Dow Endeksleri Yine Tepki Verdi!

12.12.2018 09:19
  •  A 

Pazartesi yazdığım beklenti yazımda ABD endeksleri için teknik uyarılarımı yapmıştım. Yazdıklarımın yansımalarını gördük. Dow endeksi pazartesi günü uyarısını yaptığım 24.200 desteğini kırıp, bir altındaki desteği görmüş ama sonrasında yeniden yukarı tepki vermiş. Şimdilik ilgili teknik aralıkta işlem yapmaya devam ediyor. Bu da demek ki, alt destek kırılıp da daha alt desteklere doğru düşüş yaşanmadığı takdirde, dünya borsaları için ek bir satış baskısı oluşmaz demek! Hatta alımlarla yine direnç zirvelerine yönelecek olursa, BİST'in de benzer olumlu tepkiler vermesini bekleyebiliriz.

Ama tabii BİST'in kendi özel sorunları olduğunu da unutmayalım. Bu sorunlar nedeniyle ABD endekslerinden zaman zaman olumlu ya da olumsuz ayrışabiliriz. 

Cari Denge Yine Fazla Verdi!
              Misal dün açıklanan Ekim ayı cari denge verilerinde, 1992 yılından beri 2.77 Milyar Dolar ile en yüksek cari fazlayı verdik. Ama buna rağmen kurlarda ve faizlerde yükseliş yaşanması borsayı tedirgin ediyor. Bu tedirginliğin kaynağı da, ABD ile yaşadığımız PYD ön yüzlü ama içeriğinde gizli daha bir çok sorun olan gerilimlerin artması gösterilebilir. Bu sorunlarda haklıyız. Ama haklı olmamız borsalarımıza ve kurlarımıza olumlu yansıyamıyor. Çünkü ekonomik ve finansal parametrelerimiz iyi değil. Yıllardır yanlış politikalar nedeniyle fasoncu gibi, ithal ekonomisine bağımlıyız. Bu üretim yapısından kurtulamadığımız müddetçe, kurlar artınca tüm dengelerimiz bozulabiliyor. Bir an önce yerli üretim yapımızı arttırmalı, enerji dışı diğer tüm ara mal ithalatının üretimine yönelmeliyiz. Petkim gibi üretim açığımız olan her alanda yerli yatırımların önünü açmalıyız. Bunlar yapılmaya çalışılıyor ama yeterli değil. 

Ama asıl ülkenin içindeki siyasi gerilimler ve belirsizlikler içeride ve dışarıda sorun yaratmaya devam ediyor. Yıllardır siyasi iktidarın direk ilişkide bulunduğu, namaler düzerek ülkeye çağırdığı malum cemaat lideri ve İmralı ile görüşmelere aracılık eden HDP temsilcileri ile bu görüşmeleri yapanlar kandırıldık diyerek işin içinden kendilerini sıyırırken, şimdi ise kendileri dışında ilgili kesimlerle ilişkisi ya da bir şekilde bağı olduğu düşündükleri kişiler hain ilan ediliyor. Ya da yargı takibine uğruyorlar. Aynı şekilde HDP ile temasa geçenlere de, terörizm destekçisi yaftaları yapıştırılıyor. Siyaset bu şekilde, ben yapınca yasal, sen yapınca suç denen yapıdan kurtulmalıdır. Suç bunu işleyen her kim olursa olsun suç olmalıdır. 

İşte bu sorunlar da ülkemizin dışarıdan görünümünü etkilemekte ve özellikle yabancı fonların kararlarında etkili olmaktadır. Umarım, ülke olarak en kısa zamanda bu tabloyu değiştirir ve yeniden bölgenin çekim merkezi ve model ülkesi olarak olma yönünde değişim göstermeye başlarız.

Hangi sorun ne zaman gündem olacak bilemediğimiz için piyasayı yorumlamakta da sıkıntılar yaşıyoruz. Ben bunları aşacağız ama bir süre daha sıkıntılar sürecek diye düşünüyorum. Ama inanın sizler gibi ben de bunlardan çok yorulmuş ve sıkılmış durumdayım. Lakin benim elimde olmayan gelişmeler olduğu için de, beklemekten başka yapacak şey bulamıyorum.

ABD ve AB ekonomilerinde de durulmalar başlıyor. Bu nedenle FED faiz artışlarının azalması beklentileri artıyor. Bu nedenle gelişmekte olan ülkeler için olumlu bir süreç yaşanabilir.

En kısa zamanda yeniden güzel günlere dönmeyi diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.12.2018
    08:52

    Bugün 10:00'da 3'ncü çeyrek büyüme verisi ile haftaya başlayacağız. Büyümenin % 2 civarı gerçekleşmesi beklentisi var. Hafta içi cari denge verisi gelecek. Muhtemelen yine cari fazla verilmesi bekleniyor. Perşembe günü de TCMB poli... Devamı »

  • 07.12.2018
    08:57

    Dış dünyayı takip etmeyenleriniz için yazmak istedim. BİST ve piyasalara bakıp ne oluyor bize diye düşünüyoruz hepimiz. Ama aslında olan biten sadece bizde olmuyor. Hatta asıl ABD'de yaşananların ya da ABD'nin dünyaya yaşattıklarının yansımlarının etkilerini g... Devamı »

  • 06.12.2018
    09:35

    Endeksi etkileyen bankalar ve sanayi şirketlerinde taşlar henüz yerine oturmadı. Bankalar ile endeks yukarı gidebilir dediğimiz anda, Akbnk'tan gelen bedelli kararı, aynı kararlar diğer bankalarda da alınabilir endişesi ile BİST'i olumsuz etkiledi. Aynı şekilde petrol, kurlar düş&u... Devamı »

  • 05.12.2018
    05:10

    Tam yukarı yeni dirençlere gideceğiz diyoruz. Hiç beklemediğimiz bir satış ve tam tersi. Hakikaten seçimlerden bu yana piyasayı yorumlamakta çok zorlanıyorum. Bu kadar hızlı algı değişimleri bizleri çok zorluyor. Dün TCMB faiz indirimi söylentisi mi ... Devamı »

  • 04.12.2018
    09:25

    Yine olmadı. Bu hafta BİST'in 96.000 civarı direnci kırıp, 99.000 üzerindeki bir üst direncine gider diye düşünüyordum. Ama maalesef bu görüşüm yine olmadı. En azından dün gerçekleşmedi. Endeks 96.829 seviyesinden kar satışları ile ciddi bir re... Devamı »