BİST Olarak Trump'a Mı, FED'e Mi Bakalım?

20.12.2018 09:06
  •  A 

FED Faiz Artışı Yaptı!
              ABD Merkez Bankası FED, dün 25 baz puan artışı yaptı ve politika faizini %2.25 - %2.50 aralığına yükseltti. 2019 için de  faiz artış sayısını üçten ikiye indirdi. Dün bu konudaki beklenti yazımda; ''Eğer FED faiz artışı yapar ve aynı şekilde 2019 için de artışlar en az 2 ve üzerinde olacak derse bu baskı yaratacak olumsuz bir açıklama olur. '' görüşünde idim. Açıklamadan sonra ABD borsalarına bakınca, yaşanan sert satışlarla tam da böyle olduğunu görüyoruz. Dow future 23.075 seviyesine kadar düşmüş durumda. Bakalım BİST için yansıması ne olacak seans açılınca göreceğiz.

Trump'ın Suriye'den Çekilme Kararı!
              Beyaz Saray bu kararın cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme sonrasında alındığını söylüyorlar. Karar sonrası Rusya, bölgeye istikrarın ve yeni bir anayasal barışın gelmesi için katkı sağlayacak bir karar derken, İngiltere tam tersi, ABD'nin Suriye'den çıkmasına şiddetle karşı çıkıyor. İsrail ise, memnun olmamakla birlikte kendimizi korumakla ilgili gereken her tedbiri almaya devam edeceğiz diye açıkladı. Yani aslında adı çok anılmayan İngiltere'nin dünya savaşlarından bu yana bölgeyi en çok karıştıran ülke olduğunu unutmamız lazım. 

Neyse, Trump'ın bu kararı ilk anda olumlu görülebilir. Hatta Trump bir istekte daha bulunmuş ve görüşmlerinde Erdoğan'a Türkiye'yi ziyaret etmek istediğini söylemiş. İlk bakışta pozitif gelişmeler olmakla birlikte, çekilmenin detayı, sonrasında YPG'nın Fırat'ın doğusunu terk edip etmeyeceği detaylarına bakınca yansımaların nasıl devam edeceğini anlayacağız. 

Şimdilik Trum'ın kararı olumlu olsa da, FED'in borsalarda yarattığı satış baskılarının risklerini biz de görebiliriz. Bu nedenle dün yaşanan yükselişlerin ilk anda FED etkisi ile kar satışları yaşanabilir. Ama sonrasında FED baskısı atlatılacaktır. Asıl sorun ABD borsalarının akıbeti olacaktır. Eğer bir kaç gün evvel dikkat çektiğim teknik ikili tepe formasyonlarının baskısı ile 23.000 seviyesi aşağıya kırılacak olursa, bu sefer de Dow için büyük bir yatay kanal desteği aşağıya kırılmış olur ki, teknik olarak 3.600 puanlık bir risk yaratacak yeni bir düşüş formasyonu tetiklenir. 

ABD borsalarındaki satışlar zaten dün sert bir şekilde yaşanmışken, verdiğim desteği kırıp daha da sertleşerek düşüşlere neden olursa, o zaman bir süre için BİST de satış baskısı altında kalır. 

Ama hemen belirteyim ki, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı olumludur. Aynı şekilde FED'in 25 baz puan faiz artışı iyi olmasa bile, 2019 için faiz artışı sayısını 3'ten ikiye indirmiş olması da sonrasında pozitif etki yaratabilir. Lakin madem Suriye'den çekileceklerse, neden bölgedeki Kürtlere bu denli yoğun bir silah ve mühimmat desteği yaptılar bu kafa karıştıran bir durum! Yani çekilip bölgede çatışma yaşanmasının önünü de açıyor olabilirler. Amacı ne olabilir? DEAŞ için kullandığı kürtlere yaptığı silah yardımı ile, bizi Kürtlerle çatıştırırken, diğer taraftan da Kürtlere ben olmadan Türkiye'ye karşı duramazsınız. O zaman ben ne diyorsam ona uyacaksınız mesajı da veriyor olabilir. Bu esnada da, verdiği silah gücü ile bizi ne denli durdurabileceğini de test ediyor olabilir. Bu işler çok denklemleri içeren karışık konulardır. İlk gördüklerimiz değil de, asıl arkasında görmemiz gerekenler daha önemli olabilir.

