Faiz Haftası!

09.09.2019 09:16
  •  A 

Perşembe günü TCMB PPK faiz kararı ile, ECB faiz kararlarını duyacağız. Türkiye'de 300 baz puan indirim gelebilir. Daha doğrusu en az 200 puan ve üstünde bir beklentiye sahibim diyeyim de, gerisi PPK'ya(para Piyasası Kurulu) kalsın. Avrupa Merkez Bankası da bizim PPK ile aynı gün 12 Eylül Perşembe faiz kararını açıklayacak. Oradan da küçük de olsa bir faiz indirimi beklentisi var.

Eğer özellikle PPK tarafından düşük kalan bir faiz indirimi olursa, o zaman kar satışları derinleşebilir. Ama beklentilerden de yüksek faiz indirimi gelir ve sonrasında gelen kur tepkisi sınırlı kalırsa, bu takdirde olası faiz indirimi piyasalara pozitif yansır diyerek, hisse bazlı ve endeks olarak yükseliş 100.500 dirençlerini kırarak devam edebilir. Ben dirençlerin kırılması için kriter sadece faizler değil, asıl ABD ile ilişkilerin gelişimi diye düşünüyorum.

ABD İle Olası Riskler Ne Durumda?
             İşte bence piyasalar için asıl konu bu! ABD ile güvenli bölge konusunda istenilen seviyede olmadığımızı cumhurbaşkanımızın ''öyle üç beş devriye arabası ile bu iş çözülmez'' misali sözleriyle anlıyoruz. Ayrıca güvenli bölge konusunda Avrupa'nın bizi desteklemesi için de, ''eğer güvenli bölge kurulmazsa sınırları açarız!'' sözü önem taşıyor. Anlayacağınız işler henüz istediğimiz düzeyde değil. Bu restler bu durumun ciddiyetini işaret ediyor. 

ABD ile ilişkiler Suriye'de güvenli bölge oluşumu bizim istediğimiz şekilde olursa normalleşmeye doğru gelişim gösterir. Bu durumda piyasalara yansımaları da iyi olur. Çünkü devamında ticaret hacmimizin arttırılması konusunda açıklamalar vs. gelir. Halkbank konusu rafa kalkar. Ama Suriye'de uzlaşma olmaz, Türkiye kendisi bölgeye girer ve PYD militanlarını bölgeden atmaya kalkarsa, bu süreç çeşitli sıkıntıları ve riskleri de beraberinde getirebilir. ABD her alanda bizi zorlayacak kararlara imza atar. Türkiye olarak görüşmeler başladı diye fısıltı haberleri ile restleştiğimiz Rus SU-35 ya da SU-57 uçaklarını almak konusunda da anlaşmalar yapabiliriz. 

Bakan Soylu Kayyum Konusuna Açıklık Getirdi!
              Geçen cuma kar satışlarının en önemli tetikleyicisi, kendisine gelen İstanbul'a kayyum atayacak mısınız sorusuna, İçişleri Bakanı Soylu'nın ''Pazar günü açıklayacağım'' sözleri oldu. Hafta sonu yapılan açıklamada ise, Ankara ve İstanbul için böyle bir şeyin söz konusu olmadığı, böyle bir kararın alınması için terörle ilişkilerinin olması gerektiği, böyle bir durumun da olmadığı açıklandı. Yani bu korku ile satışa yönelmiş olanlar bugün alımlarla güne başlayabilirler.

Kısacası, Bakan Soylu'dan gelen açıklama ve TCMB faiz indirim beklentisi alımlarla haftaya başlanmasına neden olabilir. Ama ABD ile ilgili gelişmelerin aslı nedir, uzlaşıyor muyuz, yoksa ilişkiler iyice kopuyor mu göreceğiz. Ben Türkiye'yi kaybetmeye gidecek bir sürece kalkışmayacaklarını düşünüyorum. Ama yine de endeksin teknik riskleri için yaptığım uyarılarımı hep gözünüzün önünde tutunuz.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.09.2019
    09:39

    Çin ve ABD ticaret heyetlerinin Ekim ayında toplanacağı açıklaması yapılınca, brexit ve erken seçim sorunu yaşayan İngiltere dışında gelişmiş ülke borsalarında pozitif bir etki görüldü. BİST de dün 100.500 direncinin üzerine çıktı ve 100.876 ... Devamı »

  • 05.09.2019
    09:19

    Dört gündür yaşanan alımlarla hergün artı kapatarak adım adım dirençlere doğru yükseldik. FED ve TCMB için faiz indirimi beklentileri özellikle banka hisselerinde alışların sürmesini, bankalardaki yükselişler de BİST'in yükselişinin s&uu... Devamı »

  • 04.09.2019
    09:23

    Gelen enflasyon verisinde beklentilerin altında kalan enflasyon oranı sonrası kurlarda düşüş yaşanıyor. Bu durum banka hisseleri için pozitif bir görüntü. Bu nedenle 12 Eylül tarihinde TCMB yeni ve yine yüksek bir faiz indirimi yapabilir. Bu beklentinin artm... Devamı »

  • 03.09.2019
    09:09

    Dün açıklanan büyüme verilerinde, 2'nci çeyrekte % -1.5 daraldığımızı gördük. Maalesef bir süredir süren ekonomik daralma devam ediyor. Ama gelen daralma oranı beklenti olan % -2'den daha az geldiği için olumlu algı yarattı. En azından ... Devamı »

  • 02.09.2019
    09:06

    Bugün 2'nci çeyrek büyüme, yarın da Ağustos aylık-yıllık enflasyon verisi gelecek. Her iki veri de ekonomi için önemli. Ama iyi bir tablo beklemiyorum doğrusu. Doğalgaza bir kez daha zam geldi. Öncesinde elektriğe zam yapılmıştı. Bu artık kaçıncı zam... Devamı »