Dünyanın virüs nedeniyle büyük bir ekonomik daralma yaşadığı günlerde düşen petrol fiyatlarını yukarı çekebilmek için petrol üreticileri toplanıyor. Bu ortamda kısıntı kararı çıkar mı, çıksa günlük 10-15 Milyon varilden yüksek bir sayıda anlaşabilirler mi göreceğiz. Anlaşma çıkmazsa petrolde yeni bir düşüş daha başlayacaktır. 10 Milyon varillik, hatta 15 Milyon varillik bir anlaşma bile bir nebze rahatlık sağlasa da yeterli olmayacaktır görüşü hakim. Bu nedenle petrol için virüs yasakları kalkmadan çok umutlu olmak doğru olmayabilir. Brent için olası bir yükseliş tepkisinde 34.15$ seviyesi önemli direnç olur. Bir şekilde bu direnç geçilecek olursa 39$ seviyeleri görülebilir. Ama umulan bir sonuç çıkmazsa, 30 $ altına gelmesi halinde yeniden 26 $ ve altına inme riski güçlenecektir.
Açıkçası dünya virüs sorunu nedeniyle üretim ve sosyay hayatta normale dönmeye başlaması petrol için yükselişin başlaması demek olur. Eğer normale dönüş uzarsa, OPEC kararları geçici yükseliş tepkileri ile sınırlı kalabilir. Üreticler stokları doldurmalarına rağmen, pazar kaybetmemek için kısıtlamaya gitmeye direniyorlar. Ama diğer taraftan da devamlı düşen petrol fiyatlarının kayıpları da, zaten duran ekonomik yapılarını iyice zorluyor. Yaşayıp ne olacak göreceğiz.
ABD'de Sanders seçim kampanyasını askıya aldığını açıkladı. Böylece Demokrat Partinin tek adayı Biden kaldı. Sanders finansal piyasalara ek vergileri savunan bir aday olduğu için, yarıştan çekilmesi ABD borsalarında da pozitif bir hava etkisi yarattı. Ama tabii bu ortamda bu etki ne kadar sürecek göreceğiz.
Diğer taraftan ABD dün bir günde 1.918 kişi ile en yüksek ölüm sayısını gördü. Virüs nedeniyle vaka ve ölüm artışı aynı şekilde artmaya devam ediyor. Bu ortamın sürmesi halinde seçimlerin ertelenmesi kararı çıkarsa çok da şaşırmamak lazım. Teknik olarak 23.477 en yakın direnç seviyesi. Bu seviye geçilecek olursa, 23.800 - 23.900 civarı seviyeleri çok daha güçlü dirençler olarak görüyorum. Şimdilik bu seviyelerin geçilmesinin zor olduğu görüşündeyim. Ama İtalya ve İspanya'da vaka ve ölüm sayılarında düşüşlerin yaşanıyor olması, bazı Avrupa ülkelerinde yavaş yavaş normal yaşama geçiş planlarının yapılmaya başlanıyor olması ise yükselişi destekleyen gelişmeler olarak görülüyor.
Bu ortamda BİST de 92.000 üzerinde tutunmaya çalışıyor. CDS ve kurdaki yükseliş moral bozuyor. Virüs vaka artışında dünya genelinde 4.sıraya çıkmış durumdayız. Ama ölüm sayısının düşük kalması nispeten moral veriyor. Bununla birlikte DSÖ Türkiye'deki vaka sayısı artış hızı nedeniyle uyarıda bulundu. Çok önemli bir riskle karşı karşıyayız. Evde kalma ve sosyal mesafeyi koruma kararlarına ciddiyetle uymak bir vatan görevi haline geldi. Herkes bu konuda duyarlı olmaya devam etmeli diyorum.
Yine BIST'e dönecek olursak, bankalar yükselişi tam manası ile desteklemedikleri için sanki yerinde sayıyor gibi görünüyor ama bu esnada hisse bazlı çok ciddi yükseliş tepkileri ve ayrışmalar hergün için görülüyor. Bugün de pozitif ayrışmaların yaşandığını göreceğiz. Diğer gelişmelerden çekindiğim için teknik gördüklerimi öngörü tablomuza koymaya cesaret edemediğim için, Destek-Direnç Tablosunda paylaşımlarıma ağırlık veriyorum. Olası hareketlenmeleri bu tablodan ağırlıklı takip edebilirsiniz.
Döviz likiditesi konusunda swap yoluya bir anlaşma zor gibi gözüktüğü için IMF bağlantılı fon transferine yoğunlaşılması tavsiyeleri var. Ama siyasi olarak IMF ile bir fon anlaşması yapar mıyız bilemiyorum. İşte olası bir fon transferi konusunda anlaşma bir şekilde duyulursa BİST'in 95.000 civarında güçlü olan üst direncini de geçerek 97.000 - 99.000 seviyelerine doğru ekstra bir yükselişe daha kaltığı görülebilir. Ama şimdilik 93.600 - 95.000 aralığı önemli bir direnç diye bilmenizi isterim.
Hepinize önce sağlık, sonra bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_