Kar Realizasyonları Geldi!

16.04.2020 09:23
  •  A 

İki gündür uyardım.

''Ama 99.000 - 101.000 aralığına doğru bir yükseliş yaşanacak olursa, işte o zaman da çok dikkatli olmak lazım! Eğer virüs konusunda işler hala yoluna girmiyorsa, kar realizasyonu yapıp, bir süre izlemede kalmak doğru ve tedbirli bir davranış olabilir. '' 

Bu sözler  salı sabahına ait beklenti yazımın son paragrafındaki uyarımdı. Düne ait beklenti yazımın başlığı da ; ''Biryerde Yanlışlık Var!'' başlığı ile herşey kötüye giderken yükselen borsalara dikkat çekmiştim. Ve olası riskleri yazmıştım. 

Dün çekindiğim kar satışları geldi. Peki neden? Kar satışları için neden çok. Zaten bu yaşanan yükselişler para gücünün yarattığı bana göre suni yükselişlerdi. İktidar temsilcilerimizden arka arkaya gelen herhangi bir finans kuruluşu ile borç altına girecek bir anlaşma düşünmüyoruz sözleri BIST'in kar satışlarının tetiklenip derinleşmesine neden oldu. Buna bizim gibi dirençlerinde olan ABD ve AB borsalarında yaşanan BIST'den de fazla düşüşlerin de etkisi oldu. Ama dışarıda kar satışları seans içlerinde birkaç gündür yaşanmasına rağmen, ülke olarak IMF ya da G20 merkez bankaları gibi dış organizasyonlardan likidite girişi sağlanabilir beklentileri nedeniyle BIST onlardan ayrışarak 99.044 seviyesine kadar çıkmıştı. Aslında dün de 500 puan artıya çıkmış yine yükselişi zorluyorduk. Dediğim gibi, tam bu esnada Bakan Albayrak'ın dışarıdan olası fon girişleriyle ilgili borç yaratacak bir ilişki içinde değiliz deyince bir anda satışlar geldi.

Ben bu yaşananlara kar realizasyonu diyorum. Devamı aynı şekilde gelir mi ona bakacağız. Dow future için 22.968, Dax için 10.080, BIST için ise 94.500 önemli destek seviyeler olacaktır. Eğer bu seviyeler kırılacak olursa, o borsalarda satışların devamının geldiğini görürüz.

Kırılır mı derseniz, çok emin değilim. Öncelikle ABD'de gelen ekonomik veriler çok kötü geliyor daha da kötü gelecek ama eğer seçim yapılacaksa, Trump borsa paketini de açıp ABD borsalarının çok fazla satış yemesinin önüne geçmek isteyecektir. 

BIST için ise, ısrarla söylediğim dış fon girişi ile döviz likiditesine destek gelmesi gerekir. G20 Merkez bankaları ile bu yönde kararlar çıkabilir beklentisindeyim. Bunu duyarsak, BIST 101-105-106 Bin atağı yapıp, daha derin kar satışlarını oradan yeniden yapabilir. Ama fon konusunu çözemezsek, o zaman hafta başından beri uyardığım 99.000 - 101.000 aralığının ilk kademesi olan 99.000 güçlü direnç olarak kar satışlarının devamının gelmesine neden olabilir. Olası kar satışlarının sürmesi halinde, alt destekler olarak sırası ile 93.629 - 91.800 - 90.600 ve 89.552 seviyesinde duran gap boşluğumuz önemli ve sıralı desteklerimiz olacaktır. En alttaki destek aşağı kırılmadan o seviyelere kadar bile olacak realizasyonlar çok da kötü olmaz aslında. Sonrasında daha güçlü alımların gelmesi için yeni fırsatlar yaratır.

Ama özellikle dünkü yazımı bir kez daha okuyun. Ekonomik olarak virüs sorunu kısa sürede çözülmezse, herşey kötüye gidecektir. Bu duruma açılan para paketleri ile dayanmak o kadar da kolay olmayacaktır. Umalım da Mayıs sonunu geçmeyecek şekilde virüs sorunu kontrol altına alınsın ve hayat normale dönmeye başlasın. Avrupa'da bazı ülkeler yasakları kademeli kaldırmaya başladılar. Bunun yeniden vaka artışı yaratmadığı görülürse, devamı gelecektir. Çin'de yasakların kalkması sonrası açılan lüks mağazalarda satış patlaması yaşandığı görünüyor. Tarihi satışlara imza atıldığına bakarsak, virüs yasakları ile hayat normale döndüğü zaman, beklediğim gibi her alanda çok hızlı bir talep artışı yaşanmasını bekliyorum.

Lütfen sadece yaşanan yükselişlere bakıp, herşey toz pembe gibi düşünmeyin. Tüm uyarılarımı dikkatli okuyun. Sattık, gitti hemen ne alayım diye bir algı doğru değil. Çok büyük bir ekonomik kriz yaşanıyor. Paketlere rağmen dün bir anda nasıl da satış gelebileceğini gördünüz. Bu nedenle temkinli olun. Ama yine de ben dün için yaşanan satışların kısmi düzeltme olduğunu ve devamının çok fazla gelmeyeceği yeniden alımların görülebileceğini düşünüyorum.

İzleyip, gördüğüm teknikleri paylaşmayı sürdüreceğim. Ama lütfen hangi hisselerin teknik paylaşımını yapacağımı bana bırakın. Bazılarınızdan rutin teknik talepler geldiğini görüyorum. Bu konuda hep uyarıyorum. Site prensipleri ve objektif olmak için ben gördüklerimi paylaşmayı tercih ediyorum. Sizlerin bu yöndeki taleplerini karşılıksız bırakacağım. Yoksa bakıyorum bazılarınızda alışkanlık yapmaya başlamış durumda :)

Hepinize önce sağlık, sonra bol kazanç dilerim.

 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.04.2020
    09:35

    Ekonomiler Çökerken Herşey Yükseliyor! Virüs salgını nedeniyle gördüğünüz gibi dünya ekonomilerinde ciddi krizler ve daralmalar yaşanıyor. Ülkeler yaşanan krizde insanları, şirketleri koruyabilmek için GSMH'lalarının % 20... Devamı »

  • 14.04.2020
    09:16

    Trump'ın Petrolde Yüksek Kesinti Israrı Sürüyor! OPEC 12.5 milyon varil/gün kesintide anlaştığını açıklasa da, ABD Başkanı Trump, 20 Milyon varil/günlük bir kesinti yapılmasını beklediğini açıkladı. Trump'ın bu konudaki ısrarı sonu&... Devamı »

  • 13.04.2020
    09:24

    BDDK dövizde sert bir hareketin önünü kesmek için bankaların TL karşılığı dolar alımı imkanını son indirdiği özkaynakların % 10 seviyesinden özkaynakların %1'i seviyesine indirdi. Özellikle yıl başından beri çıkan döviz nedeniyle TCMB re... Devamı »

  • 10.04.2020
    09:28

    Bir süredir BIST dışarıdaki para paketlerine paralel ama bankalar uymadığı için endeks olarak kısmen tepki veriyordu. Hisse bazlı çok ciddi yükselişler ayrışmalarla olsa da BIST olarak sınırlı kalan yükselişler yüzünden 94.700 - 95.000 seviyelerini geçem... Devamı »

  • 09.04.2020
    09:45

    Dünyanın virüs nedeniyle büyük bir ekonomik daralma yaşadığı günlerde düşen petrol fiyatlarını yukarı çekebilmek için petrol üreticileri toplanıyor. Bu ortamda kısıntı kararı çıkar mı, çıksa günlük 10-15 Milyon varilden yü... Devamı »