Piyasalar İçin Güven Çok Önemli!

18.09.2018 09:46
  •  A 

Yaşanan kur ve faiz artışlarının ana nedeni her alanda yaşanan güven erozyonudur. Dış siyasette etrafımızdaki riskler, içeride ekonomide çok seslilik denen ama aslında tek sesli lakin her alana müdahil olan yapı, arka arkaya çok seçime gitmiş olmamıza rağmen yine bir seçime hazırlanıyor olmamız. Tüm bu ortamda son üç yıldır dışarıdan sermaye ve fon girişinden çok daha fazlası içeriden dışarıya gitmiş durumda. Hem de çoğu yerlilerin dışarıda yerleşme niyetiyle çıkışlarından kaynaklanıyor. 

Bir ülkeden dış ülkelere son üç yılda 13 Bin Milyoner ve çok sayıda genç gidiyorsa, en başta ülkenin geleceğine ve yönetimine olan güven sorunu buna neden oluyor demektir. Bu nedenle bu akımın nedenleri araştırılıp, çözüm üretilmesi gereken bir dönemdeyiz. Ama biz ne yapıyoruz? Tam da bankalar acaba yeni sendikasyonlar alabilecekler mi, alacaklarsa yeni libor maliyetlerinde ciddi artış yaşanacak mı diye kara kara düşünürken, İş Bankası ile ilgili gündem yaratıyoruz. Buna şu anda hiç gerek yok. Ama fikrimi söyleyeyim, bir siyasi partinin büyük bir bankanın yönetiminde bulunmasını ben de doğru bulmuyorum. Lakin bunun üzerinde konuşmak için en yanlış zamanlardan birindeyiz. 

Uluslar arası sermaye çok ürkektir. Kalkan tozdan bile çekinir. Buna neden olmamalıyız ki, sonra yeni sendikasyon ve libor faizlerinde ek yükler yaşamayalım. Aynı şekilde, tam TCMB sert bir faiz artışı ile dövizdeki yükselişe dur demişken, yine TCMB bağımsızlığını gündem yapmak da zamanlama olarak doğru değil. 

Neyse, işte bu iki sebep yüzünden geçen hafta TCMB faiz artışı ile yaşanan yükseliş sonrasında kar satışlarının yaşandığını düşünüyorum. Eğer ülkeyi bu gibi şu an için gereksiz gündemlere çekmez ve bunlara yeni sıkıntı yaratacak gündemler eklemezsek, teknik olarak BİST'de yeniden alımların geldiğini görebiliriz. Hem de bu alımlara öncü banka hisseleri olabilir. 

Destek-Direnç Tablosunda bankaların tekniklerini en başta paylaştım. Ben grafiklerinde sanki yukarı tepkiler görülecek diye düşünüyorum. Eğer öyle olursa, diğer bir çok hisse de bundan pozitif etkilenecektir. Ama bu gergin gündem politikası hepimizi çok yoruyor. Eminim piyasanın şu an istediği de bir süre huzur ve kavgasız bir şekilde içinde bulunduğumuz finansal ve ekonomik sıkıntılara odaklanmak olacaktır. Umarım bu hassasiyeti herkes gösterir. Yoksa tam toparlanacağız derken, bu gidişten sıkılan yatırımcılar yeniden satışa geçecek olurlarsa, BİST'in yakın destekleri dayanmaz. Ama yine de dediğim gibi, sanki yukarı teknikler daha güçlü gözüküyor diye düşünüyorum.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.09.2018
    09:11

    TCMB beklentileri de geçerek en üst perdeden 615 baz puanlık artış yaptı. Döviz kurlarında bir geri gelme yaşandı. Ama yine de ağustos ayındaki kur seviyelerinden daha da geriye gidemedik. Peki bu ihtimal var mı? Yani Temmuz kur düzeylerine de geri gider miyiz? Bu da mümk&... Devamı »

  • 14.09.2018
    09:34

    TCMB bağımsızdı, değildi artık bunları geçelim. Dün TCMB çoook öncelerden yapması gerekeni dün net bir şekilde yaptı ve faizleri ortalama beklentilerin de üzerinde arttırarak, haftalık politika faizlerini 625 baz puanlık artışla, % 17.75'ten % 24'e yüks... Devamı »

  • 13.09.2018
    09:41

    Bugün 14:00'te TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) faiz kararı açıklanacak. Karar ne olursa olsun Türkiye ekonomisine fatura kesilmiş olacak. Neyin faturası derseniz, iktidar hatalarının, TCMB'nın bağımsızlığına yapılan müdahalenin, üretime dönük olmayan kamu ... Devamı »

  • 12.09.2018
    09:09

    Yarın PPK faiz kararını duyacağız. Haftaya da Yeni Orta Vadeli Program açıklanacak. Her ikisi de çok önemli gelişmeler olacaktır. Bu esnada Varlık Fonunda yeni yönetim kadroları oluşturuldu. İlk ortaya atıldığı günlere göre daha ciddi profesyonellerin adlarını g&oum... Devamı »

  • 11.09.2018
    08:40

    Dün 2018 2'nci çeyrek büyüme oranı olarak gelen % 5.2, gelişmiş ülkeler de dahil baktığımız zaman çok ciddi yüksek gayet güzel bir büyüme oranıdır. Ama bundan sonraki bir kaç çeyrek için de son yüksek oran olacaktır ... Devamı »