İndirimler Öncesinde Son Faiz Artışı!

24.07.2018 08:57
  •  A 

Bugün 14:00'te TCMB Para Piyasası Kurulu'nun(PPK) faiz kararını öğrenmiş olacağız. 75-100 baz puan arası bir faiz artışı beklentisi var. Şahsi görüşüm de; bugün 100 puanlık bir artış ile faiz artışlarının sonuncusu yapılır ve bir süre sonra tam tersi faiz indirimleri süreci başlar. 

Şu anki politika faizimiz % 17.75. Eğer beklentim olursa, % 18.75'e yükselen bir faiz görmeyi, daha sonraki aylarda ise, uzun süreli bir faiz indirimi sürecine girilmesini bekliyorum. Eğer bu olmaz, yani faizler arttırılmayacak olursa, bu takdirde döviz kurlarında yeni bir atak daha yaşanır görüşündeyim. Bakan Albayrak, piyasaların önünde olacağız dediğine göre, beklenti faiz artışı yönünde olduğu için, kararın da aynı yönde çıkacağı görüşündeyim. 

Sektör beklentilerinde bankaların genelinde ikinci çeyrekte yine kar artışı beklentileri var. Bu nedenle BİST'in son yükselişleri bankalar destekli oluyor. Eğer bankalar oyuna girmeye devam ederse, BİST yükseliş trendine devam edecektir. Açıkçası böyle olacağı görüşündeyim.

Umarım kur hareketlerini normalleştiririz. Eğer bunu başarır ve kısmen de TL değerlenmeye başlarsa, BİST olarak toparlanmamız sürdüğü gibi, hisse bazındaki yükselişler çok daha yüksek seviyelerde olabilir. Son dönem öngörülerimizin çoğu gerçekleşme ile kapanmış durumda. Bir an önce TCMB konusundaki tartışmaları da aşarsak, önceki öngörüleri de gerçekleşme ile kapatma süreci başlayabilir. 

Hollanda ile yaşanan yumuşama, AB'nin diğer ülkeleri ile de yaşanabilir. Yeni kabine sonrasında her alanda pozitif bir dönemi başlatmalıyız. Ülke olarak artık biraz durulmaya ihtiyacımız var. Seçimler, gerilimler derken fazlası ile stres yüklenmiş ve ciddi borsa kayıplarına uğramıştık. Bu kayıpları en kısa zamanda geriye almayı hepinizin beklediğini biliyorum. Bugünkü faiz kararı bu süreç konusunda ışık tutacaktır. 

OHAL Kalkarken, Doğal OHAL'e Mi Geçeceğiz?
              OHAL kalktı derken, yeni yasa hazırlıkları ile valilere çok geniş yetkilerin verilme hazırlıklarının yapıldığını duyuyoruz. Artık bu konuyu aşmalıyız. Eğer AB'nin karşımıza getireceği yeni bir OHAL düzenlemesi yapacak olursak, AB müzakere ve yumuşama süreci sekteye uğrar. Şu an için uluslar arası ilişkilerimizi hızla iyileştirmeye ihtiyacımız var. Yeni gerginlikleri kaldıracak piyasa gücünün kalmadığı görüşündeyim. Umarım yeni gerginlik nedenlerini kendi elimizle ortaya çıkartmayız.

Hepinize bol kazançlar diliyorum.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 23.07.2018
    09:30

    Yarın TCMB faiz kararını duyacağız. Bakan Albayrak, G-20 toplantısında piyasalarla uyumlu olacaklarını, kavga etmeyeceklerini, piyasanın önünden gideceklerini dile getirdi. Bu açıklamalar öncesinde zaten faizlerde yeni bir artış bekleniyordu. Bakanın açıklamaları sonrası... Devamı »

  • 20.07.2018
    09:09

    Hepinize günaydın. Tatilimiz bitti ve yeniden aranızdayım. Faiz artışı konusu tam bir bıçak sırtı denge yaratıyor! Son gelen enflasyon verileri nedeniyle son yapılan toplamdaki 500 baz puanlık faiz artışına rağmen reel faizimiz düşmüş durumda. 24 Temmuz'da yapılacak TC... Devamı »

  • 13.07.2018
    09:24

    Cari açığın kurları, kurların faizi, her ikisinin enflasyonu, enflasyonun yeniden faizi arttırdığı tam bir negatif sarmal içine düşmüş durumdayız. Yanlış anlaşılma olmasın, bu durum neredeyse son üç yıldır içine düştüğümüz bir durum. 201... Devamı »

  • 12.07.2018
    09:17

    İki gündür BİST ve hisseler çok sert değer kayıpları yaşıyorlar. Bakınca, tamam hadi kabine beğenilmediği için bu satışların bir kısmının geldiğini söyleyebiliriz. Ama daha henüz kabinenin programı açıklanmamış iken, hatta kredi kurumları bile; ''kişi... Devamı »

  • 11.07.2018
    09:41

    Seçim sonuçlarını temkinli karşılayan yabancı fonlar, yeni kabinenin açıklanmasından sonra özellikle ellerinde en çok bulunan banka hisseleri başta olmak üzere çok sert satış yaptılar. Öyle ki, bazı banka hisselerinde seçim öncesindeki d&... Devamı »