Patriotlar BİST'i Patlatır Mı?

19.12.2018 09:37
  •  A 

Öncelikle şunu bilelim ki, Türkiye olarak ekonomide ve finansman alanında çok ciddi sıkıntılarımız var. Faizler ve iç piyasadaki talep daralması bir çok sektörü bunaltmış durumda. Enflasyon, büyüme, işsizlik, yüksek faizler, seçim riskleri vs. vs diye bir çok özelimizde sorun ile mücadele ediyoruz.

Ama diğer taraftan tüm bunlara rağmen ben BİST'in ve BİST genelindeki bir çok şirketin iskontolu olduğu görüşümü koruyorum. Lakin özellikle ABD kaynaklı gelişmeler nedeniyle baskı altında kalan bir borsamız var. Bugün de ABD FED'den faiz kararı çıkacak. Beklentilerde farklılıklar olmakla birlikte 25 baz puanlık bir artış kararı alması bekleniyor. Evet olası bir faiz kararı da BİST için bir baskı nedeni ama, böyle bir karar ile birlikte yapılacak açıklamalar daha önemli

FED Ne Derse Nasıl Yansır?
              BİST için yazıyorum bunları tabii. Eğer FED faiz artışı yapar ve aynı şekilde 2019 için de artışlar en az 2 ve üzerinde olacak derse bu baskı yaratacak olumsuz bir açıklama olur. 

FED, 25 baz puanlık artış yapar ama 2019 için bir süre faiz artışlarına ara veriyorum derse, yapılan faiz artışından ziyade ara verme kararı daha olumlu etki yaratır. 

FED, faizlere dokunmaz ve bir süre de artışlara ara veriyorum derse, bu en olumlu yansıma yapacak karar olur. Ben ikinci ihtimali daha güçlü buluyorum. Ya da 25 baz puanlık artış ama 2019 içinde gelişmelere göre faiz artışı yapıp yapmamaya karar vereceğiz, ekonomide kısmı daralmalar görüyoruz demesini daha güçlü buluyorum. Yaşayıp göreceğiz.

Patriotlara Onay Çıktı!
              ABD Dış İşleri Bakanlığı 3.5 Milyar Dolar'lık Patriot hava savunma ve füze sisteminin Türkiye'ye satışına onay verdi! ABD ile Suriye'ye harekat gerilimi yaşanan bu günlerde bu kararın çıkması gerçekten de ilginç bir gelişme. 

Ayrıca Beyaz Saray tarafından FETÖ liderinin iadesi veya ABD'den çıkartılması için Trump değerlendirme yapıyor, bakacak  gibi bir açıklama geldi. 

İşte bu iki açıklama da ABD-Türkiye arasındaki gerilen ilişkilerin yeniden normale dönmesi açısından önemli gelişmelerdir. Patriot satışı kararı S400 alımından vazgeçtiğimiz için mi verildi bunu bilemiyoruz. Ama Türkiye olarak batının malum davranışları nedeniyle S400'leri de almamız gerektiğini düşünüyorum. Tabii en doğrusu savunmamızda hiç bir ülkeye bağımlı kalmadan kendi üretimlerimizi en kısa zamanda yapma yoluna gitmeliyiz.

Evet şimdi gelelim BİST'e! BİST patriot kararı ile patlar mı, yoksa bu heyecana kapılırız da sonra harekat başladı anlaşmazlıklar var gibi gelişmelerle yine çaıkılır mıyız? Ben hep iyimser olmak istiyorum. Çünkü BİST bana göre gerçekten de çok düşük fiyatlanıyor. Özellikle yabancı fonları etkileyecek olan ABD-Türkiye ilişkilerinde pozitif bir süreç başlaması halinde çok hızlı bir toparlanma sürecine girebiliriz. Bir süredir satış baskısı kuran makinalar, piyasa alıma döndüğü anda aynı hızla sert bir yükseliş algoritmalarını devreye sokabilirler. 

