Şartlar Faiz İndirimini Destekliyor!

04.09.2019 09:23
  •  A 

Gelen enflasyon verisinde beklentilerin altında kalan enflasyon oranı sonrası kurlarda düşüş yaşanıyor. Bu durum banka hisseleri için pozitif bir görüntü. Bu nedenle 12 Eylül tarihinde TCMB yeni ve yine yüksek bir faiz indirimi yapabilir. Bu beklentinin artması nedeniyle bankalardaki yükselişlerin yaşandığını düşünüyorum. Tabii bankalar öncülüğünde BİST de yükseliyor.

Lakin sizlere 28 Ağustos tarihli ''Aman Bu Tekniklere Dikkat Edin!'' uyarımı yeniden hatırlatmak istiyorum. Çünkü yaşanan yükseliş sonrasında, eğer BİST 100.500 seviyelerini kıramadan aşağıya dönecek olursa, o zaman ilgili yazımdaki OBO uyarısı iyice belirgin bir hal almış olur. 

Ama şu anki şartlar yükselişi destekliyor. Ayrıca ilgili yazımın bir de pozitif teknik uyarı kısmı da vardı. Yani BİST 103.500 seviyesini de kıracak şekilde yükselişine devam edecek olursa, bu takdirde yukarıdaki korkuların tam tersi çok esaslı bir yükseliş dönemi de yaşanabilir. 

İç ve dış o denli risk ve belirsizliklerimiz var ki, inanın ben de bu teknik görüntülerin hangisinin gerçekleşeceği konusunda ağırlıklı bir görüşe sahip olamıyorum. Bu nedenle tekniklerdeki gelişmeleri referans alarak paylaşımlarımı sürdürüyorum.

Mavi Vatan!
              Suriye'de ABD ile önemli bir gerilim yaşıyoruz. F-35 ve S-400 konusundaki gelişmeleri zaten biliyorsunuz. Diğer olası riskleri de çok detaylı yazdım. Bunlara ilave olarak, geçen gün Cumhurbaşkanımız Miili Savunma Üniversitesi Harp Okulları ziyaretinde ''Mavi Vatan'' diye deniz sınırlarımızı gösteren bir haritanın önünde ziyaret defterini imzaladı. İlgili sınırlara göre aslında bizim olduğu halde Yunanlıların gasp ettiği bazı adalar da bu sınırın içinde yer alıyor. Ayrıca Meis adasının sınırlarına kadar ilgili alanın bizim gösterildiğini görüyoruz. Bu, Meis adasının çevresinde Yunanlılara ait bir münhasır alan tanımayacağımızı gösteriyor.

Türkiye tüm bu davranışlarında haklıdır. Paylaşılan harita konusunda da haklıdır. Bu harita ilanından sonra Türkiye ilgili bölgeler kapsamında deniz tatbikatı yapacağını ilan etti. Bunun üzerine Yunanistan da benzer bir tatbikatı yapacağını açıkladı. iki ülke de aynı tarihlerde aynı yerlerde deniz tatbikatı ilan etmiş oldular. İşte bu konular riskler içeriyor. Her an ani bir gerilime neden olabilir. Yıllardır bölgede çeşitli gaspları yapmaya alışmış Yunanistan, en sonunda doğalgaz aramaları ciddileşince Türkiye'nin tepkilerini görmüş oldu. Yunanistan batıyı arkasında görür ve Türkiye'yi tahrik etmeye kalkacak olursa, ki bunu tatbikat ilanı ile yapmış oldu. İki ülke arasında gerilim bir anda artabilir. 

İşte tüm gelişmeleri bilin ve BİST'in olası hareketlerini tüm bu gelişmelerin pozitif ve negatif etkileri boyutunda değerlendirin diyorum.

Hepinize bol kazançlar dilerim.

NOT: Lütfen soru-cevaplar kısmını da aksatmadan okuyunuz. Sizlerden gelen sorulara verilen cevaplar, faydalı olabilecek detaylı izahatlar ve bilgiler içerebilir.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.09.2019
    09:09

    Dün açıklanan büyüme verilerinde, 2'nci çeyrekte % -1.5 daraldığımızı gördük. Maalesef bir süredir süren ekonomik daralma devam ediyor. Ama gelen daralma oranı beklenti olan % -2'den daha az geldiği için olumlu algı yarattı. En azından ... Devamı »

  • 02.09.2019
    09:06

    Bugün 2'nci çeyrek büyüme, yarın da Ağustos aylık-yıllık enflasyon verisi gelecek. Her iki veri de ekonomi için önemli. Ama iyi bir tablo beklemiyorum doğrusu. Doğalgaza bir kez daha zam geldi. Öncesinde elektriğe zam yapılmıştı. Bu artık kaçıncı zam... Devamı »

  • 29.08.2019
    09:27

    Düne ait ''Aman Bu Tekniklere Dikkat Edin!'' başlıklı yazımda endekste gördüğüm olası bir takım riskler için uyarılarımı yapmıştım. Olası teknik riskleri de detaylıca Destek-Direnç tablomda paylaşmıştım. Sonuçta insanların tüketim ve yatı... Devamı »

  • 28.08.2019
    09:39

    Hemen söyleyeyim, normalde dünyanın gelişmiş ülkelerinde resesyon riskleri nedeniyle yeniden düşük faiz ve piyasaları geniştetici politikalar süreci yaşıyor olmamız bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri finansal olarak rahatlatabilir. Yani lehimize gelişmeler. AB... Devamı »

  • 27.08.2019
    09:08

    S-400 sevkiyatının ikinci aşaması bugün yeniden başlıyor. Aynı zamanda cumhurbaşkanı Erdoğan da, bugün İdlib gündemi için Rusya'da Putin ile görüşüyor olacak. Basın haberlerine göre SU-35 uçakları için de görüşme olacağı söy... Devamı »