Piyasa Faizleri Öncelikli Gördü. Ama!

13.12.2019 09:16
  •  A 

Düne ait beklenti yazımda ''Yaptırım Riski Mi, Faiz İndirimi Mi?'' diye başlık atmış ve sorunun cevabı piyasaların yönünü belirleyecek demiştim. Ben minimum 150-200 baz puanlık bir faiz indirimi yapılmasını beklediğimi yazmıştım. Haklı çıktım. 14.00'teki faiz kararına kadar, hatta sonrasında da bir alım dalgası görülebileceğini ama sonrasında olası ABD yaptırım riski nedeniyle kar satışlarının gelmesini beklediğimi yazmıştım. Piyasalar benden cesur çıktı. Bankaları da alarak, günü gördüğü en yüksek seviyeden kapattı. ABD-Çin birinci faz anlaşması imzalandı haberinin dış borsalarda yarattığı yükseliş dalgası da BİST'i desteklemiş oldu.

BİST'in Tekniğindeki Görüntüler!
              Aslında bir kaç aydır ısrarla BIST için iskontolu diyerek, özellikle 105.930 direnci kırılacak olursa, BİST'in hızla 110.520 - 111.973 - 112.406 - 113.524 - 115.465 seviyelerine doğru sert yükseliş yaşamasını beklediğimi yazıyordum. Ama sonrasında 108.224 ara direnci ortaya çıktı. ABD tarafından ermeni tasarısı ve s-400 yaptırım riski ortaya çıktı. ABD kaynaklı riskleri görünce, sütten ağzımız çok yandığı için, yoğurdu üflemeye, temkini ön planda tutmaya başladım. Kısacası yaptırım riskleri gözümü korkuttu diyelim.

Evvelsi gün ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonundan S-400 ile ilgili yaptırım kararı geçti. Dün de, Temsilciler Meclisinden büyük çoğunlukla geçen Ermeni Karar Tasarısı ABD Senatosundan büyük bir destekle geçerek, Trump'ın onayına gitti. Trump onaylayacak olursa, Ermeni olayları ABD tarafından da soykırım olarak görülecek. Trump'ın 10 gün süresi var. Ama senatoda bir kez daha ve 2/3 çoğunlukla kabul edilecek olursa, bu takdirde başkanın veto imkanı da kalmıyor.

Ekim Sanayi Üretimi Gelecek!
             Ama tüm bu gelişmelerin yaratacağı risklere nedense piyasalarda bakan yok gibi duruyor. BİST dün gördüğü en yüksek seviyeden kapatmıştım. Bugün de 10.00'da Ekim ayı sanayi üretimi verisi gelecek. Geçen ay büyüme verisi % 3.4 idi. Beklenti % 6.2 düzeyinde bulunuyor. Ben de % 5 civarları hatta daha yüksek bir büyüme açıklanmasını bekliyorum. 10.00'da yüksek büyüme verisi gelir, piyasalar bu sefer de büyümeden destek alarak, ABD'de dün geçen Ermeni Karar Tasarısını da görmezden gelirlerse bilemem. Öyle olursa, teknikleri yukarıda paylaştım. BİST 110.520 seviyesini geçtiği takdirde yukarıdaki dirençlere doğru yelken açabilir. 

Ben yine de temkinli duruşa devam ediyorum. Bir krizin ayak sesleri yaklaşıyor. Bu sorun yaratmadan atlatılabilecek bir risk mi bilemiyorum. Ama şimdilik riski ve gelişmelerini çok ciddi görüyorum. Bu arada BİST'in dün 107.921 seviyesinde bir gap boşluğu bırakarak güne başladığına da dikkat çkmek istiyorum. Bu gapler sonrasında kapanma riski olan boşluklar.

Kimbilir belki yine bu korkularım bana yeni öngörüleri kaçırtacak ama en azından yükseliş sürünce, açık öngörülerimiz gerçekleşmelerle kapanıyor. Yani aslında piyasayı tamamen kaçırmıyoruz. Ama özellikle yeni üyeler için yeni öngörü görmedikleri için sabırsızlık yaşayabileceklerini düşünüyorum. Lütfen sakin olun. Tüm bu risklere rağmen cesaret edebildiğim zaman yeni öngörülerimi yapacağım. Ama benden cesur olanlar için Destek-Direnç Tablosu paylaşımları dikkate alınabilir. Bu tabloda kırılan her direnç ve destek sonrasında, sıralı destek ve dirençler yeni teknik hedefler olur. Olası sonraki direnç hedeflerini de tabloda görüyorsunuz. Aradaki oran bana yeter diyenler, dirençler kırılınca bir sonraki direnç için alım düşünebilirler. Karar her zaman olduğu gibi sizlerin.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.12.2019
    09:28

    Bu başlıktaki hangi konu sizce piyasalarımız için çok daha öncelikli olacak? İşte vermemiz gereken en önemli cevap bu! TCMB PPK Faiz Kararını Açıklayacak! Para Piyasası Kurulu bugün 14.00'te faiz kararını açıklayacak. ABD Merkez Ban... Devamı »

  • 11.12.2019
    09:07

    ABD Senatosu Türkiye yaptırımlarını gündeme aldı. Bugün görüşmeler başlayacak. Benim bir süredir bu konudan çekindiğimi ve gelişmeleri görmeyi beklediğimi ve bu nedenle dirençlere geldiğimiz endeks ve genel hisselerde kredili işlemlerden uzak durulmas... Devamı »

  • 09.12.2019
    09:48

    Çetin Bir Hafta Başlıyor! Cuma günü gelen ABD tarım dışı istihdam verisi son dönemlerin en iyi verilerinden birisi oldu. Bu görüntü altında FED'in faizlerinde bir değişiklik yapmasını beklemiyorum. Ama 12 Aralık TCMB faiz toplantısında 150-200 baz puan arasın... Devamı »

  • 06.12.2019
    09:15

    Dikkat ediyorsanız bir süredir BİST'in en önemli hisseleri bankalar, tuprs, petkm, thyao, asels gibi ana hisseleri yerinde saymasına, endekse göre geride kalmasına rağmen BİST'e baktığımızda yükseliş görüyoruz. Hatta hisse bazlı baktığımız zaman, çok sayı... Devamı »

  • 05.12.2019
    09:50

    BIST yine 108.224 direncini kırmayı deniyor. Aslına bakarsanız banka dışı hisselerde bu seviyeyi çoktan kırıp rekor zirveler yaptı diyebilirim. Bankalar nedeniyle bunu endeks olarak hissedemiyoruz. Aynı şekilde hala ABD ile yaptırım baskıları yüzünden bankalar belki yükselişe y... Devamı »