ABD Borsaları Tehlikeli Seviyelerde!

17.12.2018 09:21
  •  A 

7 Aralık tarihinde ''Sıkıntılar Asıl ABD Kaynaklı!'' diye bir yazı yazmıştım. Bu durum halen aynı şekilde sürüyor. Borsalar için de ABD borsalarında Dow ve SP500 endeksleri tehlikeli seviyelerden kurtulamıyorlar. Özellikle uyarıyorum; eğer SP500 ve Dow endeksleri Destek-Direnç Tablomuzdaki 1.destek seviyelerini kıracak olurlarsa teknik olarak ikili tepe denen düşüş formasyonları başlatabilirler. Eğer bu her iki ABD endeksi de ikili tepe formasyonları başlatacak olurlarsa, onlarda yaşanacak düşüşler bizim gibi ülkelerin borsalarını da olumsuz etkileyecektir!

Maalesef sıkıntılar ABD kaynaklı derken, sadece borsalar için durum böyle değil. Bizim için jeopolitik olarak da sıkıntılar ABD kaynaklı sürmeye devam ediyor. Suriye'de Fırat'ın doğusuna harekat yapma niyetimizin temelinde de, ABD'nin Suriye'de bir Kürt özerk bölgesi yaratma niyeti yatıyor. Bu bizim için çok ciddi sorun teşkil edecek bir konudur. Sebebini çok yazdım, yeniden izahına gerek yok sanırım.

Cuma günü seans sonu iki ülke lideri Erdoğan ve Trump Suriye'deki sorunlar için kapsamlı bir müzakere konusunda mutabakata vardılar diye bir açıklama geldi. Bu açıklama bizim için önemli. Eğer Türkiye'nin bölgesel çekincelerini karşılayan bir uzlaşma çıkarsa, harekat sorun yaratmadan gerçekleşir. Piyasalara yansıması olumlu olur. Ama ABD ile mutabık kalmadan bir sınır ötesi harekat yaparsak, farklı sıkıntılar yaşama riskimiz olacaktır. Tabii bunların yansımaları da tüm piyasalara olumsuz baskı yaratır.

FİTCH Riski Sürüyor!
              Cuma günü Fitch Türkiye'nin notunu değiştirmedi. Bunun yanısıra negatif izlemeyi de sürdürdüğünü açıkladı. Bu kısım sıkıntılı! Çünkü negatif izlemede kalmak demek, sonrasındaki not kararım not indirimi şeklinde olabilir demektir. Eğer negatif izlemeden çıkartsaydı, sonrasında S&P notu için de olumlu etkisi olurdu. 

Sanayi Üretimi Gelecek!
             Bugün Ekim ayı sanayi üretimi verisi ve işsizlik açıklanacak. Enflasyon ve resesyon riski için büyüme verisi önem teşkil ediyor. Ancak şunu artık kabullenmek gerekiyor sanırım. Tüm dünya genelinde bir büyüme sorunu emareleri var. Trump'ın ticaret savaşı başlatmış olması tüm dünya büyümelerini olumsuz etkilemiş durumda. 

Bizim için büyümenin sürmesi çok önemli. Eğer eksi büyüme yani daralma sürecine girecek olursak, her açıdan olumsuz baskılarını hissederiz. 

Hepinize iyi bir hafta dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.12.2018
    08:45

    Dün hem TCMB, hem de AB Merkez Bankası ECB faiz kararları vardı. Her iki banka da faizlere dokunmadılar. Ama ECB Varlık Alımı Programını sonlandırdığını açıkladı. AB'den her ay piyasalara giren likidite artık sona eriyor. ECB bu kararlar normalleşmeye başlıyorum mesajı vermiş. Ama d&... Devamı »

  • 13.12.2018
    09:04

    BİST ABD borsalarından etkileniyor. Ama ABD borsalarındaki oynaklıklar çok daha yüksek demiş, Dow için 24.200 seviyeleri güçlü destek, buraya gelip gelip %10 yukarı tepkiler veriyor yine aynısı olabilir. Bu nedenle BİST de yükseliş yaşayabilir diye düş&u... Devamı »

  • 12.12.2018
    09:19

    Pazartesi yazdığım beklenti yazımda ABD endeksleri için teknik uyarılarımı yapmıştım. Yazdıklarımın yansımalarını gördük. Dow endeksi pazartesi günü uyarısını yaptığım 24.200 desteğini kırıp, bir altındaki desteği görmüş ama sonrasında yeniden yukarı tepki vermiş... Devamı »

  • 10.12.2018
    08:52

    Bugün 10:00'da 3'ncü çeyrek büyüme verisi ile haftaya başlayacağız. Büyümenin % 2 civarı gerçekleşmesi beklentisi var. Hafta içi cari denge verisi gelecek. Muhtemelen yine cari fazla verilmesi bekleniyor. Perşembe günü de TCMB poli... Devamı »

  • 07.12.2018
    08:57

    Dış dünyayı takip etmeyenleriniz için yazmak istedim. BİST ve piyasalara bakıp ne oluyor bize diye düşünüyoruz hepimiz. Ama aslında olan biten sadece bizde olmuyor. Hatta asıl ABD'de yaşananların ya da ABD'nin dünyaya yaşattıklarının yansımlarının etkilerini g... Devamı »