Suriye Harekatı Olacak Mı?
             ABD'nin çekilme süreci 100 gün içinde diye ifade edildi. Türkiye bu sürenin sonuna kadar harekat kararını erteler mi? Ben sanmıyorum. Eğer PYD/YPG unsurları bölgeden çekilmezlerse, Türkiye ABD'nin çekilmesini beklemeden yine de harekatı başlatacaktır görüşündeyim. Ki, doğrusu bu olur.

Hisse Bazlı Hareketler Sürer!
              
Endeks olarak eğer ABD futurelerinde tepki yükselişi gelmezse, BİST de güne satıcılı bir başlangıç yapabilir. Ama açılışa kadar ABD futureleri toparlanırsa, o zaman kısmi bir alımla da günü başlayabiliriz. Ama her iki durumda da hisse bazlı bağımsız hareketlerin olabileceğini düşünüyorum.

Manipülatif Hisselere Dikkat Edin!
              SPK her gün bir kaç hisse ve bu hisselerde işlem yapan kişiler için aldığı bir takım tedbir kararları açıklıyor. Gördüğünüz gibi, mümkün olduğunca uzak durmaya korunmaya çalıştığımız manipülasyona açık bazı hisseler çok ciddi yükselişler sonrasında aynı şekilde de geri gelebiliyorlar. İlk anda yükselişlerini görüp tüh neden almadık diye hayıflananlarınız olabilir. Ama inanın yükselişlerin hızlı ve yüksek oranlı olması, ya satmak istedikleri kadar alıcı bulamadıkları için, ya da tavan tavan yükseliş esnasında yakaladıkları açıkçılara açıklarını çok daha yüksek fiyatlardan kapattırmak içindir. İstediklerine erişince, düşüşlerin de aynı hızla olduğunu görürsünüz. Sonra bir daha maliyetlerinize gelir misiniz bunun cevabı çok zor bir sorudur. Ama eregl, arclk, toaso, camlar, diğer demirçelikler, asels ve benzer önemde diğer bir çok hisse de önemli düşüş yaşamasına rağmen, sonrasında bu kayıplarını yine telafi ederler. Lakin manipülasyon yapılan hisseler bir daha gördükleri yüksek fiyatları hiç ya da uzun yıllar görmeyebilirler.

Sonuç olarak bağlarsak, Trump gereğinden fazla heyecan yaratmasın, her an baskı yaratacak bir başka açıklaması da olabilir. Ayrıca ABD borsalarındaki düşüşler daha da sürecek olursa, öyle ya da böyle etkisini hissederiz. Bu yüzden yükselişlerde kar realizasyonları yapmayı ihmal etmemek doğru olabilir.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.12.2018
    17:56

    ABD Başkanı Trump, sürpriz şekilde Suriye'de bulunmamızın tek nedeni DEAŞ idi ve DEAŞ'ı yendik şeklinde bir mesaj yayınladı. Ekranlarda ABD askerlerinin Suriye'den çekileceği habeleri üzerine yayınlar başladı. Aslında Trump ilk başkanlık seçimlerinde de, Orta... Devamı »

  • 19.12.2018
    09:37

    Öncelikle şunu bilelim ki, Türkiye olarak ekonomide ve finansman alanında çok ciddi sıkıntılarımız var. Faizler ve iç piyasadaki talep daralması bir çok sektörü bunaltmış durumda. Enflasyon, büyüme, işsizlik, yüksek faizler, seçim riskle... Devamı »

  • 18.12.2018
    09:09

    Aralık ayının başından beri bu konuya dikkat çekiyorum. ABD destekli gelişmiş ülke borsalarında ciddi düşüşler yaşanıyor. Dün, ''ABD Borsaları Tehlikeli Seviyelerde!'' başlıklı beklenti yazımda olası teknik bir düşüş riskine daha dikkat çek... Devamı »

  • 17.12.2018
    09:21

    7 Aralık tarihinde ''Sıkıntılar Asıl ABD Kaynaklı!'' diye bir yazı yazmıştım. Bu durum halen aynı şekilde sürüyor. Borsalar için de ABD borsalarında Dow ve SP500 endeksleri tehlikeli seviyelerden kurtulamıyorlar. Özellikle uyarıyorum; eğer SP500 ve Dow endeksler... Devamı »

  • 14.12.2018
    08:45

    Dün hem TCMB, hem de AB Merkez Bankası ECB faiz kararları vardı. Her iki banka da faizlere dokunmadılar. Ama ECB Varlık Alımı Programını sonlandırdığını açıkladı. AB'den her ay piyasalara giren likidite artık sona eriyor. ECB bu kararlar normalleşmeye başlıyorum mesajı vermiş. Ama d&... Devamı »