Hisselerin tekniklerine bakınca bir çok yeni öngörü yapabilirim ama son dönem her yeni öngörü sonrası gelen satışları gördüğüm için kararsızlık yaşıyorum. Çünkü teknik olarak BİST'i olumsuz etkileyecek bir yer daha var ki, o da ABD borsaları. ABD borsalarında henüz ikili tepe riski geçmiş değil. Bunun için gerekli olan seviyeleri önceki yazılarımda paylaştım. Eğer ABD borsaları kendini bu riskten kurtaramaz ve yeni bir satış dalgası daha yaşarsa, BİST yukarıdaki gelişmelere rağmen bu satış baskısından pozitif ayrışabilir mi emin değilim.

Bu arada söylenti bazında bir iki konuya da değinip yazımı bitireyim! Halkbank konusu ile ilgili Türkiye tarafından yeni bir takım konuların ve kanıtların gündeme getirildiği, Trump'ın bunlara pozitif yaklaşım gösterip bunların Halkbank'a yaptırım konusunda Türkiye lehine kullanılması talimatı verdiği spekülasyonu var. Bankalar için pozitif etkisi olacak bir gelişme olur. 

Bir de siyaseten eski cumhurbaşkanı 55 millet vekili ile yeni bir parti kuruyor spekülasyonu, Gül'ün yakın çevresinden yalanlandı. Bu durumu bir çok kez yaşadık. Bu spekülasyon da yalan bir haber olabilir.

Brent Yüzümüze Gülüyor!
              Bu arada brent yine yüzümüze gülüyor. Şu an için 56.62 Dolar düzeyine inmiş durumda. Cari dengemiz için olumlu bir durum.

İşte tüm bu gelişmelerin ışığında pozitif bir BİST günü yaşayabiliriz. Olası teknik yükseliş seviyelerini Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz.

Hepinize bol kazançlar dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 18.12.2018
    09:09

    Aralık ayının başından beri bu konuya dikkat çekiyorum. ABD destekli gelişmiş ülke borsalarında ciddi düşüşler yaşanıyor. Dün, ''ABD Borsaları Tehlikeli Seviyelerde!'' başlıklı beklenti yazımda olası teknik bir düşüş riskine daha dikkat çek... Devamı »

  • 17.12.2018
    09:21

    7 Aralık tarihinde ''Sıkıntılar Asıl ABD Kaynaklı!'' diye bir yazı yazmıştım. Bu durum halen aynı şekilde sürüyor. Borsalar için de ABD borsalarında Dow ve SP500 endeksleri tehlikeli seviyelerden kurtulamıyorlar. Özellikle uyarıyorum; eğer SP500 ve Dow endeksler... Devamı »

  • 14.12.2018
    08:45

    Dün hem TCMB, hem de AB Merkez Bankası ECB faiz kararları vardı. Her iki banka da faizlere dokunmadılar. Ama ECB Varlık Alımı Programını sonlandırdığını açıkladı. AB'den her ay piyasalara giren likidite artık sona eriyor. ECB bu kararlar normalleşmeye başlıyorum mesajı vermiş. Ama d&... Devamı »

  • 13.12.2018
    09:04

    BİST ABD borsalarından etkileniyor. Ama ABD borsalarındaki oynaklıklar çok daha yüksek demiş, Dow için 24.200 seviyeleri güçlü destek, buraya gelip gelip %10 yukarı tepkiler veriyor yine aynısı olabilir. Bu nedenle BİST de yükseliş yaşayabilir diye düş&u... Devamı »

  • 12.12.2018
    09:19

    Pazartesi yazdığım beklenti yazımda ABD endeksleri için teknik uyarılarımı yapmıştım. Yazdıklarımın yansımalarını gördük. Dow endeksi pazartesi günü uyarısını yaptığım 24.200 desteğini kırıp, bir altındaki desteği görmüş ama sonrasında yeniden yukarı tepki vermiş... Devamı »