Geri Kabul Anlaşması Askıya Alındı!

23.07.2019 09:19
  •  A 

AB İle Geri Kabul Anlaşması Askıya Alındı!
              2016 yılında AB ile Ankara'da imzalanan ve Türkiye sınırlarından AB ülkelerine izinsiz geçen mültecilerin geri kabulünü içeren, aynı zamanda bu geri kabul karşılığında Türkiye'ye vize muafiyetini de kapsayan anlaşma dün askıya alındı! Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB'nin anlaşma şartlarını yerine getirmediği için Geri Kabul Anlaşmasını askıya aldığımızı açıkladı. Mali yardım ve vize muafiyeti AB'nin imza koymasına rağmen, uymadığı şartlar olarak gösteriliyor.

Böylece yeni bir gerilim sebebimiz daha ortaya çıkmış oldu. İlginçtir, eş zamanlı olarak Suriye'li mültecilere içeride de resmi tepkiler gelmeye başladı. İstanbul Valiliği, izinsiz olarak ülkeye giriş yapmış, kaydı olmayan Suriye'li göçmenlerin 20 Ağustos'a kadar ülkelerine dönmeleri uyarısında bulundu. 20 Ağustos'tan sonra sınırdışı işlemleri yapılacak. AB ile geri kabul anlaşmasının askıya alındığı bir günde bu açıklamanın gelmesi ayrı bir önem taşıyor. 

Trump Yaptırımları Görüşecek!
              ABD Başkanı Trump, bize göre bu akşam saatlerinde Cumhuriyetçi senatörlerle Türkiye'ye ek yaptırım konularını görüşecek. Trump önceki açıklamalarına bakılırsa, ek yaptırımlara karşı. Bakalım görüşme sonrasında da bu tavrının arkasında duruyor olacakmı göreceğiz. Ama ek yaptırımlar halinde Türkiye de İncirlik Üssü dahil karşı kararları devreye sokabileceği mesajını vermiş durumda.

Faiz Kararı Gelecek!
              Perşembe günü TCMB faiz kararı belli olacak. Anlayacağınız çok çetin bir hafta yaşıyoruz. PErşembe günü yüksek faiz indirimi beklentisi uzun süredir baskı altında olan gayrimenkul şirketlerinin fiyatlarının yükselmesini sağlamış görünüyor. Sert faiz indirimleri ile konut talepleri artar beklentisi var. Sadece faiz indirimi bunun için yeterli olmaz. Aynı zamanda sert faiz indirimi sonrasında olası kur tepkisinin de sınırlı kalması ve sonrasında yeniden kurlarda gevşeme görülmesi halinde bu beklenti daha gerçekçi olur. Yoksa ABD ve AB ilişkilerde gerilimler varken, Akdeniz'de sular sıcakken, ekonomide büyüme başlamadan bir anda faiz inişi ile konut satışları patlamaz. Ama ABD'den ek yaptırım gelmez ve iki ülke bir çok konuda uzlaşma ile yollarına devam edecekleri görüntüsü verebilirlerse, o zaman konut sektöründe kısmi bir canlanma başlayabilir. Ama bir anda inşaat hisselerinin kopup gitmelerini beklemiyorum. Ekstra yükselişler satışla karşılaşabilirler. Dikkatli olmakta yarar var. Ama sert faiz indirimini ilk anda yükseliş tepkileri ile karşılamalarını normal görmek lazım.

Bilanço Dönemi Başlıyor!
              Bu hafta şirketlerin bilançoları gelmeye başlayacak. Bankalarda kar azalışı görülebilir. İhracat şirketlerimizde ise iyi bilanço beklentileri yine sürüyor. Sürpriz bilançolar hisselerde hareketlenme yaratacaktır.

Hepinize iyi bir gün diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.07.2019
    09:16

    25 Temmuz'da TCMB faiz toplantısı var. Birçok sektör için çok önemli. PPK(Para Piyasası Kurulu)'dan 300 hatta, daha bile üstünde faiz indirimi beklentileri var. Açıkçası başkan değişimi ve takip ettiğim yurt içi-dışı gündemle... Devamı »

  • 19.07.2019
    09:14

    Gördüğünüz gibi, piyasaların pozitif tepkilerinin ana nedeni olarak ABD'nin F-35 kararını askıya almak dışında bir yaptırım kararı almaması olduğu anlaşılıyor. Zaten tam da bunu yazıyordum. Eğer F-35 ile sınırlı bir yaptırım olursa kurlar ve faizler aşağıya, borsa da yukarıya... Devamı »

  • 18.07.2019
    09:18

    Evet uzun zamandır gündemi yoran S-400 - F-35 konusunda yeni bir süreç başladı. ABD Türkiye'yi F-35 projesinden çıkarttı. Gerçi henüz bu konu da net değil. Tam çıkartıldı mı, yoksa F-35 ortaklığı askıya mı alındı o kısım biraz karışık. Sanırım kısa... Devamı »

  • 17.07.2019
    09:41

    Dünya doğu ve batı bloku olarak iki önemli güç arasında paylaşılmış durumda. Biz batı blokunda NATO'nun en önemli askeri güçlerinden biriyiz. S-400'ler konusunda olası ABD yaptırımları tüm dengeleri bozabilecek sonuçlar doğurur! ABD Sert... Devamı »

  • 16.07.2019
    09:11

    S-400'ler gelmeye başladı. Yakın vadeli en büyük riskimiz olarak gösterdiğimiz S-400'ler gelmeye başlayınca her cepheden baskılar da başlamış oldu. ABD kongresinden yaptırımların uygulanacağı açıklamaları var. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ''kanunlarımız S-400&#... Devamı »