Her Cepheden Baskılar Sürüyor!

16.07.2019 09:11
  •  A 

S-400'ler gelmeye başladı. Yakın vadeli en büyük riskimiz olarak gösterdiğimiz S-400'ler gelmeye başlayınca her cepheden baskılar da başlamış oldu. ABD kongresinden yaptırımların uygulanacağı açıklamaları var. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ''kanunlarımız S-400'ler nedeniyle Türkiye'ye yaptırımı gerektiriyor. Bu yaptırımlar uygulanacak ve Trump da buna uyacak!'' diyerek, parlamentonun kararı yönünde bir açıklama yaptı. 

Fitch bir kez daha notumuzu düşürerek, yabancı para cinsinden notumuzu BB'den BB-'ye indirdi. Görünümü de negatif olarak açıkladı. Yani bir kez daha notumuz inebilir. Not indiriminin ana gerekçesi TCMB Başkanının görevden alınması nedeniyle bağımsızlığının kaybolması olarak gösterildi. S-400'ler nedeniyle ABD'den olası yaptırım riskleri de sebeplerin başında.

AB ülkeleri de Türkiye'ye Akdeniz'deki gaz arama faaliyetleri nedeniyle bir takım yaptırım kararları aldılar. Şimdilik AB tarafından açıklanan yaptırımlar çok da önemli değil. Ama Türkiye'nin her alanda yalnız kalması, haklı olduğumuz konularda bile taraftar bulamamamız gerçekten düşündürücü! Öyle ki, ABD başta, batı ile Rus S-400'leri nedeniyle ilişkilerimizde ciddi kriz yaşıyorken, Rusya'dan Akdeniz konusunda Rum'ların yanında olan açıklama yapılıyor! 

Öncelikle Türkiye olarak Doğu Akdeniz'deki tüm faaliyetlerimizde sonuna kadar haklıyız. KKTC olarak Rum'lara ortak komite kurup, kaynakları ortak çıkartarak paylaşalım teklifi yaptık. Ama buna yanaşmıyorlar. Çünkü yıllardır batıyı da yanlarına aldıkları için, niyetleri tüm kaynakların hakimi onlar olsun. İstedikleri gibi çıkartsınlar ve gönüllerinden birşey koparsa KKTC'ye versinler. Yok böyle birşey tabii. Biz Kıbrıs'ta eşit haklara sahip bir devlet varlığını kabul ettirmeli ve buna göre de davranmalıyız. Türkiye olarak da kıta sahanlığımızı ve münhasır alanlarımızı sonuna kadar savunmalı ve rezervleri de kesinlikle çıkartmalıyız. 

S-400 konusunda da sonuna kadar haklıyız. Sınırlarımızda savaş yaşanırken ABD parlamentosu patriot almamıza izin vermemişti. Ne yapmalıydık. En doğal hakkımız olarak kendimizi savunmanın çarelerini bulmalıydık. Kısacası S-400 konusunda haklıyız. Bu kararın arkasında durmalıyız. Nitekim gelmeye başlayan S-400 sevkiyatı kararlı olduğumuzu gösteriyor. 

S&P, Yaptırımlar Notların Yine Düşmesine Neden Olabilir Dedi!
              Kredi kurumu S&P, S-400 nedeniyle gelecek ABD yaptırımları bankaları hedef alacak olursa notlarımızın yine düşebileceği uyarısında bulundu. 

Haydi buyurun bakalım, bu kadar konu içinde BİST ne olacak söyleyin. Kehanette bulunmakla eşdeğer bir durumdayız. Dünya genelinde borsalar ve para piyasaları lehimize gelişiyor. FED faiz indirimi beklentisi arttı. ECB de yeni varlık alımlarını konuşuyor. Yani normal bir zaman olsa, bu gelişmeler nedeniyle BİST de 100 Bin üzeri dirençlerine yönelirdi. Ama mevcut gelişmeler nedeniyle yükseleceğimiz ortamda düşüşler yaşıyoruz.

Son gelişmeler risklerimizi daha da ciddileştirmiş oldu. Çünkü 25 Temmuz tarihinde TCMB faiz toplantısı var. Yapılan başkan değişikliği sonrasında sert faiz indirimi beklentisi artmış durumda. Şimdi yukarıdaki riskler zirve yapmışken, bir de sert faiz indirimi yapılırsa tepkisi çok önemli olur. Yani böyle bir tepkide kurların yapacağı yükseliş önemli. S-400 sorunu olmasa kurlar yine fazla tepki vermezdi. Ama şu an iç içe karışmış sorunlar yumağı nedeniyle borsa ve kurlarda olası yansımaları tahminde zorlanıyorum. Bu nedenle teknik gördüklerimi o şekilde paylaşmayı tercih ediyorum. Bugün de öncelikle not indirimi yansımasını görmek için seansın açılmasını görmek istiyorum. Sonrasında teknik görüntüleri paylaşacağım.

Hepinize iyi bir hafta dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.07.2019
    09:34

    ABD Dış İşleri Bakanlığı yetkilileri, ABD Parlamentosu Türkiye S-400'leri teslim aldığında kapsamlı yaptırımlara muhatap olacak diyor. AB Akdeniz ile ilgili Türkiye'yi sondajlarını durdur yoksa bir takım yaptırımlar yaparım diyor. Bu kapsamda çarşamba günü büy... Devamı »

  • 11.07.2019
    09:46

    BİST 96.485 seviyesinde bulunan ilk gap boşluğunu kapattı. Bir altında 94.022'de başka bir gap boşluğu daha var. Ama bunun yanı sıra dört gün önceki düşüş esnasında yukarıda oluşan 99.635 seviyesinde de bir gap boşluğu var. Açıkçası TCMB başkan değişimi son... Devamı »

  • 10.07.2019
    09:51

    Ne Çektik Bu Gap'lerden! 2 Temmuz ''Aşağılarda Gap'ler Kaynıyor!'' , 4 Temmuz ''Gap'ler Kapanacak Mı?'' tarihli beklenti yazılarımda özellikle G-20 zirvesi sonrası ortaya çıkan h Devamı »

  • 09.07.2019
    09:39

    2019-2023 dönemi hedeflerini kapsayan 11'nci kalkınma planı cumhurbaşkanının onayının ardından dün TBMM'ne sunuldu. Ben artık karıştırdığım için plandan fazla bahsetmeyeceğim. Çünkü bu hangisinden sonra gelen kalkınma planı, önceki OVP(orta vadeli progr... Devamı »

  • 08.07.2019
    09:38

    Bir Murat Gitti, Yeni Bir Murat Geldi! Sayın Cumhurbaşkanımız khk ile görev süresinin bitmesine 10 ay kalmış olan TCMB başkanı Murat Çetinkaya'yı görevden alarak, yerine yardımcısı Murat Uysal'ı yeni başkan olarak atadı. Yeni cumhurbaşkanlığı sisteminde ... Devamı »