Kurların Yükselişi Durmuyor!

09.10.2020 08:49
  •  A 

Maalesef kurlardaki yükseliş durmuyor. TCMB'nın 200 baz puan faiz artışı da kurların yükselmesine engel olamadı. Çünkü enflasyon gelişimi faizlerin üzerinde seyrediyor ki, son enflasyon verilerinin detaylarında gelecek aylar için yükselişin süreceği izlenimi var. Bu durumda yapılan faiz artışı enflasyon ile faizler arasındaki eksi makası kapatmış değil. 

Hal böyle iken, S400'leri test amaçlı navtex ilanı da sahip olduğumuz gerilimlere ilave gelmiş oldu. Hazine nakit dengesi Ağustos ayında +30.3 Milyar TL iken Eylül'de -30.8 Milyar TL oldu. İhracat endeksi Ağustos ayında 52.4 iken, Eylül'de 51.9'a düştü. Hazinenin 2020 için borçlanma yetkisinin iki katına çıkartılması, pandeminin etkilerinin ekonomide halen önemini koruduğunu gösteriyor. 

İşte bunlar ve jeopolitik risklerin sürüyor olması, yaklaşan ABD seçimleri sonrasında olası başkanın Biden olması halinde yaptırımları gündeme getirebileceği endişesi kurlarda yükselişin sürmesine neden oluyor. 25 Eylül haftasında da 1 Milyar Dolar rezerv erimesi olduğu görülüyor. 

Dış borsalarda yükselişler var. Yurt dışı yerleşiklerin DİBS'lere 2018'den bu yana 479 Milyon Dolar gibi bir tutarla en yüksek talebi göstermesi olumlu gelişmeler. 

İşte tüm bu gelişmeler içinde BIST yükselişe devam edebilmesi için 1.159 seviyesini yukarı geçmesi lazım. Ama 1.141 desteğini aşağıya kıracak olursa satışlar yine artabilir.

Bu ortamda hisse bazlı takibe devam etmek ve % 50 civarı bir nakit pozisyon korumak tedbirli bir davranış olacaktır görüşündeyim.

NOT: 12-13 Ekim tarihlerinde kendime izin verdim. 4 günlük bir tatil yapacağım. Ekranım yanımda olacak ama zaman bulabilirsem paylaşım yapacağım. 

09:00 civarı Ekotürk tv ile skype bağlantım olacak. Pelin Yantuğ ile gündemi değerlendireceğiz. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.10.2020
    09:14

    Çok zamandır endeksi değil hisseleri takip edin diyorum. Nedenii de ara ara yazıyorum. Türkiye'nin risk yaratabilecek çok sayıda belirsizlik konusu var. Tüm bunların yanında yabancı hala satmaya devam ediyor. Enflasyon beklentiden düşük gelmiş olsa da, detayları... Devamı »

  • 07.10.2020
    09:02

    Pandemi nedeniyle neredeyse tüm ülke borsaları teşviklerle yön buluyor. Gelişmiş ülkelerde arka arkaya açılan teşvik paketleri ve likidite arttırıcı önlemler sayesinde ekonomik veriler olumsuz gelmesine rağmen, borsalar ise rekorlar kırdılar. Ama FED başkanı Powell... Devamı »

  • 06.10.2020
    09:21

    Her türlü belirsizlik risklerine rağmen BIST'in hisse bazlı ve endeks olarak yükselişi sürüyor. Güne yine alımla başlanmasını bekliyorum. Endeks ve hisse bazlı olası teknik seviyeleri destek-direnç tablosu paylaşımlarımda bulabilirsiniz. Neden öng&ou... Devamı »

  • 05.10.2020
    09:28

    Dış borsalarda Trump'ın bugün taburcu olacağı haberleri ile yükseliş tepkisi var. Ama diğer taraftan anketlerde Biden'in Trump'ın kovid haberi ile arayı daha da açtığı söyleniyor. Biden'in kazanması halinde ABD borsalarında satışların gelmesi bekleniyor. O zaman... Devamı »

  • 02.10.2020
    09:12

    Son dakika gelişmesi olarak Trump ve eşinin Kovid-19 testi pozitif açıklaması var. Haberle birlikte ABD borsalarındaa futurelerde % 2'lere yaklaşan düşüşler görülüyor. Brent petrolde de % 2.25'i geçen düşüş yaşanıyor. OPEC'ten belirsizlikl... Devamı »