AB İle Yeniden Yakınlaşma Başlar Mı?

28.08.2018 09:15
  •  A 

ABD'nin AB ve Türkiye'ye karşı devreye aldığı ve alabileceği yeni yaptırımlar beklenmedik anda tarafları birbirine yakınlaştırdı. Ama çok ileri boyutta bir düzelmenin bizim istediğimiz şekilde olmasını biraz zor görüyorum. Dün bakan Albayrak, Fransa ziyaretinde dostum diye hitap ettiği mevkidaşı ile ortak hareket etme konusunda anlaştıklarını ve ekipler olarak görüşmelere geçeceklerini ifade etti. 

Ama üstüne Macron'dan gelen açıklamalar pek de iç açıcı değil. Macron, Türkiye cumhurbaşkanının pan islamcı görüşü hergün destekleyen davranışları ortada iken birbirimizi kandırmayalım ortak bir yapıya doğru ilerlemek mümkün olmaz dedi. Türkiye'ye daha önce karşı çıktığımız Stratejik ortaklık çizgisinde bir yakınlaşmadan bahsetti yine. Peki biz buna evet diyebilir miyiz? Göreceğiz. Ayrıca Macron, Esed Suriye'nin başında kalmamalı diyor, tamam cumhurbaşkanımız da aynı şeyi yıllardır söylüyor ama Macron aynı zamanda YPG-PYD adı altındaki oluşuma da yeşil ışık yakıyor. Peki hal böyle iken nasıl uzlaşacağız. 

Biz önce kendi evimizi düzenlememiz lazım. Ekonomiyi, yargıyı, eğitimi, iç-dış siyaseti, üretim yapılanmasını, kamunun harcamalarını vs. gibi ekonomik ve insan hakları alanındaki iyileşmeyi AB normlarına çıkartmalı sonra onları bu konuda sıkıştırmalıyız. Yoksa ciddi bir iyileşme olması çok zor olur. Neyse, Cumhurbaşkanımız Eylül ayında İran, ABD ve Almanya ziyaretleri yapacakmış. ABD'de BM toplantısına katılacakmış. Belli mi olur orada Trump ile bir bakarsınız ilişkileri çözerler. 

Açıkçası ben ABD konusunda çok iyimser değilim. Çünkü dün Türkiye'de temaslarda bulunan ABD heyeti İran ve S-400'ler konusunda şartlar sürüp, bunları yapın F-35'leri verelim diyordu. F-35'lerin asıl teslimi zaten 2 yılın üzerinde bir süre alacak. Ama belki de bölgede güvenlik anlamında çok daha yakın süre içinde farklı sıkıntılarımız olacak. ABD son olarak İdlib bölgesinde hava savunma sistemi kuruyormuş. Amaç uçuşa yasak bölge oluşturup zamanında aynı kuzey Irak'ta yaptıkları gibi özerk bir bölgenin adımını atıyorlar. Bu risk varken S-400'lerden vaz geçtik dermiyiz sanmıyorum ama bu yine de siyaset belli olmaz. Ama eğer AB ile bir şekilde ilişkileri ileri boyuta taşıyabilirsek, bu Türkiye için yeni bir hikaye başlaması demek olur ki, özellikle BİST'e yansıması pozitif olur.

Döviz Yine Hareketli!
              Kurlar bayram dönüşü yeniden hareketlendi. Görüntüler iki yöne de devrilebilir. Ama ABD ile süren gerilimlerimiz nedeniyle yeni bir yukarı atak halinde olası teknik seviyeleri destek-direnç tablosunda ilk hedefler olarak paylaştım görebilirsiniz. Eğer kurlarda yeniden atak yaşanırsa, bir sebep için olur ki, bu sebep o sıra geçici süre BİST'i de olumsuz etkileyebilir. Dün kapanış grafiklerine göre BİST sanki yukarıyı zorlamaya devam edecek gibi duruyor. Ama dövizdeki hareket bunun tersi risklere dikkat çekiyor.

Kurlardaki geldiğimiz seviye ödemeler dengemizde kesinlikle çok ciddi yükler yarattı. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Hem borçlarımızın TL karşılıkları çok ciddi arttı, hem de döviz gelirlerimizde ciddi düşüşler olabilir. Çünkü aynı döviz ile yapılan mal ve hizmet ihracatı birim olarak ucuzlamış oldu. Bu nedenle misal turizmde rekor kıran turist sayısına rağmen kurların ülkemizi ucuzlatması yüzünden harcanan döviz tutarı azalmış. Daha az para ile daha çok mal ve hizmet aldıkları için turizm gelirlerimizde toplam rakamlarda umduğumuz patlama olmayabilir.

Bugün Emeklilik İşlemlerimi Takip Edeceğim!
              Yapılan hatalardan ötürü 3 yıl gecikmiş emekliliğim ile ilgili SGK'ya uğrayacağım. Artık bu sıralar emeklilik hakkım yeniden doğuyor olması lazım diye biliyorum. Onlarla ilgileneceğim. Aranızda olmayabilirim. 

Not: SGK'daki işimi erken bitirince 11:30 gibi ekran başına geçmiştim. Emeklilik sürem Kasım başı başlayacakmış. 01/01/2016 tarihinde başlayacak iken, maalesef ssk ve bağkur SGK çatısında birleşecek diye beni yanlış yönlendirmiş olan mali müşavirim nedeniyle tamamı ssk'lı olduğum çalışma süremde araya giren 4 yıl 3 aylık dönem yüzünden yeniden ssk'lı olarak emekli olabilmek için 3 yıldan fazladır gereksiz prim ödemeye devam ediyorum. Bu nedenle işini gerçekten iyi yapan herkese büyük saygı duyuyorum. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.08.2018
    09:25

    Uzun bir tatil bitirdik ve piyasalara geri döndük. Tatilin hemen arefesinde S&P ve Moody's Türkiye'nin kredi notlarını düşürmüştü. TL'deki değer kayıplarının risklerine, ödemeler dengesideki fonlama ihtiyacının risklerine dikkat çekerek bu k... Devamı »

  • 20.08.2018
    00:56

    S&P notumuzu indirme açıklamasının hemen ardından Moody's de notumuzu kırdı. ABD'liler ne hikmetse, arka arkaya notlarımızı düşürdüler. Yunanistan ve Arjantin ile eş düzeye indik. Madem bu denli kötüyüz, Yunanistan'a yaptıkları gibi, bizim de &cc... Devamı »

  • 17.08.2018
    09:30

    Alınan para piyasası tedbirleri ile kurlardaki manipülatif ataklar bastırıldı. Ama borsa kurların ciddi geri gelmesine rağmen tam tersi ciddi bir düşüş yaşadı neden? Çünkü dedim ya , kurlardaki yaratılan panik ile beslenen manipülasyon bastırıldı. Swap işlemlerin... Devamı »

  • 16.08.2018
    17:41

    Arkadaşlar, ABD ile ilgili çok ciddi bir gerilim yaşandığını hepiniz biliyorsunuz. ABD rahip Brunson serbest kalmazsa yaptırımlar geleceği tehditini açık açık yapıyor. Hatta Brunson serbest kalsa da demirçelik ve alimünyuma gelen vergilerin kalkmayaca... Devamı »

  • 16.08.2018
    09:47

    Aslında dün kurlarda ve altında önemli düşüşler yaşandı. Ama buna rağmen, BİST'de de ciddi düşüş oldu. Rahip haberlerinin olumsuz gelmesinin de etkisi olabilir. Ama asıl tek bir kurumdan gelen satışlar nedeniyle bu düşüşün olduğunu düşün&uum... Devamı »