Fitch ve İdlib Operasyonu Kar Satışlarını Getirdi!

05.09.2018 09:18
  •  A 

Dün Rusya ve Suriye ordusu İdlib'e füze operasyonu başlattı. ABD'de eğer Esad kimyasal silah kullanırsa ben de konuya dahil olur ve Esad'ı vururum uyarısı yaptı. Tüm bu gerilimler bölgeden Türkiye'ye yeni bir mülteci dalgası başlama riski yaratıyor. Tabii her an için de kontrolden çıkabilecek bir çatışma riski mevcut.

İşte dün bu gelişme esnasında Fitch de çıkıp, Türkiye'nin 2018, 2019 büyüme tahminlerini aşağıya çekti ve %3.8 ve % 1.9 olarak gerçekleşmesini bekliyorum diye açıkladı. Temmuzda düşürdüğü tahminlerini yeniden düşürmüş oldu. Önemli ölçüde aşağı yönlü risklerin sürdüğüne dikkat çekti. 

İşte bu iki gelişme nedeniyle de BİST teknik ilk direnç seviyesine takılıp, kar satışları yaşadı. Bu ortamda gayet doğal bir BİST davranışı diyebiliriz. Ama tümden bozulan bir hareket olarak görmemek lazım. Çünkü hisse bazında yoluna devam eden bir çok hisse olduğunu görüyorsunuz ki, yine aynı şekilde bugün de hisse bazlı hareketler sürecektir.

Fitch büyüme tahminlerine gelince, kur ve faiz artışları doğal olarak ithalatı düşürecektir. İthalata bağlı büyüme olumsuz etkilenecektir. Aynı şekilde faiz artışları da iç piyasa büyümesine olumsuz etki yapması çok doğaldır. Yani Fitch özel bir kehanet yapmış değil. Yıla başlarken bir çok ratingçi çok düşük büyüme tahminleri yapmışlardı. Ama sonra gerçekleşmeler çok üstünde gelince, ilk tahminlerini yukarı çekmişlerdi. Şimdi de aynı şekilde beklentilerini aşağı yönlü ikinci defa geri çekiyorlar. Tahminin asıl faydası gerçekleşmeden doğruyu görebilmektir. Yoksa iş işten geçtikten sonra bu tahminlerin önemli bir etkisi olmaz.

Genel konularda bir değişiklik yok. Bugün yazımı kısa tutuyorum. Teknik paylaşımlarımı sürdüreceğim. Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.09.2018
    09:54

    Bir süredir kur ve faizlerle çok ciddi bir hasar yaşadık. Varlıklarımızda çok ciddi erimeler yaşandı. Peki bu erime artık sona erdi mi derseniz, buna henüz evet diyemiyorum. Sebebi ise ABD ile ilişkilerin akıbeti. Çünkü eğer ilişkiler daha da gerilecek olursa... Devamı »

  • 03.09.2018
    09:10

    Ağustos aylık ve yıllık TEFE ve ÜFE verileri 10:00'da açıklanacak. Kur ve faiz artışlarının sürüyor olması ile birlikte tepeden tırnağa her alanda zamlara muhatap oluyoruz. Elektrikte daha yeni ciddi bir zam görmüşken, yeni bir zam daha geldi. Doğal olarak, bu ve ... Devamı »

  • 29.08.2018
    09:12

    Sistemli bir şekilde baskı sürüyor. Moody's 18 Türk bankasının ve 2 finans kurumunun notlarını indirdi. 14 bankanın birer kademe, 4 bankanın iki kademe, 2 finans kurumunun da kurumsal aile notu birer kademe indirildi. Gerekçe TL'deki değer kaybının fonlama riskini arttı... Devamı »

  • 28.08.2018
    09:15

    ABD'nin AB ve Türkiye'ye karşı devreye aldığı ve alabileceği yeni yaptırımlar beklenmedik anda tarafları birbirine yakınlaştırdı. Ama çok ileri boyutta bir düzelmenin bizim istediğimiz şekilde olmasını biraz zor görüyorum. Dün bakan Albayrak, Fransa ziyaretind... Devamı »

  • 27.08.2018
    09:25

    Uzun bir tatil bitirdik ve piyasalara geri döndük. Tatilin hemen arefesinde S&P ve Moody's Türkiye'nin kredi notlarını düşürmüştü. TL'deki değer kayıplarının risklerine, ödemeler dengesideki fonlama ihtiyacının risklerine dikkat çekerek bu k... Devamı »