Borsa Toparlanamıyor!

13.11.2018 09:10
  •  A 

BİST bir türlü kalıcı bir toparlanmaya başlayamıyor. Arada verdiği yükseliş tepkilerinden sonra yine satış baskısı başlıyor. Bunun o an için ya iç ya da dış bir gerekçesi çıkıyor. Bu sefer de dış borsalarda yaşanan düşüşler nedeniyle, yabancı satışlarına maruz kalan bir BİST görüyoruz.

Teknik olarak da grafikler çok farklı görüntüler verebiliyorlar. Omuz baş omuz denen düşüş formasyonu mu oluşuyor diye bakarken, alımlarla yükselince bu sefer Ters Omuz Baş Omuz denen yükseliş formasyonu görüntüsü çıkabiliyor. 

Yani bilmemiz gereken, teknik analiz yaşayan görüntüler manzumesidir. Grafikler her an değişiklik gösterebilir. Bu nedenle Dolar bazında ciddi düşük olduğumuz bu seviyelerin altında riskler olabileceği gibi, her an alım tepkilerinin de gelebileceğini bilmenizi isterim. Yabancı dış borsalardaki satışların etkisi, ya da içeride harcama yaratacak kararların baskısı ile satışlara geçebiliyor. Ama dış borsalardaki alımlar, brentteki düşüş, cari fazla verme, halkbank gelişmeleri ve ABD-Türkiye ilişkilerindeki gelişmelere göre de alımlara ya da satımlara geçebiliyor.

Şu an bilmenizi istediğim, ekonomi ve finans açısından sıkıntılı bir süreçteyiz. Kamunun ciddi tasarruf yapması ve harcama kısması gereken günlerdeyiz. Ama bu yöndeki kararlarda çok sert düşen iç talep ve büyüme oranları yüzünden açmazda kalıp, mecburen gevşeme politikalarına dönmek zorunda kalabiliyoruz. 

Ayrıca Mart 2019'daki yerel seçimler de iktidarın esnek politikalar izlemesine sebep olabilir. Gördüğünüz gibi ciddi bir açmazdayız. Bana göre her şekilde kamusal harcamalarda sıkı para politikaları izlenmeli. Yoksa, gevşek para politikasına dönersek, sorunlar daha da büyüyerek karşımıza çıkar. Geçici olarak günü bir süre idare edebiliriz ama sonra daha büyük faturalar ödemek zorunda kalırız.

Tabi bu arada, özellikle ABD ile ilişkiler de çok önemli etkilere sahip. Cumhurbaşkanımızdan gelen son açıklamalara göre, ABD başkanı Trump, halkbank konusunu çözüldü diye biliyordum neden hala bu mesele kapanmadı, dönünce hemen talimat vereceğim demiş. Şimdi benzer bir açıklama iki hafta evvel de yapılmış, bu nedenle halkbank başta bankalara ciddi alıcılar gelmişti. Endeks de yükseliş yaşamıştı. Ama sonrasında bu sorunun çözülmediği görülünce tüm bankalar dahil ciddi satışlar görüldü. Şimdi yine benzer bir açıklama var ama bakalım piyasa bu sefer ne kadar ve ne ölçüde dikkate alacak. Bu konuyu ara ara yazdım. Halkbank soruşturmasının kapanması bankalar ve BİST'i pozitif yönde etkiler. Tamamen yaptırımsız kapanması tabii en iyi gelişme olur. Ama pazarlıkla ciddi boyutta düşebilecek bir tutar halinde de olumlu etki yaratabilir. Lakin finans piyasamızı sarsacak boyutta yüksek bir yaptırım çıkacak olursa, o zaman da tüm piyasalarımız olumsuz etkilenir. Umarım en kısa zamanda kalıcı ve sorunsuz şekilde çözüldüğünü duyarız.

Teknik Gapler Çok!
              BİST'in özellikle Dolar bazlı tekniklerine bakınca, Destek-Direnç Tablosunda paylaştığım çok sayıda alt ve üst endeks seviyelerinde gapler bulunuyor. Bunların hepsi kapanır mı, hangileri önce kapanır yorumu çok zor çünkü çok sayıda ve her iki yönde de var.

