Yükselen Kanal Kırıldı!

13.07.2020 09:24
  •  A 

Pandemi yüzünden 17 Mart tarihinde düştüğümüz 81.936 seviyesinden bu yana bir yükseliş kanalı içinde hareket ederek yükseliş trendi yaşıyorduk. Cuma günü bu kanal kırıldı. Zaten birkaç gündür kar satışlarının aniden gelebileceği uyarılarını yazıyorduk. Korkumuz değil de, teknik beklentimiz gerçekleşince yükseliş kanalı kırılmış oldu.

Peki yükseliş trendi bitti mi? Trend sadece yükselen kanal içinde yaşanmaz. Bu kanal kırılır, düzeltme yaşanır, sonra yeniden 120.464 seviyelerini yukarı kıracak olursa o zaman da büyük bir fincan-kulp tekniği ile daha da yüksek seviyelere doğru yolumuza devam edebiliriz. Tabii bu esnada da, TL zirvemizi kırmayı deneyebiliriz.

Bunun için 113.106, ya da biraz daha altında yer alan 112.345 desteklerinin üzerinde kalmamız çok önemli. Yok eğer bunu başaramaz ve bu destekleri alta doğru kıracak olursak, işte o zaman geçen hafta uyarısını yaptığım, alttaki gap boşluklarını doldurduğumuzu görebiliriz. Bu gap'leri hemen yazayım da, destekler kırılınca riskleri bilin. 112.676 ilk gap seviyemiz. Altında 110.066 ve 105.669 gap'leri bulunuyor. Geçen cuma 112.829 seviyesi görülünce ilk gap kapandı denir mi denmez mi ona bile emin değilim. Ama herkes teknik düzeltme gelince nasıl oluyormuş görmüş oldu sanırım!

Umuyorum ki, gapler kapanmasın. Eğer bu yaşanacak olursa, çok ciddi bir düzeltme yaşanmış olur. Aslında kötü mü olur derseniz, hayır tam tersi gayet de sağlıklı teknik bir düzeltme olur. Ama bir haftadır yaptığım uyarılara aldırmamış olan ve full hisse ile son iki gün içinde yaşanan düşüşlere yakalanmış olan yatırımcıların morali iyice  bozulur. Tabii ciddi de kayıplar ve zararlar oluşabilir. İşin kötüsü, nasıl zirvelerde kar satışı uyarısı yaparken duyarsız kaldıysalar, aynı şekilde daha derin düzeltme yaşanırsa, onun destek seviyelerinde panikleyip satıp çıkmayı tercih edecek çok kişi de zararlarını kalıcı hale getireceklerdir. 

Neyse, dış piyasalarda yükselişlerle haftaya başlıyoruz. BIST de bu yükselişlere uyacak olursa, iki gün yaşanan korkular yerini yeniden umut ışıklarına bırakır. Bu arada yükseliş kanalı kırıldı derken, aslında 115.600'lerin üzerine çıkarsak ve sonrasında da bu seviyenin artarak üstünde kalacak olursak, kanal yine de sürüyor diyebiliriz. Bir günlük bozulma nedeniyle hemen kırıldı demek doğru olmayabilir. Ama 115.600'lerin üzerine çıkamazsa, yükseliş trendi artık yükseliş kanalı ile değil, yukarıda yazdığım başka formasyonlarla sürerse sürer. Sürsün de hangi trend, formasyon olursa olsun. Yoksa gaplerin kapanması can yakar!

Çok Sayıda Veri Gelecek!
              10:00'da Mayıs Cari hesap ve sanayi büyüme verileri gelecek. Bir öncekine göre azalan ama yine de olumsuz veriler gelmesi bekleniyor. Yani cari açık bir öncekine göre düşecektir ama yine de 4 Milyar Dolar civarında açık bekleniyor. Aynı şekilde Mayıs büyüme verilerinde de bir önceki %-31.4 olan daralmanın sürmesi ama daralmada %-22.5 seviyelerine doğru azalma bekleniyor. Haziran ayında ise büyüme yönünde toparlanmalar başlayabilir. Temmuz için daha da iyi toparlanma bekliyorum. Ama henüz dünya tam normalleşemediği için asıl iyileşmeyi son çeyrekte ve 2021 yılı içinde bekliyorum.

