilgisayar, bilişim, teknoloji, arclk, yatas, ttrak, gübreler, madenler, ilaç ve temizlik şirketlerinin ön plana çıkmasını bekliyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.10.2020
    09:31

    Pazartesi-Salı tatildeydim biliyorsunuz. Ama teknikleri yukarı yönlü gördüğüm için sizleri yine de yalnız bırakamadım. Bugün de teknik paylaşımlarımı az önce bitirdim. Artık gerisi sizde. Benden bu kadar. Kahvaltı yapıp yola çıkma hazırlığına başlayacağız. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. Devamı »

  • 12.10.2020
    09:32

    Cuma beklenti yazımda belirttim. Bugün yarın normalde aranızda olmayacağım. İki gün izin yazdım kendime. Yine Antalya Olympos'ta orman içindeyiz. Ama grafikler yukarı gidiyor gibi görünce gördüklerimi paylaşayım dedim. Bankalar da, birçok hisse de yuka... Devamı »

  • 09.10.2020
    08:49

    Maalesef kurlardaki yükseliş durmuyor. TCMB'nın 200 baz puan faiz artışı da kurların yükselmesine engel olamadı. Çünkü enflasyon gelişimi faizlerin üzerinde seyrediyor ki, son enflasyon verilerinin detaylarında gelecek aylar için yükselişin sürece... Devamı »

  • 08.10.2020
    09:14

    Çok zamandır endeksi değil hisseleri takip edin diyorum. Nedenii de ara ara yazıyorum. Türkiye'nin risk yaratabilecek çok sayıda belirsizlik konusu var. Tüm bunların yanında yabancı hala satmaya devam ediyor. Enflasyon beklentiden düşük gelmiş olsa da, detayları... Devamı »

  • 07.10.2020
    09:02

    Pandemi nedeniyle neredeyse tüm ülke borsaları teşviklerle yön buluyor. Gelişmiş ülkelerde arka arkaya açılan teşvik paketleri ve likidite arttırıcı önlemler sayesinde ekonomik veriler olumsuz gelmesine rağmen, borsalar ise rekorlar kırdılar. Ama FED başkanı Powell... Devamı »