Rusya İle de Mutabık Kalındı!

23.10.2019 09:31
  •  A 

Bir hafta içinde ABD ve Rusya ile iki uzlaşma başarılı bir gelişme oldu. Türkiye Suriye sınırı boyunca terör devletine müsade etmeyeceğini başlattığı Barış Pınarı Harekatı ile herkese gösterdi. Bu tepkisinin etkisini de, iki süper güç ile imzaladığı anlaşmalarla göstermiş oldu. 

ABD ile 120 saat için uzlaşılan süre de dün 22.00'de sona erdi. MSB'lığından yapılan açıklama ile, Soçi'de iki liderin uzlaşmasından sonra yeni bir harekatın yapılmasına gerek kalmamıştır diye açıklama yapıldı. Çekilmenin yapıldığı ve Rusya ile 150 saatlik süre sonrasında diğer bölgelerden de YPG'nin çekilmesi tamamlanacağı ifade edildi. Ondan sonra Ruslarla ortak devriye başlatılacak. Esad da, Rusya ile yapılan mutabakata bağlı kalacağını duyurdu. 

Sonuçta ABD ve Rusya ile yapılan iki anlaşmada da, Suriye ve Türkiye'nin sınırları, toprak bütünlükleri ve sınır hakimiyetlerine vurgu yapılıyor. Bölgede terör devletine izin verilmeyeceği teyit ediliyor. Muhtemelen bu konudaki emeller yeniden kuzey Irak bölgesinde hayata geçirilmeye çalışılacak.

Sonuç ?
             Açıkçası bu konuda haklı olduğumuzu kabul ettirmiş olduk. Bu açıdan bakınca gelişmeler piyasa üzerindeki baskıyı azaltacaktır. Ancak, ABD tarafı halen bir takım yaptırım baskısını oylama konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Demokratlar, önümüzdeki hafta Türkiye'ye bazı konularda yaptırım kararı alınması için yeni bir teklifi yine oylatmayı planlıyorlar. 

Halkbank Davası Başladı!
              Diğer önemli riskimiz de, ABD'de başlayan Halkbank davası. İlk duruşmaya Halkbank ve bankanın temsilcisi olarak davet edilen avukat katılmadı. ABD'li avukatın temsil yetkisine sahip olmadığı için katılmadığı yönünde açıklaması oldu. Mahkeme bankaya iki haftalık ek süre verdi. Bakalım bu süre sonrasında ne olacak göreceğiz. Dava bir şekilde düşecek mi, yoksa davalı taraf kaçak statüsünde sürecek mi göreceğiz. Ama görünen o ki, bir süre daha ABD ile yaptırım baskısını konuşuyor olabiliriz.

Türkiye Müttefiklerini Gözden Geçirmelidir!
              Son gelişmelerde gördük ki, yıllardır devlet statüsü ile NATO gibi ortak yapılar içinde olduğumuz sözde müttefik dostlarımızın hemen hepsi, karşılarında devlet statülü Türkiye'yi değil de, hiç bir statüleri olmayan terör temsilcilerini kendilerine müttefik görüyorlar. Türkiye bu durumu unutmamalı ve buna göre stratejik planlarını gözden geçirmelidir! Çünkü dostumuz (!) batılı ülkelerin bölgemizde kürt devleti emellerinden vaz geçeceklerini düşünmüyorum.

TCMB Faiz İndirecek Mi?
              Bankanın yarın faiz toplantısı olacak. Ben iki büyük devlet ile yapılan anlaşmalar sonrasında Suriye konusunda tansiyonun biraz düşecek olması nedeniyle yarın 100-200 puan arası yeni bir indirim daha olmasını bekliyorum. Çünkü yapılan indirimler sonrasında gördüğünüz gibi kur karşılığında kalıcı bir yükseliş tepkisi oluşmuyor. Eğer yarın yeni bir indirim daha olacak olursa, yine kısmi bir kur tepkisi sonrasında kurun yeniden gevşemesini bekliyorum. Olası gevşeme desteklerini de, Destek-Direnç Tablomuzdaki paylaşımlarımda bulabilirsiniz. 

Bilançolar Başlıyor!
              Yarın dokuz aylık bilanço açıklamaları başlıyor. Bu nedenle önümüzdeki günlerde iyi bilanço beklenen şirketlere odaklanmanın daha doğru olacağı görüşündeyim. Banka karları konusunda farklı beklentiler var. Misal ben, dokuz aylıklarda olmasa da, yıl sonu bilançolarında karlarda düşüşler görülebileceği endişeleri yaşadığım için, bankalara mesefeli olmayı tercih ediyorum. Ama diğer taraftan eğer yine faiz indirimi olursa, bu karar bankalara kısmi alım getirebilir. Böyle bir alım yaşanacak olursa bunun kar realizasyonu olarak kullanılması düşünülebilir. Çünkü özellikle özel bankaların bazı kredilerini takibe almaları isteği nedeniyle, kar azalması baskısının yıl sonu bilançoları görülene dek sürmesini bekliyorum.

BİST'in güne alıcılı başlamasını ama sonrasında yukarıda dikkat çektiğim bazı belirsizlikler nedeniyle bu yükseliş tepkisinin kar satışları ile karşılaşmasını bekliyorum. Teknik olarak beklediğim flama dirençleri olası kar satışı seviyeleri olacaktır. Hepsini Destek-Direnç Tablomuzda görebilirsiniz.

Hepinize iyi seanslar diliyorum.              


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.10.2019
    12:11

    Barış Pınarı Harekatı ABD ile anlaşma nedeniyle bu gece 22.00'ye kadar durdurulmuş durumda. Harekata başlayıp da ABD'nin tepkileriyle sert düşmüş olan BİST, ABD ile uzlaşma sonrasında sert bir yükseliş tepkisi verdi. Ama şu an ne yönde devam edeceği konusunda bir belirsiz... Devamı »

  • 21.10.2019
    09:06

    ABD ile bir anlaşma yaptık. YPG/PYD ya da adı her neyse, Türkiye'nin belirlediği Güvenli Bölge sınırlarından 5 gün içinde çekileceklerdi. Bu süre salı gecesi doluyor. Bu sürenin bitimeni görmemiz lazım. Çünkü aynı Barış Sürec... Devamı »

  • 18.10.2019
    10:40

    ABD ile anlaşma haberleriyle birlikte çok güzel bir borsa günü yaşıyoruz. Ama güne hemen her yerde gap boşluğu bırakarak başladık. Teknik olarak bu gap boşlukları sonradan kapanması beklenen seviyelerdir. Ama bana göre önümüzdeki 5 günlük YPG&... Devamı »

  • 18.10.2019
    08:49

    ABD ve Türkiye Anlaştı! Dün Türkiye'ye gelen ABD Başkan yardımcısı Pence, ve Dış İşleri Bakanı Pompeo'nun çok gergin görüntülerle başlayan ziyaretlerinin sonu mutlu haberlerle tamamlandı ve ABD ile 13 maddelik bir anlaşma sağlandı. PYD... Devamı »

  • 17.10.2019
    09:37

    Hemen söylemek istiyorum ki, kullandığı dil bir devlet başkanına yakışan siyasi bir üslûpta değil. Çok kaba, kırıcı, argo, pat pat, küt küt bir dil. Peki siz bu tarzı mı tercih edersiniz, yoksa Clinton'un, Bush'ların, Obama'nın seviyeli ama arkadan iş &cc... Devamı »