Riskler Sürüyor!

20.07.2020 09:43
  •  A 

BIST geçen hafta 7 Bin puanlık kısmi düzeltme sonrası yeniden 119.451 seviyesine doğru hızlı bir toparlanma yaşadı. Peki düzeltme bitti mi? Bana göre teknik olarak bitmedi. Bu hafta da benzer düzeltmeler yaşanabilir. Ama bu arada destek-direnç tablosunda göreceğiniz gibi, yine çok sayıda hisse bazlı teknik ayrışmalar olabilir. 

Geçen hafta bayram tatili ile birleştirdiğimiz kısa bir tatil yaptık. Ekranımı hiç açmadım. O nedenle gelişmelerden biraz uzak kaldım. Bugün olan biteni anlamaya çalışacağım.

Teknik olarak 119.451 yakın, 120.203-120.464 bir üst dirençler. Bunlar sırası ile yukarı kırılacak olursa, o zaman BIST yeni zirvelere doğru bir atak başlatabilir. Ama yükselen kanalın şu an için desteği olarak görülen 116.890 seviyesi aşağıya kırılacak olursa, o zaman yeniden yükselen kanaldan çıkmış olur. Bu durumda satışların derinleştiğini görebiliriz. O yüzden bu destek seviyesinin önemli olduğunu biliniz. Bunun dışındaki teknik seviyeleri ise, destek-direnç tablosunda detaylı şekilde bulabilirsiniz.

Yabancı satışı ve Yabancı takasındaki düşüş sürüyor. TCMB dün yabancı para zorunlu karşılıklarında 300 baz puan zorunlu karşılık artışına gittiğini açıkladı. Bu 9-10 Milyar Dolar arasında döviz likiditesinin piyasadan çekilmesi anlamını taşıyor. Ama hal böyle iken, bugün Dolar fiyatında kısmi bir düşüş gördük. Yani olması gerekenin tersi bir görüntü var. Bu durum beni tedirgin ediyor. Döviz konusunda yakın zamanda yüksek tutarlı bir swap anlaşması ya da rezerv arttırıcı açıklama duyarsak ne mutlu. Ama bunu duymazsak, dövizde stres devam edecek diye görüyorum.

Perşembe günü PPK(Para Piyasası Kurulu) faiz kararı açıklanacak. Cuma günü S&P Türkiye değerlendirmesi var. CDS'lerimiz halen 530 civarlarında yüksek seyrine devam ediyor.

İşte bu ortamda haftaya kısmi bir satış baskısı ile başlayabiliriz. Ama dediğim gibi, bu açılış beklentime rağmen, yine çok sayıda pozitif hisse ayrışması yaşayabiliriz. Bu görüntüler rahat öngörü vermemi engelliyor. Piyasadan tedirgin iken, hisse bazlı öngörü vermekte zorlanıyorum. Ama destek-direnç tablosunda olası hareketlenme ihtimali olan hisseleri paylaştım. Sizler aşağı-yukarı yönlü hareketlerine göre takibe alırsınız.

NOT: Yaklaşık 10:40 civarı Ekotürk Tv.'de Murat Tufan ile skyp bağlantım olacak. Gündemi değerlendireceğiz. İlgilenenleri izlemeye bekliyoruz.

Hepinize sağlık ve bol kazançlı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.07.2020
    09:29

    Her şeyimiz abartı! Bir anda gelen yaklaşık 7 Bin puanlık düzeltme sonrasında dün 3.600 puanlık bir toparlanma yaşadık. 115.450'de gap bırakarak yaşanan bu toparlanma da bana göre biraz sert ve abartılı oldu. Tamam 119.350 - 120.464 endeks seviyelerine yükselirken kar satışla... Devamı »

  • 13.07.2020
    09:24

    Pandemi yüzünden 17 Mart tarihinde düştüğümüz 81.936 seviyesinden bu yana bir yükseliş kanalı içinde hareket ederek yükseliş trendi yaşıyorduk. Cuma günü bu kanal kırıldı. Zaten birkaç gündür kar satışlarının aniden gelebilece... Devamı »

  • 10.07.2020
    09:36

    Aslında bu soruyu soranlar sanırım hiç düşme olmadan yükseliş bekliyormuş. Çünkü bir haftadır özellikle kar satışları gelebilir uyarıları yapıyordum. Teknikler artık aşırı alım seviyelerine gelmişti. Ama piyasadaki düşük faizli bol para ve borsa ile t... Devamı »

  • 09.07.2020
    09:26

    Yabancılar özellikle bankalar olmak üzere satmaya devam ediyorlar. Yabancı takası % 49.77'ye inmiş durumda. Enflasyon beklentilerin üstünde gelmesine rağmen özellikle inşaat-konut sektörüne düşük faizle verilen krediler bankalar için sorun yara... Devamı »

  • 08.07.2020
    09:49

    BIST'in ısrarlı yükselişinin beni tedirgin ettiğini özellikle belirttiğimi biliyorsunuz. Her an kar satışları beklediğim uyarısını yapıyorum. Dün de benzer görüşümü dile getirmiştim. Seans içinde bir anda 2 Bin puanlık satış geldi. Yaklaşık 1.500 puan ek... Devamı »