Büyüme ve Enflasyon İle Başlıyoruz!

02.09.2019 09:06
  •  A 

Bugün 2'nci çeyrek büyüme, yarın da Ağustos aylık-yıllık enflasyon verisi gelecek. Her iki veri de ekonomi için önemli. Ama iyi bir tablo beklemiyorum doğrusu. Doğalgaza bir kez daha zam geldi. Öncesinde elektriğe zam yapılmıştı. Bu artık kaçıncı zam oldu ben sayamadım. Ama şunu söylemek istiyorum, dünyada doğalgaz fiyatları son bir yıl içinde % 50 düşerken, bizde ise % 53 artmış durumda. Seçimlerden önce enerji bakanı yeni zam yok hatta % 10 indirim olabilir derken, seçimlerden sonra arka arkaya zam geldiğini görüyoruz. Sonra da neden güven sorunu var değil mi?

Tam da kışa gelirken bu zamlarla başlamak hiç hoş olmuyor. Şimdi doğalgaz üreticisi olmadığımız halde neden Türkiye'nin her köşesine doğalgaz bağlanıyor anlıyorsunuz değil mi? İktidarlar doğalgaz fiyatları üzerinden bütçeye ciddi bir gelir sağlamış oluyorlar. 

Yarın da Ağustos aylık ve yıllık enflasyon verisi gelecek. Son yapılan zamlar nedeniyle veri ne gelirse gelsin, sonraki ay için potansiyel artışa neden olacak zamlar yapıldığını bilmenizi isterim. Maalesef büyüme ve enflasyonda tablo iyi yönde gitmiyor. Sadece faizleri indirince işlerin düzeleceğini düşünüyorsak, faizlerden de önce piyasaya ve iktidara olan güvenin çok daha önemli olduğunu belirtmem gerekir. Bu konuda detaylı izah ettiğim riskler sürdüğü için, piyasa bir türlü rahatlayamıyor. 

Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine geçince terör bitecek, ekonomi uçacak denmişti. Maalesef terör ve savaş riskleri sürüyor. Ekonomi her alanda alarm veriyor. Bir yerlerde bir yanlış var ama, umarım artık bunu görmeye başlamışızdır! Yoksa, bir taraftan faizlerde indirim yap, ama diğer taraftan enerji fiyatlarına arka arkaya zam yap. Enerjinin en yoğun kullanıldığı alanların başında demirçelik, çimento ve cam sektörü geliyor. Şimdi bu zamlar böyle sürerse, ilgili sektörler doğrudan inşaat sektörünü de olumsuz etkilemeyecek mi? 

Umarım en kısa zamanda önümüzü görmeye başlarız. Şimdilik, teknikleri referans alarak, her an yön değişimlerine de hazır olmak doğru olabilir. Hisse bazlı takibe devam yani.

Hepinize iyi bir hafta diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 29.08.2019
    09:27

    Düne ait ''Aman Bu Tekniklere Dikkat Edin!'' başlıklı yazımda endekste gördüğüm olası bir takım riskler için uyarılarımı yapmıştım. Olası teknik riskleri de detaylıca Destek-Direnç tablomda paylaşmıştım. Sonuçta insanların tüketim ve yatı... Devamı »

  • 28.08.2019
    09:39

    Hemen söyleyeyim, normalde dünyanın gelişmiş ülkelerinde resesyon riskleri nedeniyle yeniden düşük faiz ve piyasaları geniştetici politikalar süreci yaşıyor olmamız bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri finansal olarak rahatlatabilir. Yani lehimize gelişmeler. AB... Devamı »

  • 27.08.2019
    09:08

    S-400 sevkiyatının ikinci aşaması bugün yeniden başlıyor. Aynı zamanda cumhurbaşkanı Erdoğan da, bugün İdlib gündemi için Rusya'da Putin ile görüşüyor olacak. Basın haberlerine göre SU-35 uçakları için de görüşme olacağı söy... Devamı »

  • 26.08.2019
    09:12

    Trump'ın başlattığı ticaret savaşı hergün yeni bir sürpriz getirebiliyor. Piyasaların ve borsaların ayarı tamamen kaçmış durumda. Gelişmiş borsalarda ve BİST'de cuma günü gayet iyi görüntüler vardı. Hatta BİST, benim beklentim olan kısmi gevşeme ile ... Devamı »

  • 23.08.2019
    09:18

    Şu an dünyada rüzgarlar yine bizim gibi gelişmekte olan ülkeler lehine esiyor. Neredeyse her kıtadan her ülkede faiz indirimleri yeniden uygulamaya alındı. Çin&ABD ticaret savaşı nedeniyle Türkiye'de üretim ön plana çıkabilir. Maalesef ülkemi... Devamı »