Merkez Bankaları Faizlere Dokunmadı!

14.12.2018 08:45
  •  A 

Dün hem TCMB, hem de AB Merkez Bankası ECB faiz kararları vardı. Her iki banka da faizlere dokunmadılar. Ama ECB Varlık Alımı Programını sonlandırdığını açıkladı. AB'den her ay piyasalara giren likidite artık sona eriyor. ECB bu kararlar normalleşmeye başlıyorum mesajı vermiş. Ama dünya genelinde Çin dahil büyümelerde zayıflama işaretleri görülmeye başladı. ABD Trump'ın ticaret savaşlarının etkileri olduğu görüşündeyim. 2019 dünya genelinde ekonomilerde yeni sıkıntıları görebiliriz. 

Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu!
              Ben bu kararı olumlu karşılıyorum. Tabii ki, amacına yönelik çalışma yapılmasını düşünerek böyle düşünüyorum. Gelişmelere her zaman şüphe ile yaklaşmak doğru olmaz. 

Tanklar İçin Duvar Açıldı!
              Cumhurbaşkanımızın açıklamasına paralel, tanklarımızın Suriye'ye geçişini kolaylaytırmak için sınırdaki duvarlarda tank yolları açıldı. ABD'nin müdahale doğru olmaz açıklamalarına rağmen, Türkiye harekat için hazırlanmaya devam ediyor. Bu konuda ABD ile Türkiye arasındaki olası gerilimlerin boyutu tüm piyasalar için etkili olacaktır. Öncekiler gibi yaşanır ve Türkiye bölgeyi temizlerse, siyasi gücünü ve etkisini arttırmış olacaktır. Umarım evlatlarımızın can kayıpları yaşanmadan amaca ulaşırız.

ABD Borsalarının Oynaklığı Sürüyor!
              Dow pazartesi düştüğü 23.881 seviyesinden yeniden 24.828'e yükselmişti. Şu an futurelerde yönünü yine aşağıya çevirmiş durumda. Unutmayın, eğer 24.200 seviyesinin altına yeniden inecek olursa ve kapanışını da bu seviyenin altında gerçekleştirirse, Dow için yeni düşüş trendi başlaması riski vardır. Böyle bir satış dalgası gelirse, diğer dünya borsalarında da etkileri satış baskısı olarak görülür. 

BİST Soluk Aldı!
              Suriye harekatı açıklaması ile sert satış yaşanan BİST'de, dün kısmi bir toparlanma yaşadık. Umarım devamı gelir. Eğer tepki yükselişi sürecek olursa, dün yükseliş tepkisi vermemiş diğer hisselerde de bugün toparlanmalar görebiliriz. Ama Suriye konusu ilk andaki gelişiminin nasıl olacağını görene kadar önemli bir risktir. Eğer ABD ile sorun yaşamadan ilgili bölgelere girdiğimizi görülürse, bu takdirde pozitif etkisi olur. Ama ilk andaki riskleri göz ardı etmeyin. Askeri geçişlerimiz başladığı anda borsa satış baskısı yaşayabilir. Piyasaların kapalı olduğu cumartesi harekat için başlangıç olabilir.

NOT: Fitch bugün Türkiye raporunu açıklayacak. Uzmanlar eğer Türkiye notu korunursa, S&P'nin bir sonraki Türkiye raporunda not artışı yapabileceğini söylüyorlar. Karıştırmayın, bugün açıklama yapacak olan Fitch. Sonrasında not artışı yapabilir denen ise S&P. Bağlantı ne derseniz, detaylı incelemedim. Piyasadaki beklentiyi paylaşıyorum.

Hepinize huzurlu bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.12.2018
    09:04

    BİST ABD borsalarından etkileniyor. Ama ABD borsalarındaki oynaklıklar çok daha yüksek demiş, Dow için 24.200 seviyeleri güçlü destek, buraya gelip gelip %10 yukarı tepkiler veriyor yine aynısı olabilir. Bu nedenle BİST de yükseliş yaşayabilir diye düş&u... Devamı »

  • 12.12.2018
    09:19

    Pazartesi yazdığım beklenti yazımda ABD endeksleri için teknik uyarılarımı yapmıştım. Yazdıklarımın yansımalarını gördük. Dow endeksi pazartesi günü uyarısını yaptığım 24.200 desteğini kırıp, bir altındaki desteği görmüş ama sonrasında yeniden yukarı tepki vermiş... Devamı »

  • 10.12.2018
    08:52

    Bugün 10:00'da 3'ncü çeyrek büyüme verisi ile haftaya başlayacağız. Büyümenin % 2 civarı gerçekleşmesi beklentisi var. Hafta içi cari denge verisi gelecek. Muhtemelen yine cari fazla verilmesi bekleniyor. Perşembe günü de TCMB poli... Devamı »

  • 07.12.2018
    08:57

    Dış dünyayı takip etmeyenleriniz için yazmak istedim. BİST ve piyasalara bakıp ne oluyor bize diye düşünüyoruz hepimiz. Ama aslında olan biten sadece bizde olmuyor. Hatta asıl ABD'de yaşananların ya da ABD'nin dünyaya yaşattıklarının yansımlarının etkilerini g... Devamı »

  • 06.12.2018
    09:35

    Endeksi etkileyen bankalar ve sanayi şirketlerinde taşlar henüz yerine oturmadı. Bankalar ile endeks yukarı gidebilir dediğimiz anda, Akbnk'tan gelen bedelli kararı, aynı kararlar diğer bankalarda da alınabilir endişesi ile BİST'i olumsuz etkiledi. Aynı şekilde petrol, kurlar düş&u... Devamı »