Faiz Beklentisi BİST'i Düşürmüyor!

10.09.2019 09:17
  •  A 

ABD ile İlişkilerdeki riskler dışında, özellikle de uluslararası finans ve faiz konusundaki gelişmeler gelişmekte olan ülkelerin üzerindeki faiz ve kur baskılarını azaltmış oldu. Olası resesyon ve büyüme sorunları nedeniyle gelişmiş ülkeler yeniden faiz indirimi ve parasal genişleme konuşmalaırnı gündemlerine taşıdılar. İşte bu ortam içinde perşembe günü TCMB faiz kararı açıklanacak.

Kur baskısı aşırı olmadığı ve dolar kuru bir önceki yüksek faiz indirimine rağmen yeniden düştüğü için TCMB yeni bir yüksek faiz indirimi yapacak beklentisi iyice güçlenmiş durumda. 300 puan civarlarında yeni bir indirim yapılması güçlü ihtimal. Üstünde de olursa şaşırmamak gerekir. Ama 250-300 puan faiz indirmek ve sonraki toplantıda da indirim beklentisi yaratmak, faizler konusundaki pozitif sürecin sürmesine daha yararlı olabilir. Bakalım ne oranda faiz inecek göreceğiz. Ben de bu ortamda 300 puan civarı bir indirim bekliyorum. 

Perşembe günü 300 baz puana kadar olacak faiz indiriminin piyasada satın alındığını düşünüyorum. Bu ve altındaki oranlarda yapılacak indirimler kurlar üzerinde düşük bir tepki yaratırsa yaratır ve sonrasında yeniden kurlarda gevşeme yaşanır diye düşünüyorum. Ama 300 baz puanın üstünde bir faiz indirimi gelirse, olası orana göre kurlarda kısa süreli bir yükseliş tepkisi yaşanabilir. Bana göre bu tepki mevcut şartlarda 5.93 dirençleri ile sınırlı bir tepkinin ötesine geçmez. Hatta 5.85 seviyesi bile geçilmeyebilir. 

Faiz ve kurlar bankalar için çok önemli. Faizlerde yaşanacak indirimler bankaların ellerindeki kamu tahvil-bono portföyünde karlarını arttırıyor. Aynı şekilde kurlarda düşüşlerin yaşanması da döviz sendikasyon kredileri karşılıklarında yine ekstra kar elde etmelerine neden oluyor. Ayrıca olası yüksek oranlı bir TCMB faiz indirimini mevduat faizlerine hemen yansıttıkları, ama verdikleri kredilerin faizlerine daha geç ve daha az yansıttıkları için, bu durum da ekstra kar yapmalarına neden oluyor.

Tüm bu gelişmeler nedeniyle yüksek oranlı yeni bir faiz indirimi sonrasında kurlarda kalıcı bir yükseliş tepkisi yaşanmaz ve kurlar yeniden gevşeyecek olurlarsa, bu takdirde bankaların dokuz ve on iki aylık bilanço karlarında ciddi artışlar görebiliriz. Bu bankalar açısından olumlu bir gelişme. Tabii faiz indiriminin devamında inşaat, otomotiv, beyaz eşya gibi tüm alanlarda da talep artışı sağlayacağını da düşünürsek, faiz indirimi piyasa açısından da pozitif bir süreç başlatabilir. 

Yakın Dirençler Kırılıyor!
              İşte faiz konusundaki bu beklenti ve gelişmeler nedeniyle banka hisselerinin alıcılı seyri devam ediyor. BİST 100.500- 100.600 civarı yakın dirençlerini kırmayı deniyor. Eğer bu seviyelerin üzerinde kalırsa, hızla 103.000 - 104.500 dirençlerine çıkarız. 

En ciddi Engel ABD İlişkileri!
              Şu an için bu gelişmenin yaşanmasının önündeki en önemli ve ciddi engel ABD diyebilirim! ABD ile ilişkilerde yaşanacak riskler tüm bu beklentileri olası gerçekleşecek risklere göre tam anlamıyla ters yüz edebilir.

Dün BİST tam dirençleri kırdı derken ABD tarafından gelen yaptırım içerikli açıklama bir anda satışların gelmesine neden oldu. Ama sonrasında açıklamanın henüz kesinleşmemiş bir yaptırım açıklaması olduğu görülünce yeniden yükseliş yaşandı.

Evet, ABD etkisi önemli olmayan yaptırımlarla sınırlı kalırsa bu gelişme BİST'in önünü açacaktır. Ama ilişkilerin temelini dinamitleyecek boyutta bir yaptırım kararı çıkacak olursa, o zaman iyimser tablolarımız çok ciddi şekilde tersine döner ve her alanda karamsar bir sürece gireriz. Ben bu boyutta kötü bir sürecin ABD'nin de lehine olmayacağını düşünüyorum. Umarım öyle olur.

Kısacası bugün için endeksin yakın dirençlerini kırarak faiz indirimi beklentisi ile 103.000 - 105.000 aralığına çıkmasını bekliyorum. 

Hepinize iyi bir seans dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.09.2019
    09:16

    Perşembe günü TCMB PPK faiz kararı ile, ECB faiz kararlarını duyacağız. Türkiye'de 300 baz puan indirim gelebilir. Daha doğrusu en az 200 puan ve üstünde bir beklentiye sahibim diyeyim de, gerisi PPK'ya(para Piyasası Kurulu) kalsın. Avrupa Merkez Bankası da bizim PPK... Devamı »

  • 06.09.2019
    09:39

    Çin ve ABD ticaret heyetlerinin Ekim ayında toplanacağı açıklaması yapılınca, brexit ve erken seçim sorunu yaşayan İngiltere dışında gelişmiş ülke borsalarında pozitif bir etki görüldü. BİST de dün 100.500 direncinin üzerine çıktı ve 100.876 ... Devamı »

  • 05.09.2019
    09:19

    Dört gündür yaşanan alımlarla hergün artı kapatarak adım adım dirençlere doğru yükseldik. FED ve TCMB için faiz indirimi beklentileri özellikle banka hisselerinde alışların sürmesini, bankalardaki yükselişler de BİST'in yükselişinin s&uu... Devamı »

  • 04.09.2019
    09:23

    Gelen enflasyon verisinde beklentilerin altında kalan enflasyon oranı sonrası kurlarda düşüş yaşanıyor. Bu durum banka hisseleri için pozitif bir görüntü. Bu nedenle 12 Eylül tarihinde TCMB yeni ve yine yüksek bir faiz indirimi yapabilir. Bu beklentinin artm... Devamı »

  • 03.09.2019
    09:09

    Dün açıklanan büyüme verilerinde, 2'nci çeyrekte % -1.5 daraldığımızı gördük. Maalesef bir süredir süren ekonomik daralma devam ediyor. Ama gelen daralma oranı beklenti olan % -2'den daha az geldiği için olumlu algı yarattı. En azından ... Devamı »