Çekincelerim Ön Plana Çıkınca BIST Satış Yedi!

22.07.2020 09:29
  •  A 

Dün ABD ve AB'de yeniden gündeme gelen yeni finansal paketlerin katkısı ile ABD ve AB borsalarında yukarı yönlü grafiklere dikkat çekmiştim. Bunların etkisi ile BIST de yükselişe katılabilir dedim. Pozitif bir açılış bekliyordum. Eğer BIST de yükselişte önündeki 120.464 direncini kırarsa, sırası ile gidebileceği üstteki dirençleri paylaştım. 

Ama düzeltmeden korktuğumu ve bir süredir bundan çekindiğimi yazdım. Bana göre gereğinden fazla sert yükseliş yapan hisseler için uyardım. Riskli gördüğüm çekincelerime dikkat çektim. İçlerinde Libya Sirte bölgesi ve Doğu Akdeniz bölgesindeki arama ve münhasır alan ilanlarımızı saydım. Oruç Reis ile Meis çevresinde arama yapabiliriz diye Navtex ilan edince ortam bir anda gerildi. İki ülke arasında çatışma korkusu da BIST'de artı 1.200 puan civarlarındayken sert satışların gelmesine neden oldu. Bunun nedenini öncesinde anlayamadık. Haber sonra piyasalara düştü. 

Navtex: denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Navtex'in tarifi bu şekilde geçiyor. Sonuçta aklıma gelenlerini yazdığım çekincelerimin hepsi de ciddi konular. Büyük devletler bizi askeri olarak direk karşılarına almazlar. Yani ABD ya da AB'nin ana devletleri ile askeri olarak çatışma-savaş riski artmaz. Ama Libya'da Mısır, Akdeniz'de arkadanyız dedikleri Yunanistan ile ani ve kısmi çatışma riski söz konusu olabilecek bir risktir. Yunanlılar yıllardır pasif Türk dış politikası nedeniyle neredeyse pilajlarımıza bile Yunan bayrağı dikeceklerdi. Şimdi birden bire Türkiye'nin Mavi Vatan ilanı ile haklarına sahip çıkmaya başlaması, Libya'da oyuna dahil olması, Suriye'de sınır ötesine asker konuşlandırması artık Türkiye'nin ağzındaki lokmayı vermeyeceği anlamını taşıyor. 

İşte burada gerilim nedenleri yatıyor. Çünkü dost bildiklerimizin hiç birisi de bize dost değil! NATO, ABD ve AB sınırlarımızda yıllardır her türlü planı sistemli şekilde uyguladı. Ülke içinde törör yaratan oluşumları açık açık destekledi. Bizim terör odağı ilan ettiklerimizi baş tacı yapıp, binlerce tır askeri mühimmat verdiler. 

Ege ve Akdeniz'de yer alan burnumuzun dibindeki Yunan adalarının 12 mil hakkını tanıyıp, Akdeniz ve Ege'nin en büyük kıyılarına sahip devleti Türkiye'nin uluslararası haklarını görmezden geldiler. İşte şimdi Türkiye bunların hepsinde ben de varım deyince de, her alanda Türkiye'nin karşısına zorluklar çıkartıyorlar. İsrail askeri tatbikat yapıyor, Türk bayraklı Uçakları düşman olarak similasyonda gösteriyor. Almanya, Fransa zaten açık açık tehdit eden görünümdeler. Bir tek Merkel sanki biraz daha gerçeklerin farkında gibi duruyor. İngiltere ise muamma.

Türkiye çok fazla alanda askeri güç tutarak asekeri gücünün bütünlüğü datılmaya çalışılıyor. Tabii bu işin ekonomik faturası da ayrı bir yük olarak bizi yıpratması planlanıyor olabilir. Ermenistan zaten haksız yere Azerbaycan topraklarını işgal ettiği halde, bir de aniden Azerbaycan'a saldırı yapıyor. Türkiye ve Pakistan'ın şartsız desteği karşısında ateşkes istese de, sonuçta orada da bir çatışmanın içine çekilmiş durumdayız.

Kısacası dün yazdığım çekincelerin hepsi bizim için önemli konulardır. Savaş-çatışma olmaz diye fazla rahat hissetmeyin. Türkiye'nin kararlılığını test etmek ve gücünü zayıflatmak, uluslararası yaptırıma tabi tutmak için bu gelişmeleri kullanabilirler. 

Bu nedenle lütfen borsada kredili işlerden uzak durun. Hiç durmadan yükselen hisselerin aniden ve sert geri gelebileceğini unutmayın. Ki, dün örneklerini gördük. Şu an para bol. O nedenle her yerde at koşturuluyor ama, dün en ufak bir risk belirince neler olduğunu gördünüz. Söyleyin hanginiz Türkiye'nin Rus uçağını düşüreceğini tahmin ederdi? Rusya gibi bir ülke ile bir anda askeri çatışma haline geldiğimizi unutmayın. Provakasyon yaratmak isteyenler her türlü yapının içinde gizlenmiş olarak uygun anları kullanmayı bekleyebilirler. 

