Trump'tan Sürpriz Çekilme Kararı!

19.12.2018 17:56
  •  A 

ABD Başkanı Trump, sürpriz şekilde Suriye'de bulunmamızın tek nedeni DEAŞ idi ve DEAŞ'ı yendik şeklinde bir mesaj yayınladı. Ekranlarda ABD askerlerinin Suriye'den çekileceği habeleri üzerine yayınlar başladı. 

Aslında Trump ilk başkanlık seçimlerinde de, Ortadoğu'da ABD askeri bulundurmayı doğru bulmadığını söylüyordu. Türkiye'nin son harekat kararı sonrası bu mesaj bizim açımızdan önemli bir kazanım olur. Bölgede konuşlanmaya çalışan PKK türevi PYD/YPG en büyük destekçisini kaybetmiş olacaktır.

İyi de hep sürpriz gelişmelere sahne oluyoruz. Şimdi borsada ne yapmalı? ABD-Türkiye güçlerinin bölgede karşı karşıya gelme risklerinden çekinen borsada satışlar görmüştük. Şimdi sabah patriot onayı, şimdi de bu çekilme kararı ki, Pentagon da bu kararı doğrulamış haberi geçiyor. Satışlara neden olan risk ortadan kalkıyorsa, o zaman borsadaki tepki yükselişi hızlanarak da sürebilir. 

Çekilmenin detayının şekillenmesi lazım. ABD kurduğu tüm üsleri de bırakıp mı çekilecek, yoksa üsler kalacak ama diğer bölgelerdeki güçlerini mi çekecek?

Sonuçta bizim için önemli bir güç kazanımı olacaktır. Olumlu yansıma sürebilir. Ama emin olun artık o kadar çok ani ve ters gelişmeye yakalandık ki, sütten ağzımız yandığı için yoğurdu üflemek zorunda kalıyorum. Cesaretim kırıldı. Açık duran bir çok öngörümde mevcut fiyatlar daha da düşük. Beklentilerimi de koruyorum. O nedenle yeni öngörü konusunda kararsız kalıyorum. Ama beklentilerimin paralelinde sizler benden daha cesur iseniz açık öngörü tablolarını inceleyiniz.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.12.2018
    09:37

    Öncelikle şunu bilelim ki, Türkiye olarak ekonomide ve finansman alanında çok ciddi sıkıntılarımız var. Faizler ve iç piyasadaki talep daralması bir çok sektörü bunaltmış durumda. Enflasyon, büyüme, işsizlik, yüksek faizler, seçim riskle... Devamı »

  • 18.12.2018
    09:09

    Aralık ayının başından beri bu konuya dikkat çekiyorum. ABD destekli gelişmiş ülke borsalarında ciddi düşüşler yaşanıyor. Dün, ''ABD Borsaları Tehlikeli Seviyelerde!'' başlıklı beklenti yazımda olası teknik bir düşüş riskine daha dikkat çek... Devamı »

  • 17.12.2018
    09:21

    7 Aralık tarihinde ''Sıkıntılar Asıl ABD Kaynaklı!'' diye bir yazı yazmıştım. Bu durum halen aynı şekilde sürüyor. Borsalar için de ABD borsalarında Dow ve SP500 endeksleri tehlikeli seviyelerden kurtulamıyorlar. Özellikle uyarıyorum; eğer SP500 ve Dow endeksler... Devamı »

  • 14.12.2018
    08:45

    Dün hem TCMB, hem de AB Merkez Bankası ECB faiz kararları vardı. Her iki banka da faizlere dokunmadılar. Ama ECB Varlık Alımı Programını sonlandırdığını açıkladı. AB'den her ay piyasalara giren likidite artık sona eriyor. ECB bu kararlar normalleşmeye başlıyorum mesajı vermiş. Ama d&... Devamı »

  • 13.12.2018
    09:04

    BİST ABD borsalarından etkileniyor. Ama ABD borsalarındaki oynaklıklar çok daha yüksek demiş, Dow için 24.200 seviyeleri güçlü destek, buraya gelip gelip %10 yukarı tepkiler veriyor yine aynısı olabilir. Bu nedenle BİST de yükseliş yaşayabilir diye düş&u... Devamı »