Ayosofya Gündemi!
             Öncelikle hemen söyleyeyim, tamamen bizim kendi iç meselemiz olan bir konudur. Ne istersek onu yaparız. Ama tüm dünya ile ilişki sorunu yaşadığımız bu günlerde doğru bir zamanlama mıdır, gerekli midir bunlar ayrı tartışma konularıdır. Ama tekrar ediyorum kendi iç meselemizdir. Dış ilişkilerde ek gerginlikler yaratabilir ama sırf bu nedenle herşey alt üst olur gibi bir korkum yok. Bu yöndeki korkular gereğinden fazla olumsuz algı yönetimi olur.

Toparlarsak, haftaya yükselişle başlanmasını ama sonrasında yukarıda dikkat çektiğim seviyelerin referans alınmasını doğru buluyorum. Tüm teknikleri dün gece taradım. Yine çok sayıda hisse bazlı ayrışmalar yaşanabilir. Bunlara Destek-Direnç Tablosunda dikkat çektim. Bazı gördüğüm tekniklerde de ortada kaldığım için açılışı görmek istedim. Gün içinde taknikleriyle ilgili paylaşım yapabilirim.

Şahsen, olası yükselişlerde teknik hedeflerine gelen hisselerde kar satışlarının yapılmasını ve nakit yoğun olarak bir kaç günü geçirmeyi daha temkinli bir davranış olarak görüyorum. Ama dediğim gibi, hisse bazlı teknikler yine de gözümüze çarpacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazançlı bir hafta dilerim.

NOT: Tatil programımda yazdığım gibi, bu hafta çarşamba-Perşembe-cuma günü aranızda yokum. İlk tatil programım başlıyor.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.07.2020
    09:36

    Aslında bu soruyu soranlar sanırım hiç düşme olmadan yükseliş bekliyormuş. Çünkü bir haftadır özellikle kar satışları gelebilir uyarıları yapıyordum. Teknikler artık aşırı alım seviyelerine gelmişti. Ama piyasadaki düşük faizli bol para ve borsa ile t... Devamı »

  • 09.07.2020
    09:26

    Yabancılar özellikle bankalar olmak üzere satmaya devam ediyorlar. Yabancı takası % 49.77'ye inmiş durumda. Enflasyon beklentilerin üstünde gelmesine rağmen özellikle inşaat-konut sektörüne düşük faizle verilen krediler bankalar için sorun yara... Devamı »

  • 08.07.2020
    09:49

    BIST'in ısrarlı yükselişinin beni tedirgin ettiğini özellikle belirttiğimi biliyorsunuz. Her an kar satışları beklediğim uyarısını yapıyorum. Dün de benzer görüşümü dile getirmiştim. Seans içinde bir anda 2 Bin puanlık satış geldi. Yaklaşık 1.500 puan ek... Devamı »

  • 07.07.2020
    09:51

    Kusura bakmayın, ani program dışı bir Ekotürk Tv. bağlantım oldu. O nedenle beklenti yazım gecikti. BIST olarak kısmi kar satışı riski yüksek bölgelerdeyiz. Ben dün de böyle bir satış beklerken, tam tersi yükseliş yaşandı gerçi ama, bu benim kar realizasyonu... Devamı »

  • 06.07.2020
    09:29

    Teknikler ve futurelere bakınca dış borsalarda yukarı yönlü işlemler olduğunu görüyoruz. Yükseliş ABD, AB borsaları için sürecek gibi duruyor. Olası teknik yükseliş seviyelerini Destek-Direnç Tablosunda paylaştım. BIST de dışarıdaki yükseliş... Devamı »