Ben bugün BIST'in alıcı başlamasını bekliyorum. Ama 120.464 direnci için dün yazdığım beklenti yazımı lütfen bir kez daha okuyun. Dünkü yazımda yukarı ve aşağı yönlü teknik ihtimaller detaylıca yer almıştı. Ben biraz gelişmeleri izlemek istiyorum. Hisse bazlı pozitif ayrışmalar yine olacaktır. Ama temkini bırakmadan bunları değerlendimek gerektiğini unutmayın. 

Bu ortama rağmen kurlarda aşağı yönlü gevşemeyi de doğal görmüyorum. Uzun süredir neredeyse stabil olan kur seviyesi çok normal değil. Döviz rezervleri yıl başında 81 Milyar Dolar iken, 46 Milyar Dolar'ın altına indi. TCMB rezervlerinin büyük kısmı swap paralardan yani emanet paralardan oluşuyor. Ama cari açığımız yine artıyor. Enflasyon hala çift hane. Hal böyle iken çok altında düşük faizle konut kredileri veriliyor. Tüm bunlar bizi risklere açık hale getirdiğini bilin. 

Lakin Türkiye piyon olarak kullanılmak, oradan oraya atılmak, horlanmak, dışlanmak ve fırsat bırakırsa parçalanmak istemiyorsa, tüm sınırlarındaki gelişmelerde aynı şimdi yaptığı gibi ağırlığını koymak zorundadır. Çatışma ve kısmi savaş hali bile uluslararası haklarının teslim edilmesine yarayacaktır. Yoksa etliye sütlüye karışmadan bu işi götüremeyeceğimiz çok açıktır.

Kimse bana savaş mı istiyorsun demesin. Ben ülke olarak haklarımıza sahip çıkılmasını istiyorum. Aksi halde hiç durmadan hep bizden daha fazlası koparılmaya çalışılacak. Ama bunu yaparken, askeri ve sanayi olarak kendi ayaklarımıza basan bir üretim yapısını en kısa zamanda sağlamaya çalışmalıyız. Askeri alanda bunun gayet iyi yapmaya başladık. Sanayide de ithale dayalı üretim yapısından ülkeyi çıkartmalıyız. Aramal başta her alanda ithal edilen ürünleri ülkemizde üretmek için yapısal ve finansal değişim ve teşfikleri geciktirmeden uygulamaya devam etmeliyiz. Enflasyonun ve kur riskinin kalıcı şekilde ortadan kalkması için bunlar şart. 

Ama bu arada ciddi risklerimiz var ve bunların üzerine gidecek dış siyaset gelişmelerinin etkilerini unutmadan yatırımlarınıza karar vermeyi bilmelisiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 21.07.2020
    09:30

    Ben kar satışlarından korkuyor olsam da, BIST 7 Bin puanlık bir düzeltme sonrası yine bu dirençleri zorlamaya başladı. Peki düzeltme beklentim bitti mi? Hayır bundan halen korkuyorum. Ama SP500, Dax, Nasdaq grafiklerine bakınca, sanki öncelikli Almanya Dax teknik bir fincan-kul... Devamı »

  • 20.07.2020
    09:43

    BIST geçen hafta 7 Bin puanlık kısmi düzeltme sonrası yeniden 119.451 seviyesine doğru hızlı bir toparlanma yaşadı. Peki düzeltme bitti mi? Bana göre teknik olarak bitmedi. Bu hafta da benzer düzeltmeler yaşanabilir. Ama bu arada destek-direnç tablosunda görece... Devamı »

  • 14.07.2020
    09:29

    Her şeyimiz abartı! Bir anda gelen yaklaşık 7 Bin puanlık düzeltme sonrasında dün 3.600 puanlık bir toparlanma yaşadık. 115.450'de gap bırakarak yaşanan bu toparlanma da bana göre biraz sert ve abartılı oldu. Tamam 119.350 - 120.464 endeks seviyelerine yükselirken kar satışla... Devamı »

  • 13.07.2020
    09:24

    Pandemi yüzünden 17 Mart tarihinde düştüğümüz 81.936 seviyesinden bu yana bir yükseliş kanalı içinde hareket ederek yükseliş trendi yaşıyorduk. Cuma günü bu kanal kırıldı. Zaten birkaç gündür kar satışlarının aniden gelebilece... Devamı »

  • 10.07.2020
    09:36

    Aslında bu soruyu soranlar sanırım hiç düşme olmadan yükseliş bekliyormuş. Çünkü bir haftadır özellikle kar satışları gelebilir uyarıları yapıyordum. Teknikler artık aşırı alım seviyelerine gelmişti. Ama piyasadaki düşük faizli bol para ve borsa ile t... Devamı »