Trump John Bolton'u Görevden Aldı!

11.09.2019 08:47
  •  A 

Yazımı bu başlıkla paylaşıyorum. Çünkü bu gelişme bizim için oldukça pozitif etkiler yaratabilir!

Evet, ABD başkanı Trump danışman kıyımlarına devam ediyor. Son olarak Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'u görevden aldığını açıkladı. Hemen arkasından da Trump'tan İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ön şartsız görüşebiliriz açıklaması geldi. Hoş devamında maksimum baskı politikamız da sürecek dedi ama, daha sert politikaların izlenmesi taraftarı olan danışmanı Bolton'u alıp da bu açıklamada bulunması pozitif bir gelişme başlangıcı olabilir.

Eğer ABD tarafından İran'a olan yaptırımlarda gevşeme söz konusu olursa, bundan Türkiye ve İran ile iş yapan ya da yapma gücü yüksek olan şirket ve bankalarımız olumlu etkilenebilir. Benim ilk aklıma gelen Tuprs ve Halkb. 

Bolton sonrası Türkiye için de olası S-400 yaptırımları ve Suriye'de terör örgütü PKK'nın türevleri ile ilişkilerde bizim istediğimiz olumlu değişimler söz konusu olabilir. Ama şimdilik açıklama İran için yapıldığından hemen kendimizi hayal havuzuna atmayalım. Gelişmeler yaşandıkça pozitif gidiş olup olmayacağını anlarız. Yoksa şu an için PYD-YPG militanlarına her türlü askeri yardım son sürat devam ediyor.

Faiz İndiriminin Etkileri!
              Sonuçta yüksek mevduat ve kredi faizleri her alanda sorunlara neden olur. Mevduat faizi çok yüksek ise, insanlar paralarının faiz getirileri tatminkar olduğu ve kredi faizleri de yatırım yapmak için risk teşkil ettiğinden, tüketim ve yatırım kararlarından kaçınırlar. Bu da düşen yatırımlar ve tüketim harcamaları nedeniyle büyümenin düşmesine, işsizlik ve resesyon, daralma sorunlarının artmasına neden olur. Büyüme düşünce devletin vergi gelirleri düşer. Bütçede planlanan gelirler bu nedenle açık verince, açığı telafi etmek için birçok alanda vergi ve zamlar devreye girer. Bunlar da enflasyon ve daha fazla daralma ya da resesyon riski yaratır. Yani tam bir kısır döngü diyebiliriz.

İşte bu kapsamda faizlerin hem mevduat, hem de kredilerde düşmesi ekonominin canlanması için çok önemlidir. TCMB yarın yine yüksek, yani 300 puan ve üzerinde bir faiz indirimi yapacak olursa, inşaat sektörünün tüm oyuncuları, çimento, demirçelik, gayrimenkul şirketleri, beyaz eşyacılar, seramik, otomotiv ve bankalar başta bir çok sektörün hareketlenmesine katkı sağlayacaktır.

Umarım ortam bu şekilde pozitif gelişmeler gösterirken, ABD ile sıkıntı yaratacak gelişmeler nedeniyle pozitif süreç beklentimiz sekteye uğramaz!

Bugün yazımı kısa tutacağım. BİST yakın direncini kırdı. Üstündeki hedeflerini dün paylaşmıştım, Destek-Direnç Tablomuzda görebilirsiniz. Yarın TCMB faiz indirimi beklentisi varken, bir de Bolton'un görevden alınması sonrası yükseliş hızlanabilir görüşündeyim. 

NOT: Faiz indirimine olası kur tepkisi hakkındaki görüşümü de tekrar edeyim. Ben 300 puana kadar indirim kurları yukarı tepki vermeden gevşetir görüşündeyim. Ya da çok kısmi bir yükseliş sornası yeniden düşüşe döner. Eğer daha yüksek bir indirim yapılırsa, olası indirimin oranına göre Dolar 5.89 - 5.93 ile sınırlı kalacak bir tepki verebilir. Mevcut grafiğe göre 5.84 bile geçilmeyebilir izlenimi ediniyorum. Yani sonrasında kurlarda yine düşüş görülmesini bekliyorum. Kurda kontrolsüz bir yükseliş başlaması beklentim yok.

Hepinize güzel bir borsa günü ve günleri diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.09.2019
    09:17

    ABD ile İlişkilerdeki riskler dışında, özellikle de uluslararası finans ve faiz konusundaki gelişmeler gelişmekte olan ülkelerin üzerindeki faiz ve kur baskılarını azaltmış oldu. Olası resesyon ve büyüme sorunları nedeniyle gelişmiş ülkeler yeniden faiz indirimi ve para... Devamı »

  • 09.09.2019
    09:16

    Perşembe günü TCMB PPK faiz kararı ile, ECB faiz kararlarını duyacağız. Türkiye'de 300 baz puan indirim gelebilir. Daha doğrusu en az 200 puan ve üstünde bir beklentiye sahibim diyeyim de, gerisi PPK'ya(para Piyasası Kurulu) kalsın. Avrupa Merkez Bankası da bizim PPK... Devamı »

  • 06.09.2019
    09:39

    Çin ve ABD ticaret heyetlerinin Ekim ayında toplanacağı açıklaması yapılınca, brexit ve erken seçim sorunu yaşayan İngiltere dışında gelişmiş ülke borsalarında pozitif bir etki görüldü. BİST de dün 100.500 direncinin üzerine çıktı ve 100.876 ... Devamı »

  • 05.09.2019
    09:19

    Dört gündür yaşanan alımlarla hergün artı kapatarak adım adım dirençlere doğru yükseldik. FED ve TCMB için faiz indirimi beklentileri özellikle banka hisselerinde alışların sürmesini, bankalardaki yükselişler de BİST'in yükselişinin s&uu... Devamı »

  • 04.09.2019
    09:23

    Gelen enflasyon verisinde beklentilerin altında kalan enflasyon oranı sonrası kurlarda düşüş yaşanıyor. Bu durum banka hisseleri için pozitif bir görüntü. Bu nedenle 12 Eylül tarihinde TCMB yeni ve yine yüksek bir faiz indirimi yapabilir. Bu beklentinin artm... Devamı »