Petrol Düşmeye Devam Ediyor!
              Bu sıkıntılı günlerde yüzümüze gülen bir tek petrol fiyatları var diyebilirim. Brent düşmeye devam ediyor. 69.33$ seviyesine kadar inmiş durumda. Ülke olarak Hindistan ile birlikte en yüksek ithal petrol bağımlısı gelişmekte olan ülke olduğumuz için, düşen brent cari fazla vermemizin etkenlerinden  birisi. Umarım bu görüntü en azından bir ekonomiyi dengeleyene dek sürer. 

Tahvil Faizleri Düşüyor!
              Bana gelen sorulara bakınca, iptal edilen üç iç borçlanma ihalesi kafalara takılmış. Hazine ihaleleri neden iptal edildi, sorun yaratmaz mı soruları var. 

Tasarruf tedbirleri, brentteki düşüş, talepteki daralma, ithalatta sert düşüş tüm bunlar nedeniyle finansman ihtiyacı azaldığı için bu ihale iptalleri yapılmış görünüyor. 5 yıllık faizlerin son 5 ayın en düşük seviyelerine indiğine bakarsak, Hazine tarafından yapılan açıklama beni ikna ediyor. Eğer zorlama ile bu iptaller olmuş olsaydı, faizler düşmez, aksine yükseliş tepkisi verirdi. 

Yani 5 yıllık faizlerin son 5 ayın en düşük oranı % 17.67 seviyesine inmesini olumlu görüyorum. Maalesef henüz borsaya yansımasını belki olumlu görmedik ama faizde yaşanan gelişmeler pozitif yönde diyebilirim.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.11.2018
    09:29

    10:00'da Eylül ayı cari denge rakamları açıklanacak. Genel beklenti Eylül ayında cari fazla vermemiz yönünde. Yani cari denge olarak olumlu bir veri bekliyoruz. Ama şu sıra bu verilerden ziyade bence ABD ile yaşanan ilişkiler ve ara seçime yönelik riskler daha ön planda. ABD Ne Yapmak İstiyo... Devamı »

  • 09.11.2018
    09:43

    ABD Merkez Bankası FED, gösterge faiz oranlarını %2.00 - %2.25 aralığında sabit tuttu. Bununla birlikte Aralık ayında bir faiz artışı daha olabileceği konusunda açık kapı bıraktı. BİST Tahminlerim Tutmuyor! Son dönem BİST ve piyasa yönü konusunda tahminlerimiz tutmuyor... Devamı »

  • 08.11.2018
    09:23

    Arkadaşlar hepinize günaydın. Beklenti yazımı kısa tutacağım. Piyasalar ve BİST için pozitif beklentilerim sürüyor. Son gelen karlar thyao karı da dahil gayet iyi gelmeye devam ediyor. Kurlar ciddi geri gelirken şirketlerin yaptıkları zamlardan indirimler çok sembolik oranlar içeriyorlar. Bu ned... Devamı »

  • 07.11.2018
    09:27

    Dün sürpriz bir karar alan ABD, terör örgütü PKK'nın üst düzey üç yöneticisinin yakalanması için para ödülleri koyduğunu açıkladı. Şimdi bu karara bakıp hemen, ABD İran ambargosuna uyması için Türkiye'ye jest yaptı diyenleri görüyorum. Evet belki bu karar yıllardır ülkemizin ve vatandaşlarım... Devamı »

  • 06.11.2018
    09:56

    Çok sıkıntılı günler yaşadık. Kur atakları ve faiz yükselişleri derken, stres yüklü bir piyasa içinden geçtik. Ama bankaların sendikasyonlarının başlaması ve sonrasında da, rahip Brunson serbest bırakılınca işler normale dönmeye başladı. ABD ile ilişkilerde, AB ile ilişkilerle ciddi ilerlemeler ... Devamı »