Küçüldük Ama Sevindik!

03.09.2019 09:09
  •  A 

Dün açıklanan büyüme verilerinde, 2'nci çeyrekte % -1.5 daraldığımızı gördük. Maalesef bir süredir süren ekonomik daralma devam ediyor. Ama gelen daralma oranı beklenti olan % -2'den daha az geldiği için olumlu algı yarattı. En azından yılın kalan çeyreklerinde büyüme görme beklentisi artmış oldu. Üçüncü çeyrek değil de, son çeyrekte bu mümkün olabilir diye düşünüyorum. 

Endeks gelen büyüme verisi sonrası oldukça güzel bir toparlanma yaşadı. Yükselişin öncüsü de bankalar oldu. Bu durumu bekliyordum. Hatta son öngörülerimde bu nedenle üç banka öngörüsü de yapmıştım. Ama TCMB'nın beklenmeyen zorunlu karşılık kararları sonrası bankalara gelen satışlar nedeniyle öngörülerimi küçük getirilerle kapatıp riski göze almamıştım. Yanılmış oldum. Bankalar öngörülerimdeki beklentilerimin de fazlasını gerçekleştirmiş oldular. 

Enflasyon Verisi Gelecek!
              Bugün 10:00'da Ağustos ayı aylık ve yıllık enflasyon verisi gelecek. Enflasyon için özel bir beklentim yok. Rakam ne gelirse gelsin, sonraki aylar için de enflasyon baskılarımız sürecek gibi duruyor. Çünkü daralan ekonomi nedeniyle düşen bütçe gelirleri yeni zamlarla telafi edilmeye çalışılıyor. Bu da doğalgaz, elektrik, alkol, tütün gibi enflasyon üzerinde etkili olan alanlarda yapıldığı için, diğer ürünlerde de sonraki ay için enflasyon etkisi yaratabilir.

Dış Borsalarda Satışlar Var!
              Dün beklentilerden iyi bir BİST yaşadık. Bugün ise dış borsalarda satışlar hakim bir görüntü var. O nedenle, dünkü yükselişin kısmi kar satışlarını göreceğimiz bir gün olabilir. Ama ayın ikinci yarısında TCMB faiz kararı gelecek. Yeni faiz indirimi beklendiği için olası kar satışları kısmi boyutların üzerinde olmayabilir. Faiz indirimi yüksek olursa ve bu kararlar kurlarda fazla bir tepki yaratmazsa banka karları bu indirimden olumlu etkilenebilir. Aynı zamanda yine yüksek oranlı bir faiz indirimi yapılacak olursa, tüketim, otomobil ve konut ektöründe hareketlenme görebiliriz. İlgili sektör hisselerini bu gözle takip etmekte yarar olabilir. Yani hisse bazlı hareketleri takibe devam edeceğiz.

Hepinize bol kazançlar dilerim.  


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.09.2019
    09:06

    Bugün 2'nci çeyrek büyüme, yarın da Ağustos aylık-yıllık enflasyon verisi gelecek. Her iki veri de ekonomi için önemli. Ama iyi bir tablo beklemiyorum doğrusu. Doğalgaza bir kez daha zam geldi. Öncesinde elektriğe zam yapılmıştı. Bu artık kaçıncı zam... Devamı »

  • 29.08.2019
    09:27

    Düne ait ''Aman Bu Tekniklere Dikkat Edin!'' başlıklı yazımda endekste gördüğüm olası bir takım riskler için uyarılarımı yapmıştım. Olası teknik riskleri de detaylıca Destek-Direnç tablomda paylaşmıştım. Sonuçta insanların tüketim ve yatı... Devamı »

  • 28.08.2019
    09:39

    Hemen söyleyeyim, normalde dünyanın gelişmiş ülkelerinde resesyon riskleri nedeniyle yeniden düşük faiz ve piyasaları geniştetici politikalar süreci yaşıyor olmamız bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri finansal olarak rahatlatabilir. Yani lehimize gelişmeler. AB... Devamı »

  • 27.08.2019
    09:08

    S-400 sevkiyatının ikinci aşaması bugün yeniden başlıyor. Aynı zamanda cumhurbaşkanı Erdoğan da, bugün İdlib gündemi için Rusya'da Putin ile görüşüyor olacak. Basın haberlerine göre SU-35 uçakları için de görüşme olacağı söy... Devamı »

  • 26.08.2019
    09:12

    Trump'ın başlattığı ticaret savaşı hergün yeni bir sürpriz getirebiliyor. Piyasaların ve borsaların ayarı tamamen kaçmış durumda. Gelişmiş borsalarda ve BİST'de cuma günü gayet iyi görüntüler vardı. Hatta BİST, benim beklentim olan kısmi gevşeme ile ... Devamı »