IMF BIST'e Heyecan Yaşattı!

10.04.2020 09:28
  •  A 

Bir süredir BIST dışarıdaki para paketlerine paralel ama bankalar uymadığı için endeks olarak kısmen tepki veriyordu. Hisse bazlı çok ciddi yükselişler ayrışmalarla olsa da BIST olarak sınırlı kalan yükselişler yüzünden 94.700 - 95.000 seviyelerini geçemiyorduk. 

Dün FED 2.3 Trilyon Dolar'lık yeni bir destek paketi ile eyaletlere ve kobilere destek vereceğini açıkladı. Bu açıklama ile ABD borsalarının yeni yükselişlerini gördük. Ayrıca Trump'ın hafta sonu hava yolu şirketleri için de ciddi bir kurtarma paketi açıklayacağı beklentileri var. Dünya genelinde hava yolu şirketlerine gelen destekler bizdeki benzer beklentileri de arttıracaktır.

OPEC ilk anda 10 Milyon varillik kesintiye gideyeciğini, bazı şartlarda anlaşma olursa bu kesintinin sonradan 20 Milyon varile çıkabileceğini söyledi. Ama ilk andaki kesinti 10 Milyon varil. Sonrasında diğer şartlar sağlanmazsa ilk altı ay 10 Milyon varil olan bu kesinti, 1 Temmuz - 31 Aralık Arasında  8 Milyon varil ve 1 Ocak 2021 - 30 Nisan 2022 arasında 6 Milyon varil olarak düşecek. Hemen belirtmek isterim ki, bu kesinti kararının petrol fiyatlarına olumlu değil, olumsuz yansımasını bekliyorum. İlk tepkiler sonrasında da böyle olduğu görülüyor. Bu konuda esas olanın virüsün durdurduğu tüketim taleplerinin yeniden başlaması olacaktır. Virüs tehlikesi azalır ve tüketim artmaya başlarsa, ek kesintiler olmadan da fiyatların arttığını görebiliriz. Ama şu an bu ortamda brentde çok daha düşük fiyatlama beklentilerinin hakim olduğunu belirtmeliyim.

FED'in açıkladığı para paketi gibi, AB Maliye Bakanları da 500 Milyar Euro'luk bir korona destek paketi üzerinde anlaştılar. Tüm bunlar yurt dışı borsaları etkileyen gelişmelerken, direk BIST'i pozitif etkileyen açıklama ise IMF başkanından geldi. Georgieva, Turkiye dahil tüm gelişmiş ülkelerle yapıcı görüşmelerimiz oluyor deyince, bir anda dikkatler IMF konusuna odaklandı. Yıl başından beri devamlı düşen TCMB döviz rezervlerindeki düşüşü durdurmak için bir dış fon girişi konusunda beklentiler vardı. IMF'e karşı açıklamalar nedeniyle o taraftan değil de FED'den bir anlaşma beklerken ters köşe haberle IMF ön plana çıkmış oldu. Bu haber bir anda banka hisselerinde  alımların gelmesine ve BIST'in 95.000 dirençlerini geçmesine neden oldu. 

Eğer IMF ya da farklı bir yabancı kaynakla döviz girişi konusunda bir uzlaşma çıkacak olursa, BIST'in bankaların öncülüğünde sırası ile 97.171 - 97.678 - 98.885 ve daha üzerine yükseldiğini görebiliriz. Ama bu esnada dikkatli olmak gereken bir uyarıyı yapmak istiyorum. Diğer hisseler öncesinde yükseldiği için, böyle bir yükseliş esnasında diğer hisseler de dahil satış fırsatları çıkacaktır. Olası bir kar realizasyonu riski nedeniyle de tetikte olmanız tedbirli bir davranış olur.

Bugün Kutsal Cuma nedeniyle çok sayıda borsa kapalı olacak. BiST neredeyse tek başına açık işlem yapacağız. Umarım sadece bu gelişmeler değil, asıl virüs ile ilgili gelecek ve hayatı normale döndürecek haberler de duyarız.

Hepinize önce sağlık, sonra bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.04.2020
    09:45

    Dünyanın virüs nedeniyle büyük bir ekonomik daralma yaşadığı günlerde düşen petrol fiyatlarını yukarı çekebilmek için petrol üreticileri toplanıyor. Bu ortamda kısıntı kararı çıkar mı, çıksa günlük 10-15 Milyon varilden yü... Devamı »

  • 08.04.2020
    09:48

    ABD Merkez Bankası FED, 2008 sonundaki mortgage krizi öncesi emisyondaki Dolar 600-800 Milyar Dolar arasında iken, yaşanan kriz sonrasında verdiği likidite ile emisyonu 6 Trilyon Dolar'ın üstüne çıkartmıştı. Kaldı ki, o zaman yaşanan finans krizinin ekonomilere yansıması id... Devamı »

  • 07.04.2020
    09:45

    Tüm borsalarda yükseliş iştahı sürüyor. Bugün de ABD ve AB borsalarının futurelerinde yükselişler görülünce, VİOP da buna yükselişle ayak uydurdu. BİST'in de 92.858 - 93.031 yakın dirençlerini kırıp kırmaması önemli olacaktır. Eğer bu... Devamı »

  • 06.04.2020
    09:14

    Aslında işin ekonomik kısmı kötülüğünü koruyor. Gelen ekonomik verilerde bozulmalar artarak devam ediyor. ABD tarım dışı istihdam dahil gelen veriler kötü. Ama virüs ile ilgili İtalya ve İspanya'da vaka sayılarının düşüyor görüntüs... Devamı »

  • 03.04.2020
    09:21

    Lütfen 7 Nisan'a Kadar Evde Kalın! Ülkemiz için 14 günlük kuluçka dönemi bitiyor olduğu için, salgının etkileşimi çok artacak diye korkuluyor. Lütfen doğrudur değildir demeyin, bu süre içinde mecbur kalmadıkça kesinlikl... Devamı »